Gündem
25 Kas 2012 14:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:25

CEM YILMAZ UYARIYI DİKKATE ALDI, TÜRK BAYRAĞINI ÇEKTİ!

Bakan Yıldırım, Maliye'den korkan yat sahiplerinin Türk bayrağı çekmediklerini açıkladı, ilk bayrağı o çekti

Yat ve tekne sahipleri, yüksek vergilerin kaldırılmasına rağmen, Maliye’den korktukları için yabancı bayrakla dolaşmaya devam ediyor. Yapılan yasal düzenlemenin ardından 2 bin 500 tekne, Türk bandırasına geçti, 4-5 bin civarında yat ve tekne ise yabancı bayrak taşımaya devam ediyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TBMM’de yaptığı açıklamada, sahibi Türk olan ancak yabancı bayrak taşıyan teknelerin, Türk bayrağına geçmede isteksiz olduklarını belirtti. Yıldırım ‘’Özel tekne sahipleri, Türk bayrağına geçtiğinde mal varlığı araştırmalarında adlarına kayıtlı tekne görülmesini istemiyor. Artık yat sahibi olmak lüks değil. Maliye de bunu kabul etmeli.. Teknen varsa başka şey düşünülüyor ama bazı tekneler, otomobilden bile daha ucuz'' dedi.    
  
Yabancı bayrak taşıyan ancak sahipleri Türk olanlar için bir süre önce yasal düzenleme yapılmış, Özel Tüketim Vergisi yüzde 8'den sıfıra, Katma Değer Vergisi de yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmişti. Motorlu Taşıt Vergisi de kaldırılarak harç uygulamasına geçilmişti. Daha önce yatlardan yıllık 100 bin liraya kadar MTV alınırken, şimdi yatların uzunluğuna göre harç alınıyor.

CEM YILMAZ ÇEKTİ
Düzenleme sonrası, iş ve sanat dünyasından Cem Hakko, Serra Sabancı, Ferit Şahenk, Hüsnü Özyeğin, Metin Akpınar ve Cem Yılmaz gibi isimler, yatlarına Türk bayrağı çekti. Bu isimlerin tekneleri vergi düzenlemesinden önce, ağır vergi yükü sebebiyle yabancı bayrak taşıyordu.

Ancak Maliye’nin harçları arttırıp, mal varlığı, servet ve vergi araştırması yaparken, yat sahiplerini ön plana çıkaracağı korkusu halen yabancı bayrak taşınmasına neden oluyor. Bu nedenle teknelerde yine büyük oranda, ABD bayrağı bulunuyor. ABD’nin Delaware Eyaleti Limanından yıllık 400 ile bin dolar arası ücret ödeyip ruhsat alanlar, Türkiye’de vergi ve harç ödenmiyor.