Röportaj
27 Tem 2008 12:41 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:10

'CEM YILMAZ OYUNCU DEĞİL AMA!...' USTA TİYATROCUDAN ÇARPICI SÖZLER!...

Usta tiyatrocu Levent Kırca, Türk tiyatrosunu ve sinamasını değerlendirdi

1950 yılında Samsun'da doğan ünlü tiyatrocu 'Olacak O Kadar Televizyonu' adlı programıyla hafızalarımıza yerleşti. Televizyon kanallarının paylaşamadığı bir isim olarak transferler yaşarken, programının eski bölümleri bile reyting rekorları kırdı. Küçük Hüsamettin, Bestame gibi bir çok tiplemeyi hafızalarımıza kazıdı. Bugün ne zaman sular kesilse, Levent Kırca'nın İSKİ skeci akıllara gelir. Bestame ise bir çokları gibi benim de favorimdir. Kırca, tatilini geçirdiği Bodrum'dan İstanbul'a sabah gelip, akşam döndü. Geliş nedenlerinden biri de yapacağımız röportajdı. Kısıtlı zamanına rağmen iki saatini ayırmak nezaketinde bulunan Kırca'ya, bu röportaj için gösterdiği kolaylık ve iltifatları için teşekkür ediyorum.


Kısaca Levent Kırca kimdir bilmeyenler için?


28 Eylül 1950 Samsun doğumluyum. Bulgaristan Kırcaali göçmeniyiz 'Kırca' soyadı da oradan gelir. Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümünden mezunum. İki evliliğimden, dört tane çocuğum var.

Çocuklarınız neler yapıyor?

Büyük oğlan iyi bir yönetmen oldu, Bilgi üniversitesi Sinema-Televizyonu bitirdi. Onun bir küçüğü Macaristan'da yaşıyor, o da sanatla ilgili işler yaşıyor. Umut, Oya'nın ve benim oğlum yani, dublaj stüdyosu var. Kızım da ondört yaşında, kolejde okuyor.

'Olacak O Kadar Televizyonu'yla önemli bir başarı yakaladınız, bunu neye bağlıyorsunuz?

Gözlem meselesi, kültür ile bağlantısı var, zekayla bağlantısı var, kadro ile bağlantısı var. Bugün yine bir şey yapacak olsanız, yine bunlara ihtiyaç duyuyorsunuz.

Televizyonlarda iyi komedi dizileri yok artık neden?

Kaliteli komedi yapmak zor çünkü hem vakit alıyor, hem pahalıya mal oluyor. Ekip işi gerekir, hem de kafa patlatmanız. Şimdikiler seri imalata giriyor, fast food gibi, birkaç saat içinde tüketiliyor. İzleyici de bir önceki akşam seyrettiğini hatırlamıyor.

Türkiye'nin mizah anlayışı için neler söyleyeceksiniz?

Türkiye'nin Nasrettin Hoca gibi dünyada eşi benzeri olmayan bir zenginliği var. Sosyal yapısı, ciddi taşlaması olan Nasrettin Hoca'nın mizahı, Türk halkının yüksek zekasını gösteriyor. Bu toplumun yaşadığı sıkıntılardan kaynaklanıyor biraz da. Karnı tok sırtı pek toplumlarda mizah yüzeysel olur.


CEM YILMAZ OYUNCU DEĞİL

Neden dünya çapında oyuncular yetişmiyor Türkiye'de? Mesela Haluk Bilginer gibi..

Yetişmez olur mu yetişiyor ama içeride kapalı kalıyor ne yazıkki. Haluk Bilginer'in dünya çapında olduğunu nereden biliyoruz? O, oralarda okuduğu, lanse edildiği için. Bizim aktörlerimizin pek çoğu dünya çapında aktörlerle boy ölçüşebilecek kapasitedeler, hatta daha iyilerimiz de var! Türk futbolu ciddiye alınınca başarı geldi, bu konunun da ciddiye alınması gerekiyor. Yurtdışına bir aktör gittiği zaman kıyamet kopuyor buna inan. Alman televizyonuna çalışmaya gittim, "buraya yerleş" dediler. Ben "Gidicem, ülkemi seviyorum" dedim

Beğendiğiniz yerli oyuncular kim?

Ben karakter oyuncularını daha çok seviyorum. Şener'i (Şen) beğenirim mesela. Erol Taş', Kadir Savun, Toto Karaca, Suna Pekuysal'a bayılırdım Allah rahmet eylesin. Mehmet Ali Alabora'yı Şehir Tiyatrolarında seyrettim çok başarılıydı. Okan'ı (Bayülgen) başarılı buluyorum.

Cem Yılmaz'ı nasıl buluyorsunuz?

Cem Yılmaz'ı bulamadım şimdiye kadar çünkü hiç seyretmedim. Ama kitlelere mazhar olmuşsa bir ar