Radar Hattı
25 Şub 2010 18:31 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 14:05

CEM UZAN'A SAVCIDAN ŞOK!..HANGİ SUÇLARDAN CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ?

İşte, Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 29 sanığın iddianamesinde savcının cezalandırılmasını istediği suçlar...


Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 29 sanığın,"suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak","resmi belgede sahtecilik", "özel belgede sahtecilik", "nitelikli dolandırıcılık" ve "rüşvet vermek" suçlarından cezalandırılması istendi.


İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Murat Kurtul, Fatma Sarı ve Berrin Özeş katıldı. Davanın diğer tutuksuz 25 sanığının gelmediği duruşmada gıyabi tutuklu Cem Uzan ile haklarında yakalama emri bulunan Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Hakan Uzan, Hüseyin Engin Saydam, Mustafa Düzgünce ve Cenk Ali Türkan ise yakalanamadıkları için hazır edilemedi.


Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Melih Şentürk, yazılı olarak hazırladığı 4 sayfalık esas hakkındaki görüşünü mahkemeye sundu. Mütalaada, sanıklardan Cem Uzan, Kemal Uzan ve Hakan Uzan'ın talimatları doğrultusunda Uzan Grubu şirketler ve İmar Bankasındaki yolsuzluklar nedeniyle başlatılan yasal süreçte sorumluluktan kurtulmak amacıyla çeşitli yollarla mal varlıklarının kaçırılması için teşekkül oluşturulduğu bildirildi.


Diğer sanıkların da bu teşekküle üye oldukları belirtilen mütalaada, avukatlar Berrin Özeş, Miyaser Nursum Özşahin, Şaylan Çığgın ve Hayri Tatlı'nın da hukuki yardımlarda bulunarak suç örgütünün yasa dışı faaliyetlerine iştirak ettikleri öne sürüldü.


Gruba bağlı 99 şirketle ilgili olarak şirketlerde pay sahibi görünen kişilere bu hisselerini devir ettiklerine dair, önceden devir alanın belli olmadığı sözleşmeler imzalatıldığı anlatılan mütalaada, şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan kişilerin görevden ayrıldıklarına dair istifa dilekçelerinin de önceden alındığı kaydedildi.
Mütalaada, şirketlerdeki hisse sahipliğinin gerçeği yansıtmadığı, bu devirlerin mal kaçırmak amacıyla yapıldığı, yönetim kurulu karar defterlerindeki imzaların sahte olduğu belirtildi.


Grup şirketlerini, geriye dönük olarak sahte şekilde düzenlenen sözleşmelerle KKTC'de Uzan ailesinin kontrolünde olan ve el konulamayan İmar Off-Shore'a borçlandırarak dolandırıcılık suçunun işlendiği kaydedilen mütalaada şu iddialara yer verildi:


"Uzan ailesi üyelerine ait olan ve suç tarihine kadar tedbir konulamayan bir kısım menkul malların Hüseyin Onur Akyüz ve Serhan Şen isimli şahıslar üzerlerine devredilerek mal kaçırıldığı, yine TMSF tarafından el konulan çimento fabrikalarının hak, alacak ve hesaplarından yasalara aykırı olarak paralar tahsil edilerek bu paraların yurt dışındaki Kemal Uzan'a gönderildiği, telefon iletişim tespit tutanaklarının kapsam ve içeriğinden anlaşılmıştır."


Mütalaada, Cem Uzan'ın eylemlerinin "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak","resmi belgede sahtecilik", "özel belgede sahtecilik", "nitelikli dolandırıcılık" ve "rüşvet vermek" suçlarını oluşturduğu bildirildi.


Söz konusu suçları düzenleyen eski ve yeni TCK'deki ceza maddeleri karşılaştırılarak sanığın lehine olanların uygulanması istenilen mütalaada, Cem Uzan'ın yeni TCK'ye göre 12 ile 36 yıl, eski TCK'ye göre de 15 ile 40 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörüldü.


Mütalaada, Ali Cenap Ermutlu, Müştak Ayvaz, Selahattin Bal, Tahsin Öztürk, Seyfettin Kaya ve Şemsettin Mustafaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 28 sanığın da benzer suçlardan 7-36 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talep edildi.


Sanıklardan Kemal Uzan, Yavuz Uzan ve Hakan Uzan, Hüseyin Engin Saydam, Mustafa Düzgünce ve Ali Cenk Türkan'ın haklarındaki yakalama emrinin infaz edilemediği ve savunmalarının alınamadığı belirtilen mütalaada, bu sanıklar hakkındaki davanın ayrılması istendi.
Duruşma, sanık avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları amacıyla ertelendi.