CineRadar
06 Mar 2015 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:06

Çekmeceler açılınca her şey ortaya saçılacak

Mart’ın ilk haftasında 8 yeni film gösterime giriyor, 3’ü yerli sinemacılara ait. Haftanın en öne çıkan filmleri; District Nine ve Elysium ile tanıdığımız, bilim kurgu aksiyonunun usta ismi Neil Blomkamp’tan bir robot draması olan Chappie…

Filmi basın gösteriminde izledim ve basit hikayelendirmesine rağmen çok hoşlandım. Kahramanın metamorfozu temasını ihmal etmeyen ve Güney Afrika setinde çekilmesiyle de iyice ilginçleşen bir film… Özel efekt ve aksiyon düşkünüyseniz Chappie bilet paranızın hakkını verecek.

Ayrıca Tim Burton ustanın son filmi Big Eyes da haftanın öne çıkan filmlerinden… Yerli sinemacıların işlerine baktığımızda ise Çekmeceler cüretkar hikayesiyle öne çıkıyor. Zenne’nin yönetmenleri kendi tarzlarıyla devam ediyorlar. Plastik bir karnaval tadı alacaksınız Çekmeceler’den…

Diğer iki yerli filmden, Bir Varmış Bir Yokmuş, İlksen Başarır’ın gişe sinemasına göz kırptığı bir yapım ancak başarılı olduğunu söylemek zor. Yeni Dünya ise duyarlı bir öykü ancak o da sıkıntıları olan bir yapım. Türk sinemacıları tarif tutturmaya çalışıyor, bu yıllardır böyle, değişmiyor!

Peki, bu kadar yeni film varken cebimizdeki parayı hangi filmlere bilet almak için harcayalım? Cineradar size bu konuda çok yardımcı olacak, gelin filmlere birlikte bakalım.

Çekmeceler

M. Caner Alper ile Mehmet Binay’ın yönettiği ve Ece Dizdar, Tilbe Saran, Taner Birsel ile Nilüfer Açıkalın’ın oynadığı Çekmeceler, 06 Mart 2015′de Pinema Film dağıtımıyla Cam Films tarafından vizyona çıkarılıyor.



Film, oyuncu bir anne-babanın kızı Deniz’in öyküsünü “oyun” motiflerinin yardımıyla perdeye aktarıyor. 32. yaş gününün gecesinde, kanlar içinde hastaneye kaldırılan Deniz’in, sıkça geçmişe döndüğü yoğun rehabilitasyon sürecinde, ruhundaki kilitli çekmeceler açılacak. Kız çocuk ve ergen cinselliğinin neresinden tutacağını bilemeyen anne – babanın, kendi kompleksleri arasında kızlarının bedeninde ve ruhunda açtıkları yaralar ortaya çıkacak.

Büyük Gözler

Tim Burton’un yönettiği ve Amy Adams, Christopher Waltz, Krysten Ritter ile Jason Schwartzman’in oynadığı Büyük Gözler (Big Eyes), 06 Mart 2015′de Mars Dağıtım dağıtımıyla Tanweer Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Karısının ortaya koyduğu eserleri sahiplenen Walter Keane, şöhreti yakaladıktan sonra eşi Margaret’i gölgede bırakır. Yaptığı tabloların birisi için bile “Benim tablom” diyemeyen Margaret, kocasına karşı bir savaş vermeye başlar. Büyük Gözler, Margaret’ın bir sanatçı olarak uyanışını, resimleriyle yakaladığı iz bırakan başarısını ve uluslararası üne kavuşmuş eşiyle yaşadığı çalkantılı ilişki sürecini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

Bir Varmış Bir Yokmuş

İlksen Başarır’ın yönettiği ve Mert Fırat, Melisa Sözen, Hare Sürel ile Mustafa Uzunyılmaz’ın oynadığı Bir Varmış Bir Yokmuş, 06 Mart 2015′de Mars Dağıtım dağıtımıyla Kutu Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Duyduğu bir şarkının peşine düşen Nehir ile şarkıyı yapan Ozan’ın tüm zorluklara rağmen bitirmeyi başaramadıkları aşklarının dokunaklı hikâyesi. Bir şarkıyı beğenirsiniz çünkü onu yazan bir şekilde size dokunmuştur. Nehir’in peşine düştüğü şarkıda ise sonu olmayan bir yol Ozan’a çıkmaktadır. Birinin kararlılığı ile diğerinin gelgitleri arasında sıkışıp kalan ilişkileri, aslında biraz da yetişkinlerin elinde kalan son tatlı masaldır.

Chappie

Neill Blomkamp’ın yönettiği ve Sharlto Copley, Dev Patel, Jose Pablo Cantillo ile Hugh Jackman’ın oynadığı Chappie, 06 Mart 2015’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.



Yakın gelecekte geçen filmde, baskıcı mekanik robotlardan oluşan polis güçleri görev yapmaktadır. Ancak, insanlar onlara karşı koymaya başlar. Bu robot polislerden birisi çalınarak yeni bir program yüklenir ve böylece ilk kez kendisi adına düşünen ve hisseden Chappie adlı robot ortaya çıkar. Ancak, kısa zamanda Chappie düzene ve insanlığa karşı büyük tehdit olarak görülmeye başlar ve yetkililer onu durdurmak için her şeyi göze alırlar.

Yeni Dünya

Caner Erzincan’ın yönettiği ve Erkan Petekkaya, Şükran Ovalı, Soner Erzincan ile Cenan Çamyurdu’nun oynadığı Yeni Dünya, 06 Mart 2015′de Chantier Films dağıtımıyla FG Digital tarafından vizyona çıkarılıyor.



Yeni Dünya’da, Down sendromlu bir çocuk ile taşradan İstanbul’a gelen ailesinin hikâyesi anlatılıyor. Aynı zamanda şehir hayatının insan ilişkileri üzerindeki etkisi konu ediliyor.

Asabiyim Ben

Damian Szifron’un yönettiği ve Ricardo Darin, Oscar Martinez, Leonardo Sbaraglia, Dario Grandinetti, Erica Rivas, Maria Marull, Monica Villa ile Rita Cortese’in oynadığı Asabiyim Ben (Relatos Salvajes – Wild Tales), 06 Mart 2015′de Özen Film dağıtımıyla Özen Film – Umut Sanat tarafından vizyona çıkarılıyor.



Öfke ile yoğrulmuş bir toplumda, aşklar, nefretler, intikamlar. Satın alınan şereflerin gölgesinde kanunların çaresiz bıraktığı insanların öfkesi ve tepkisi. Yolsuzluğun ve karmaşanın kol gezdiği bir ülkede, muhteşem düğünler, öç ve ölüm dansları. Garip gelecek size, ancak şaşıracaksınız ve güleceksiniz ağlanacak halimize.

Lazarus Etkisi

David Gelb’in yönettiği ve Mark Duplass, Olivia Wilde, Donald Glover ile Evan Peters’in oynadığı Lazarus Etkisi (The Lazarus Effect), 06 Mart 2015’de The Moments Entertainment dağıtımıyla vizyona çıkarılıyor.



Bir grup araştırmacı ölüleri geri getirmeyi başarır ancak Üniversitenin dekanı olayı kapatır. Frank, Zoe ve diğer ekip üyeleri deneyi tekrar uygulamak zorunda kalır. Bu uygulama sırasında bir şeyler ters gider ve Zoe ölür. Deney tekrarlanır. Zoe hayata dönmüştür ama yanlış giden bir şeyler vardır, farklı bir karaktere bürünmüştür. Artık konu birini hayata geri döndürmekten çıkmıştır. Döndürdükleri kişinin gazabından kurtulmaya çalışırlar.

Havana’ya Dönüş

Laurent Cantet’in yönettiği ve Isabel Santos, Jorge Prugorria, Fernando Hechevarria, Nestor Jimenez, Pedro Julio Diaz Ferran ile Carmen Solar’ın oynadığı Havana’ya Dönüş (Return to Ithaca), 06 Mart 2015’de M3 Film dağıtımıyla Filma Ltd. tarafından vizyona çıkarılıyor.



Amadeo, Madrid’de tam 16 yılını sürgünde geçirmiştir. Aradan geçen bunca zamandan sonra Havana’ya dönen Amadeo bir gün batımında 4 eski arkadaşıyla buluşur. Şafağa kadar konuşacak çok şeyleri vardır. Kübalı edebiyatçı Leonardo Padura’nın dünyaca ünlü romanından uyarlanan filmin yönetmenliğini Altın Palmiye’li sinemacı Laurent Cantet üstleniyor.

CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.