Gündem
21 Tem 2013 16:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:18

ÇANLAR BU KEZ NUÇE TV VE MMC İÇİN ÇALIYOR!

Roj TV'nin ardından Danimarka'dan lisanslı yayın yapan NUÇE TV ve MMC'nin yayınları da yarın durabilir.

3 Temmuz’da Kopenhag Eyalet Mahkemes’nin görülen davada Roj TV ve Mezopotamya Brodcast’ın lisanlarını iptaline karar verilmesi üzerine yapılan itiraz başvurusu Danimarka Mahkemesi’nde görülmüştü. Danimarka Mahkemesi, yapılan başvuruya ilişkin kararını Cuma günü şirket yetkililerine iletti. Kararda, ROJ TV yayınları tümden iptal edilirken, itiraz sürecinin başlaması için para cezasının ve mahkeme masraflarının ödenmesi de şart koşuldu.
 
Mezopotamya Brodcast avukatlarının Danimarka Mahkemesi’ne 9  Temmuz’da yaptığı itiraz başvurusunda Yüksek Mahkeme’nin vereceği nihai karara kadar 10 milyon kron cezanın ödenmemesi ve yayınlarının devam etmesi talep edilmişti. Danimarka Mahkemesi ise, yapılan başvuruya ilişkin kararını Cuma günü Mezopotamya Yayıncılık yetkililerine yazılı olarak iletti.
 
MEZOPOTAMYA YAYINCILIĞIN HESAPLARI KAPATILDI
 
Danimarka’daki bankalar, baskılardan dolayı şirket hesaplarını kapattı. Bundan dolayı şu anda NUCE TV ve MMC’nin bu parayı ödeme durumu ise söz konusu değil.
 
Şirket yetkilileri, kararın açıklanması ardından kendilerine ulaşan çok sayıda Kürdistanlının maddi yardımda bulunmak istediğini, ancak teknik olarak bunun mümkün olmadığını belirtti. Cuma günü şirket yetkililerine iletilen karar gereği 10 milyon kronun yarın ödenmesi gerekiyor.
 
NUÇE TV yetkilileri ise hesaplarında ödeyecek para olmamasından, ayrıca cezayı hak etmedikleri için prensip olarak ödemeyi yapmayı düşünmediklerini açıkladı. Danimarka devletinin bu durumu bildiğini, gayri ahlaki ve hukuki bir plan çerçevesinde şirketlerin iflasa sürüklendiğine de dikkat çekiyor. Yetkililer ödemenin yapılamamasından dolayı, yayınlarının bu hafta içinde sona ereceğini de açıkladı.
 
‘DANİMARKA ŞEHİR MAHKEMESİ’NDEKİ DAVA 1 YIL SÜRDÜ’
 
Danimarka Şehir Mahkemesi’nde geçen yıl görülen ROJ TV davası bir yıl devam etmiş ve bu dava sonucunda ROJ TV’ye yayınlarından dolayı 5 milyon Danimarka Kronu para cezası verilmişti.
 
Şehir Mahkemesi, savclığın ROJ TV’nin lisansının iptal talebini reddetmiş ve lisansın yayınlarına devam etmesine karar vermişti. Bu karardaki para cezasına itiraz eden ROJ TV Kopenhag Eyalet Mahkemesi’nde itiraz davası açımştı.
 
Yaklaşık bir yıl süren dava ardından, 3 Temmuz 2013’te açıklanan kararda ise Şehir Mahkemesi’nin verdiği cezaları ağırlaştırarak, ilave cezalar verildi. ROJ TV Anonim Şirketi’ne lisansın iptali ile birlikte 5 milyon Danimarka Kronu para cezasına çarptırıldı.
 
Ayrıca Kopenhag Eyalet Mahkemesi, bir önceki kararda yer almayan ek bir ceza da verdi. Mezopotamya Brodcast Anonim Şirketi’ne bağlı MMC müzik kanalının yayınlarının lisansının iptaline ve şirkete 5 milyon Danimarka para cezası verdi