Gündem
22 Ağu 2023 19:42 Son Güncelleme: 23 Ağu 2023 09:21

Çanakkale'de orman yangını! Alevler hızla büyüdü

Çanakkale'de öğle saatlerinde orman yangını çıktı. Yangın rüzgarın etkisiyle giderek büyüdü. 6 yerleşim yeri ile Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı için tahliye kararı alındı. Çanakkale-Çan yolu tedbir amacıyla ulaşıma kapatılırken Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği askıya alındı. Öte yandan Bakan Yumaklı yangınla ilgili son durumu açıkladı. Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi'nin de yangına müdahale için İstanbul'dan hareket ettiği bildirildi.

Çanakkale'de öğle saatlerinde orman yangını çıktı. Merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle çıkan yangın korku ve panik yarattı.

ÇOK SAYIDA EKİP BÖLGEDE

Durumun bildirilmesinin ardından Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce bu alana çok sayıda ekip sevk edildi. Olay yerine jandarma ekipleri de geldi. Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışma başlattı.

AFAD tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, bölgeye AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam bin 328 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 202 arazöz, 30 su tankeri ve 64 iş makinesi sevk edildiği bildirildi.

Açıklamada "Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sn. Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Sn. Vali Okay Memiş çalışmaları yerinde koordine etmek üzere bölgeye intikal etmiştir. 4 vatandaşımız dumandan etkilenmiş olup, tedavilerine devam edilmektedir. Merkeze bağlı Kayadere, Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı ve Aşağıokçular köyleri AFAD koordinasyonunda jandarma ekipleri tarafından tedbir amaçlı tahliye edilmiş olup; Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri için tahliye planları yapılmıştır" denildi.

ACİL MÜDAHALE GEMİSİ YOLA ÇIKTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi"nin Çanakkale Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye hareket ettiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, saatte 9 bin 600 metreküp su basabilen yatayda 150, dikeyde 70 metre su püskürten yangın söndürme sistemli "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi" Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye hareket etti.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü de eski adı Twitter olan X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, "Çanakkale Kepez'de yaşanan orman yangını nedeniyle gemi trafiği, çift yönlü geçici olarak askıya alındı. Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler olası bir müdahale için teyakkuz halinde beklerken ülkemizin ilk acil müdahale gemisi olan Nene Hatun gemimiz İstanbul'dan hareket etti." ifadelerini kullandı.

 9 YERLEŞİM YERİ İÇİN TEDBİR ALINDI

Bazı hayvanların yangından etkilendiği bölgede, Kayadere köyünden vatandaşların tahliyesi için jandarma ekipleri gözetiminde çalışma yürütüldü. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, güvenli alanlara alındı.

Çanakkale Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınına 30 hava aracıyla müdahale edilmesine rağmen yangının rüzgarında etkisi ile büyüme eğilimi gösterdiği belirtildi.

"HASTANE TEYAKKUZ HALİNDE AMA BİR TAHLİYE SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bakan Yumaklı yaptığı açıklamada "Bugün 29 yangın çıktı ülkemizde, 26'sı söndürüldü. En ağır Çanakkale merkezdeki yangındır. Şiddetli rüzgarın etkisiyle maalesef yayıldı. Şu anda kuş uçumu 15.1 km'lik hatta etkili oldu. Yangının ilerlemesine sebep olan rüzgar o kadar şiddetli ki an itibarıyla 70 km'lik bir rüzgar hızı var. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerini korumaya odaklamış durumdayız. En kötü senaryoya göre hazırlık yapılıyor. Devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama henüz bir tahliye söz konusu değil." dedi.

VALİLİK: 'ACİL DURUMLAR DIŞINDA KULLANMAYIN'

Açıklamada, "Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları önemlidir. Orman yangını nedeniyle arazöz ve iş makinelerinin yoğun olarak çalışmasından dolayı vatandaşlarımızın acil durumlar dışında Çanakkale-İzmir yolunu kullanmamaları önemle rica olunur." ifadesi kullanıldı.

KOMUTANLIK VE ÜNİVERSİTE YERLEŞKESİ DE BOŞALTILIYOR

Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi de boşaltılıyor.

Dumandan etkilenen yaşlı ve hasta çok sayıda kişinin çevre hastanelerde tedavi altına alındığı öğrenildi.

YOL ULAŞIMA KAPATILDI

Ayrıca orman yangını nedeniyle Çanakkale-Çan yolu tedbir amacıyla ulaşıma kapatıldı.

DENİZ TRAFİĞİ ASKIYA ALINDI

Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak askıya alındı.