Çanakkale Köprüsü’nün ortasında yer alan virajın nedeni ne?

18 Mart tarihinde açılışı yapılacak olan Çanakkale Köprüsü, geçiş ücretinin yanında üzerinde bulunan virajla da gündeme geliyor. Çanakkale Köprüsü’nün çekilen fotoğraflarına bakıldığında köprünün üzerinde bir viraj olduğu görülüyor. Köprü üzerinde yer alan bu virajın sebebi ise merak ediliyor. Mühendisler, köprüdeki virajın nedenini kendilerine göre yorumluyor. Peki, Çanakkale Köprüsü’nün ortasında yer alan virajın nedeni ne?

Çanakkale Köprüsü’nün ortasında yer alan virajın nedeni ne? - Sayfa 1

1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışı 18 Mart tarihinde yapılacak. Ancak köprüyle ilgili olarak dikkat çeken bir ayrıntı yer alıyor. Bu da köprünün üzerinde bulunan garip viraj. 

19
Çanakkale Köprüsü’nün ortasında yer alan virajın nedeni ne? - Sayfa 2

Sosyal medyada bu virajın nedeni merak ediliyor. Peki, Çanakkale Köprüsü’nün ortasında yer alan bu virajın nedeni ne? İşte mühendislerden gelen yorumlar…

29
Çanakkale Köprüsü’nün ortasında yer alan virajın nedeni ne? - Sayfa 3

‘Çanakkale Köprüsü, 2023 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü. Bu kadar uzun açıklığa gerek var mıydı derseniz, ‘dünyanın en .... köprüsü’ unvanını alması için tasarıma müdahale edildiğini düşünüyorum. Zaten ‘2023’ sayısının tesadüf olması da pek mümkün değil. 

39
Çanakkale Köprüsü’nün ortasında yer alan virajın nedeni ne? - Sayfa 4

Hal böyle olunca, mühendisler tek tabliye ile bu açıklığı geçmenin rüzgar yükü açısından sıkıntılı olacağını düşünmüş olmalılar. Bu aşamada rüzgarın aerodinamik etkisini azaltmak için köprü çift tabliyeli olarak tasarlanmış. Böylece fırtınalı günlerde rüzgar iki tabliyenin arasındaki boşluktan akacak ve rüzgar yükü azalacak.’

49