Polemik & Kulis
22 Şub 2015 11:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:04

Can Dündar'dan tartışılan paylaşım! 'Süleyman Şah' operasyonu fotoğrafı propaganda amaçlı mı?

Türkiye gece geç saatlerde Süleyman Şah Türbesi için yapılan operasyon birçok tartışmayı da beraberinde getirdi.

Türkiye’nin sınırları dışındaki tek vatan toprağı olan Süleyman Şah’ı koruyan bordo bereliler için dün sınırda beklenmedik hareketlilik yaşanırken tarihi bir operasyon yapıldığı belirtildi.

Süleyman Şah Türbesi’ndeki bordo berelilerin IŞİD’in eline esir düştüğü yolundaki haberlerin ardından dün gece geç saatlerde TSK’ye ait 40 araçlık askeri konvoyun Suruç’taki Mürşitpınar sınır kapısından Kobani’ye geçtiği iddia edildi. Ayrıca operasyon öncesinde YPG sözcülerinden Polat Can TSK'nın kendilerinden yardım istediğini açıklamıştı.

Operasyon sonrasında bir fotoğraf dikkat çekti. Türkiye'nin Süleyman Şah'ı terkederek başka bir bölgeyi Türk toprağı ilan etmesi büyük tartışmalara neden olurken, Süleyman Şah Karakoluna yapılan operasyon sonrası Türk bayrağının yeni bölgede göndere çekildiği fotoğraf infial yarattı.

Genelkurmay'dan türbe ve kutsal emanetlerin kurtarılarak Türkiye sınırı yakınındaki Eşme Köyü'ne Türk bayrağının dikildiği açıklaması yapılarak paylaşılan fotoğraftaki propaganda çalışmasını Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar Twitter hesabından yazdı.

İKİ FOTOĞRAFIN BENZERLİĞİ VE FARKI

Türkiye'nin Eşme Köyü'ne diktiği bayrağın bir propaganda çalışması olduğunu ifade eden Dündar, ABD'nin Iwo Jima adlı küçük bir adaya diktiği bayrağı profilinde paylaşarak iki fotoğraf arasındanki benzerliğe dikkat çekti. İki fotoğraf arasındaki büyük fark Türkiye'nin kendi topraklarından çekilmesiydi. Bayrak dikilirken bir askerin bayrağı objektiflerin tam olarak görmesi için gergince tutuşu da dikkat çekti.




FOTOĞRAF NE İFADE EDİYOR?
2. Dünya savaşı sırasında çekilen bu fotoğraf, Iwo Jima adlı küçük bir adada Japon İmparatorluğu ile ABD arasında meydana gelen çatışmadan bir görüntüdür. 1945 yılı Şubat ayında Amerikan birlikleri Japon anavatanından sadece 1200 km uzaktaki bir adaya toplanmıştı. Ada, Japon anavatanının istilası için hayati önem taşıyan 2 havaalanına sahipti. İkinci Dünya Savaşı'nın sembol fotoğrafı olan ABD askerlerinin bayraklarını bir tepeye dikmelerini gösteren fotoğraf bu muharebe esnasında çekilmiştir.

Kaynak: Cumhuriyet