Medya
20 Nis 2014 11:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:06

Can Dündar'dan sert yazı: İktidar sinsi bir kardeş katilidir!

Cumhuriyet yazarı bugünkü yazısında birbirine rakip olan siyasi liderleri kaleme aldı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar, bugünkü yazısında siyasi yönetim tarzında anlaşamayıp yolları ayrılan ve birbirine rakip olan siyasi liderleri yazdı.

Atatürk- İnönü, Bayar-Menderes, Demirel- Özal, Baykal- Ecevit örmeklerini veren Can Dündar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu durumun son örnekleri olduğunu yazdı ve 'Kitabın daha önce okuduğumuz bölümleri, sıradaki sahneleri ele veriyor' yorumunda bulundu.

Dündar, siyaseti de 'kardeş katili' olarak tanımladı.

Dündar'ın yazısı şu şekilde:

Sinsi bir kardeş katilidir iktidar...
Yaldızlı saraylarda, şaşaalı tahtların ardına gizlenir; bunak bir felaket tellalının kötücül diliyle şahın kulağına hırsın, ihtirasın, kıskançlığın, bencilliğin, öfkenin zehrini üfler, yayılan ihanetten, yaklaşan felaketten, kardeşin kardeşe ettiğinden bahseder, kardeşi kardeşe düşman eder.
Kardeşler ölümlüdür; nihayetinde giderler.
İktidarsa, gemlenemeyen hırsıyla ebediyen hükmeder.

***

Türk siyasi hayatı, iktidar sarkacında yolları, kolları ayrılmış “kardeşler”in, ihtilaf öyküleriyle doludur.
Bu hazin ayrılıklar kitabının ilk bölümü, Atatürk ve İnönü’ye aittir. Neredeyse bir ömür boyu, kardeşçe omuz omuza, yan yana durmuş, bir “İmparatorluğun” yerine bir“Cumhuriyet” kurmuş bu iki dost, iktidar dönemlerinin son turunda küsmüş, ayrı düşmüştür.
Bayar ile Menderes’i düşünün...
Bir büyük siyasi hareketi birlikte var eden iki isim, devletin zirvesini paylaştıktan ve yıllarca birlikte çalıştıktan sonra yönetim tarzında anlaşamayıp ayrı yönlere savrulmuştur. Hafızalardaki son görüntüleri, Yassıada’da yan yana iki sandalyede yargılanırken, birbirlerine sırtlarını dönmeleri olmuştur.
Demirel ile Özal, bürokraside “abi-kardeş”ti; siyasette birbirlerine düştü. O kadar ki, 12 Eylül yönetiminde görev almak için “abisi” Demirel’den izin isteyen Özal, 5 yıl sonra Demirel’in siyasi yasağı kalkmasın diye kampanya yaptı.
Kadere bakın ki, onlar da Atatürk’le İnönü gibi ya da “rakip kardeşler” Ecevit’leBaykal gibi “halef-selef” oldular.

***

“Bir koltuğa sığmayan iki isim” adlı siyasi gerilim romanının son bölümünü okuyoruz şimdi; Erdoğan-Gül kardeşliğinin çözülüşünde...

Yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ