Medya
24 Ağu 2011 14:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:43

CAN DÜNDAR'A RADİKAL YAZARI ALTAN ÖYMEN'DEN YANIT!

Can Dündar'ın Aydınlık ve Ulusal Kanal baskını haber değil mi? eleştirisine Altan Öymen'den yanıt geldi.

Milliyet yazarı Can Dündar'ın medyaya yönelik Aydınlık ve Ulusal Kanal baskını haber değil mi? şeklinde özetlenebilecek haklı eleştirisine bugün ilginç bir yerden, çok ilginç bir yanıt geldi.

Radikal yazarı Altan Öymen, köşesinde Can Dündar'ın haklı olduğunu vurguladıktan sonra işin mutfağından kaynaklanan bir yanıt verdi.

Gazetecilerin tüm davaları, tutuklamaları, soruşturmaları devamlılık içinde takip edip, haberlerini sık sık yazmaları gerektiğine dikkat çeken Öymen, Tutuklama enflasyonu nedeniyle bu haberlerin giderek medyada daha az yer bulduğunu ileri sürdü...

"Tabii, medyanın bu değindiğimiz olayı gereği gibi yansıtamamasının nedenleri arasında, şu da akla geliyor: Aynı tipten olayların ‘enflasyona uğrama’sı diye bir hal var.
Tarihimizin belirli dönemlerinde örneklerine rastlanır; ‘Tutuklama enflasyonu’ bunlardan biridir. (...) O kadar çok ev ve büro aranmış, o kadar çok insan gözaltına alınmış, tutuklanmış ve tutuklu kalmaları o kadar uzun sürmüştü ki, bu gibi olayların ‘haber değeri’ giderek azalmıştı.
Gazete yöneticileri gündemde başka önemli haberler bulunmadığı zamanlarda bile, birbirine çok benzeyen o olayların hepsini ayrı ayrı yayınlamanın okurlar için de sıkıcı olabileceği gerekçesini gözönünde tutuyorlardı.
(...) Bugünkü, -bu defa ‘sivil’ bir idare altında yaşadığımız- durum da, galiba medya üzerinde öyle bir etki yapacak hale gelmiştir.
Şu ana kadar, özel yetkili mahkemelerin savcılıklarınca sürdürülen kaç soruşturma var?
Kaçında kaç kişi dinlenildi? Kaçı telefon kayıtlarıyla, kaçı ortam dinlemesiyle?
Evleri, büroları arananların, yazılarına, bilgisayarlarına el konulanların sayıları kaç?
Şüphelilerin kaçı tutuklandı? Kaçı hâlâ tutuklu?
‘Ergenekon’ adı altında üç yıldan beri açılan 10’a yakın davanın şimdiki sayısı kaç? Hangisinde sorgular tamamlanabildi de, savunma aşamasına geçme zamanına yaklaşılabildi?
Diyarbakır’daki KCK davasının 30’a yakın duruşması sonunda, hangi aşamaya gelindi?.. Sanıkların tutukluluk süreleri ne kadarı buldu? Ve Mardin, Şırnak, Urfa, Van davaları sanıklarının tutukluluk süreleri?
Ve bütün o davalarda genellikle ‘dalga dalga’ sürdürülen gözaltına alma dalgalarının, kaçıncısı oluyor şu son 9 kişinin gözaltına alındığı dalga?

Gazetecilikte kural olarak bunların hepsini devamlılık içinde takip edip, haberlerini sık sık yazmak da gerekir ama, bu gibi ‘tutuklama enflasyonu’ dönemlerinde, bu gerek, çeşitli nedenlerle yerine getirilemiyor işte."