Medya
09 Mar 2015 11:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:06

Can Dündar yeni Cumhuriyet'i yazdı; Balbay neden iç sayfalara taşındı?

Genel Yayın Yönetmeni, gazetede yaşanan değişimi köşesine taşıdı.

Cumhuriyet gazetesi dün yenilenen sayfa düzeni ve içeriğiyle okuyucu karşısına çıktı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar da, bugünkü yazısında gazetenin yeni tasarımının düzenlenme sürecini ve gazetede yaşanan değişiklikleri anlattı.

Can Dündar yazısında; önümüzdeki haftadan itibaren 'Cumhuriyet Pazar' eki yerine 1990'lı yılların popüler dergisi Sokak'ın okuyucuyla buluşacağını, CHP milletvekili Mustafa Balbay'ın seçim süreci boyunca iç sayfalarda yazacağı, Cumhuriyet'te birçok röportaja imza atan Leyla Tavşanoğlu'nun görevini Selin Ongun'a devrettiği gibi olaylara yer verdi.

Can Dündar'ın yazısı şu şekilde:

Cuma akşamı, yenilenen Cumhuriyet’in ilk reklam filmi ekranlarda döner dönmez, merak telefonları başladı.
Oğuzhan Akay ve ekibinin hazırladığı film, gazetemizi Gezi günlerinin muhalif, özgürlükçü, genç, muzip direniş ruhuyla buluşturuyordu.
Reklamlar dönerken gazetede yeni sayfalarımızı kuyumcu titizliğiyle tasarlayan Ali Acar, yanında haftalardır fedakârca çalışan İlknur Filiz ve Ahmet Sungur’la taslaklara son şeklini verdi.
Cumartesi geldiğinde sayfa editörlerimiz, Ali Acar’ın maketini eski sayfalara uyarlamak için seferberliğe girişti. Akşam saatlerine doğru gazete, bir arı kovanını andırıyordu. 1. sayfa defalarca değişiyor, sosyal medya dünyasından haberler sunan yeni köşemiz “Manşet”, kahkahalarla okunuyor, Özgür Mumcu’nun editörlüğünde hazırlanan ve genellikle ilan geldiği için yayımlanamayan “Olaylar ve Görüşler” bölümümüz, yeni kalıcı sayfasına taşınıyor, nispeten kısalmış köşe yazıları, daha kolay okunan puntolar ve ferah bir tasarımla sayfalara yerleştiriliyordu. Atılım sayımız için davetimizi kırmayan ustalar, dostlar yardıma koşmuştu: Zülfü Livaneli, Murathan Mungan, Ayşe Kulin, Ece Temelkuran, usta işi yazılarıyla ilk sayımızda yenilenen Cumhuriyet’in okurlarını selamladılar. Bundan sonra da sürecek bir dayanışmanın öncüleri oldular.
Çizgi ustası Cihat Hazardağlı, sayfalarımızda sık sık göreceğiniz portre karikatürlerinden biriyle işbaşı yaptı.
Nihayet gece iş bitip de İcra Kurulu Üyesi Önder Çelik ile yazarımız Aydın Engin, yenilenmiş Cumhuriyet’i matbaadan getirdiklerinde heyecanla kapıştık; İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, yazarımız Hikmet Çetinkaya, yazıişleri ekibimiz, editörlerimiz, muhabirlerimizle birlikte, üzerinde “Cumhuriyet yeniden” yazan pastamızı keserek kutladık.
Pazar günü sizlerden gelen telefonların çoğu, eski ilkelerini, gençleşmiş elbisesi içinde daha kararlılık ve cesaretle savunan Cumhuriyet’i kutluyordu.
Cumhuriyet, yeni yüzüyle daha fazla sayfada, daha çok okuyacak yazı, analiz, yorum, en önemlisi de gündem yaratacak haberler sunacak sizlere… Dün Ahmet Şık’ın haberinde, bugün de manşetimizde gördüğünüz türden cesur gazetecilik örnekleriyle yoluna devam edecek.
Ege ve Ankara’da, haftalık ekler yerine her gün yerel haberler veren bir köşeye kavuşacak.
Diğer yeniliklerini de birbiri peşi sıra sergileyecek.
90’ına gelmiş bir gazetenin, zorlu koşullar altında bile ne kadar genç durabildiğini, ne kadar enerjik olabildiğini gösterecek.
Hepinize iyi haftalar dileğiyle…
Sokak’a çıkıyoruz
Neyyire Özkan, Türkiye’de dergicilik deyince ilk akla gelen isimlerden biri…
Ben kendisini 1980’lerden, Nokta Dergisi yıllarından tanıyorum. Sonra Hürriyet Pazar’da bir mucizeye imza attı; ana gazetenin tirajını ikiye katlayan bir haftasonu yayımcılığı yaptı.
Şimdi de Cumhuriyet’in yeni pazar dergisi “Sokak”ı yayıma hazırlıyor.
Sokak’ı bilenler bilir; 1990’ların başında Tuğrul Eryılmaz’ın yönetiminde çıktığında sınırlara, sınırlamalara kafa tutan bir asi çocuktu. Çoğu örnekleri gibi bir süre sonra maddi sıkıntılara yenik düştü.
O asi çocuğu yayımlayanlar, geçen ay isim hakkını Cumhuriyet’e devretti. Şimdi “Sokak”, o gelenekten Neyyire’nin deneyimiyle, genişleyen bir ekiple yeniden doğuyor.
Önümüzdeki Pazar’dan itibaren “Cumhuriyet Pazar”, yerini “Sokak”a devredecek ve Pazar’ı çıkaran genç ekip, daha da genişlemiş olarak Cumhuriyet’i sokağa çıkaracak.
Önümüzdeki Pazar, hepinizi “Sokak”a bekliyoruz.
Balbay’ın hassasiyeti
Mustafa Balbay, bu gazetenin marka yazarlarından biri…
Aynı zamanda CHP milletvekili…
Şimdi de İzmir 2. bölgede önseçim yarışına girecek aday adayı…
Balbay, bu iki kimliğinin yaratabileceği kimi etik sorunları göz önüne alarak, seçim süreci boyunca kendisinin gazetenin ön sayfasında görünmesinin uygun olmayacağını düşündü.
Biz de onun bu hassasiyetine saygı duyarak, bu süreçte “Gündem” köşesini içeriye taşıdık.
Arkadaşımıza seçim sürecinde başarılar diliyoruz.