Medya
18 Mar 2016 14:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:24

Can Dündar Le Monde için yazdı: Batı ilkelerini feda ediyor!

Can Dündar, Fransız Le Monde için kaleme aldığı yazıda "Batı, gündelik çıkarları uğruna, tarihi ilkelerini feda ediyor" ifadelerini kullandı

Fransız Le Monde gazetesi dünkü sayfalarında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın kaleme aldığı yazıya yer verdi.

Dündar’ın “Avrupa, Türk demokratları hayal kırıklığına uğrattı” başlıklı yazısında, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki mülteci pazarlığı eleştiriliyor.

Yazısının bir bölümünde Erdoğan’ın 20 yıl önce 1996’da gazeteci Nilgün Cerrahoğlu’na verdiği söyleşideki “Demokrasi bir tramvaydır. Gittiğimiz yere kadar gider, orada ineriz” sözünü anımsatan Dündar, “Şimdi 20 yıl sonra Erdoğan’ın indiği tramvaya Avrupa liderlerinin doluşmak için seferber olmasını, buna karşın kendi değerlerine inananları raylar üzerine yatırmasını ibretle izliyoruz” diye yazdı.

Avrupa’ya uyarı Dündar Avrupa’yı hem uyaran hem de önemli mesajlar içeren yazısını şöyle noktaladı:

“Batı, gündelik çıkarları uğruna, tarihsel ilkelerini feda ediyor. Ve bu ikiyüzlülüğüyle diğer kıtalardaki müttefiklerini kaybediyor. “Mültecileri bizden uzak tutun da, içerde ne yaparsanız yapın” diyerek Avrupa sınırlarından uzakta bir toplama kampı kiralamak ve kampın gönüllü bekçisinin zulmüne göz yummak, sadece Batı için değil, insanlık için utanç vericidir. Bu mücadele, Batı ile Doğu arasında değil. Avrupa ile Türkiye arasında da değil. Bu mücadele, Batı’da ve Doğu’da insan haklarına, basın özgürlüğüne ve demokrasiye inananlarla, her iki cenahta bu değerleri ayaklar altına alanlar arasında. Eğer birinciler kaybederse, yenilen sadece Türkiye’deki demokratlar değil, laiklikten kadın-erkek eşitliğine, düşünce özgürlüğünden yargı bağımsızlığına kadar bir dizi evrensel değer olacaktır. Avrupa, asıl bu yenilgi sonrası, sınırlarını, kendi eliyle büyüttüğü zorbaların baskısından korumakta zorlanacaktır.”