Gündem
25 Mar 2016 11:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:25

Can Dündar-Erdem Gül davası başladı! Savcı kapalı duruşma istedi!

Durdurulan MİT TIR'ları davasında yargılanan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün duruşması bugün görülüyor.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün MİT TIR'ları davası için hakim karşısında. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Dündar ile Gül'ün yargılanacağı davanın ilk duruşmasına iki gün kala, davaya çıkacak olan duruşma savcısını değiştirmişti. İlk duruşma öncesinde Dündar, "İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar" manşetine dayanak olan MİT TIR'ları görüntülerinin, "solcu bir milletvekili dostu tarafından flash disk içinde kendisine getirildiğini" açıkladı.

T24'ün haberine göre, İşte dakika dakika duruşma salonunda yaşananlar;

10.50: Avukatlar: Selam tevhid iddianamesinden 100 küsür sayfa copy-paste edilmiş. Belgeler orda var. Bizim dosyamızda yok ki. Neden kapalı olsun dava? Savcı dosyaya hakim değil. Kapalı olması icin söylediği belgeler dosyada yok.
10.45: Avukatlar: Savcı dosyaya hakim değil. Kapalı olması icin söylediği belgeler dosyada yok
10.40: Savcı, "devlet görevlilerinin kayıtları, MİT'in talebi" gerekçesiyle duruşmanın kapalı yapılmasını istedi.
10.30: Hakim, polislere 'görüntü alanları gözaltına alın' talimatı verdi. MİT ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da avukatları duruşmada.
10.15: Can Dündar ve Erdem Gül mahkeme salonuna alkışlarla giriş yaptı.
10.10: Duruşma salonu değiştirildi.
10.00: Çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci, milletvekilleri ve diplomatlar duruşma salonu önünde toplandı.



Aralarında gazeteciler Hasan Cemal, Mete Çubukçu, Ceyda Karan, Fatih Polat, Gökhan Durmuş, Ceren Sözeri ile yabancı basın örgütlerinden birçok gazeteci davayı izlemek için adliyede. Almanya Parlamentosundan Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, Diyarbakır Baro Başkanvekili Ahmet Özmen de Çağlayan Adliyesi'nde. Almanya Büyükelçisi, İtalya, Hollanda başkonsolosları davayı takip ediyor. CHP'den İlhan Cihaner, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Ali Haydar Hakverdi, HDP'den Garo Paylan, Filiz Kerestecioğlu, Meral Danış Beştaş, EMEP MYK Üyesi Levent Tüzel, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş,Sanatçı Ferhat Tunç davayı takip edenler arasında. İngiltere Başkonsolosu Leigh Turner da davaya destek olmak için adliyede bulunuyor.

09.30: Can Dündar adliyede: ki Saray arasında sıkıştık. Adalet Sarayı ve Kaçak Saray.
09.00: Çok sayıda Çevik Kuvvet polisi ve ve TOMA adliye önüne konuşlandırıldı.

Ne olmuştu?
Gazeteciler Dündar ve Gül, Adana'da durdurulan MİT TIR'larının içinde silah ve mühimmat bulunduğunu ortaya koyan görüntüleri yayımlamaları nedeniyle tutuklanmıştı. İki gazetecinin tutuklanma gerekçesi "Silahlı terör örgütü üyeliği, siyasal ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açığa çıkarmak." Tutuklama kararı İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği'nce verildi. Can Dündar ve Erdem Gül'ün yaptığı 3 tahliye talebi de reddedildi. Anayasa Mahkemesi, iki gazetecinin tutukluluklarının 91. gününde hak ihlali kararı vermişti.

92 gün tutuklu kalan gazetecilerin Anayasa Mahkemesi kararıyla serbest kaldıkları davanın ilk duruşması İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde görülecek. Davayı yerli ve yabancı çok sayıda sivil toplum kuruluşu, gazeteci ve siyasetçi de izleyecek.