Gündem
04 Kas 2015 14:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:09

Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri'ni kimler kazandı?

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri'ni kazananlar açıklandı.

Türk Basınının önde gelen kalemlerinden ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına verilen TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri sahiplerini buluyor.

Ödüller, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’nun başkan,  Atilla Güner’in yazman olduğu; TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, TGC Denetim Kurulu Üyesi Engin Başçı, TGC Onur Kurulu Üyesi Şükran Soner, TGC önceki Başkanı Nail Güreli,  Esat Yılmaer ve Rahmi Turan’dan oluşan seçici kurul tarafından belirlendi. Nail Güreli ve Şükran Soner oylarını yazılı olarak gönderdi. Niyazi Dalyancı oylamanın kendisiyle ilgili bölümüne katılmadı.

ÖDÜLE DEĞER GÖRÜLENLERİN İSİMLERİ

Oylama sonunda yönetmeliğe göre; 70 yaşından gün alan, meslekte 50 yılını tamamlayan ve mesleğini sürdüren gazeteciler Ali Sirmen, Fatma Karaali İlem, Halit Deringör, Kenan Akın, Mehmet Türker, Nezih Danyal, Niyazi Dalyancı, Okşan Atasoy, Şevket Uygun ve Yalçın Bayer Burhan Felek Hizmet Ödülü’ne değer görüldüler

ÖDÜLLERİN TARİHÇESİ

"Şeyhül Muharririn" unvanını taşıyan, 50 yıldan fazla aktif gazetecilik yapan Burhan Felek'in anısına konan ödüller 1983 yılında oluşturuldu. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri için 70 yaşından gün alan adayların 50 yılı aşkın süreyle basına hizmet vermiş ve bu hizmetlerini sürdürüyor olmaları şartı aranıyor.

BURHAN FELEK KİMDİR?

Burhan Felek, 1889 yılında İstanbul'da doğdu ve Hukuk Mektebi'ni bitirdi. Mesleğe Ahmet Rasim'in Donanma Dergisi'de başladı. Tasvir-i Efkar Gazetesinde spor ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vatan, Millet, Yeni Ses, Tan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde yazarlık yaptı. 1925 yılından başlayarak son günlerine kadar köşe yazılarını sürdürmesi nedeniyle Şeyhül Muharririn unvanı ile ödüllendirildi. İÜ Gazetecilik Gazetecilik Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yaptı. İtalyan mizahçısı Giovanni Guareschi'nin "Don Camillo" dizisini Türkçe'ye çevirdi, İstanbul Üniversitesi'nin Onursal Hukuk Doktorluğunu alan ilk gazeteci oldu. TGC başkanlığını 1949-1952 ve 1959-82 yılları arasında 2 kez üstlendi.

BURHAN FELEK BASIN HİZMET ÖDÜLÜ'NÜ KAZANAN GAZETECİLERİN KISA ÖZ GEÇMİŞİ

Ali Sirmen


İstanbul 1939 doğumlu. Hukuk Fakültesi mezunu. Paris’te lisansüstü eğitim yaptı. Mesleğe 1966 yılında Akşam’da başladı. Yeni Ortam ve Milliyet’te köşe yazıları yazdı. Halen Cumhuriyet’te köşe yazısı yazıyor ve Yayın Kurulu’nda görev yapıyor. ‘12’den 12’ye’, ‘Kelepçeli Yazılar’ adlı kitapları ile çevirileri yayımlandı. Fransızca ve İngilizce biliyor. Evli ve bir çocuğu var. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

Fatma Karaali (İlem)

1945 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü mezunu. Mesleğe 1964 yılında Cumhuriyet gazetesi’nde başladı. Haber, THA, TRT ve Güneş gazetesi’nde görev yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde Balotaj ve Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı görevini üstlendi.1994 yılında İstek Eğitim ve Kültür Vakfı’nda Basın Danışmanlığı görevine getirildi. Daha sonra Vakfın kurduğu Yeditepe Üniversitesi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü yaptı. İstanbul Sanayi Odası’nda basın danışmanı olarak görevini sürdürdü. Bülent Dikmener Ödülü sahibi. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

Halit Deringör

1923 yılında İstanbul’da doğdu. Tütüncülük Yüksek Okulu mezunu. Mesleğe 1964 yılında Spor Yazarı olarak başladı. Yeni İstanbul’da çalıştı. Cumhuriyet gazetesi’nde spor yazıları yayımlandı. Halen Aydınlık gazetesi’nde yazıyor. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

Kenan Akın

1944 yılında Mardin’de doğdu. Mesleğe 1959 yılında Yeni Mardin gazetesi’nde başladı. Tercüman, Güneş, Türkiye, TGRT, Günaydın ve Sabah gazetelerinde çalıştı. Halen Bab-ı ali Magazin Dergisi’ni yayınlıyor ve Yeni Çağ gazetesinde yazıyor. ‘13 Dalda Gazetecilik Başarı Ödülü aldı. TGC Yönetim Kurulu’nda iki dönem görev yaptı. Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. 12 kitabı yayınlandı. Cezayir’de Fransız Vahşeti – Filistin Dramı ve Yaser Arafat – Ortadoğu’nun Kara kutusu – Kerbela Ey Kerbela yayımlanmış kitaplarından bazılarıdır. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

Mehmet Türker

1944 yılında İstanbul’da doğdu. Lise mezunu. Mesleğe 1962 yılında Gece Postası gazetesi’nde başladı. Yeni İstanbul, Yeni Gazete, Hürriyet, Meydan ve Gözcü gazetelerinde çalıştı. Halen Sözcü’de yazıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başarı Ödülü sahibi. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

Nezih Danyal

1945 yılında Kocaeli’nde doğdu. Gazetecilik Yüksek Okulu mezunu. Mesleğe 1964 yılında Türk Yolu’nda başladı. TRT, Milliyet ve Günaydın gazetelerinde çalıştı. Beş karikatür albümü yayımlandı. ‘Devir’ isimli kitabı Pascara (İtalya) ödülünü aldı. Basın Kartı sahibi.

Niyazi Dalyancı

1943 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Mesleğe 1965 yılında THA’da (Türk Haberler Ajansı)dış haberler muhabiri olarak başladı. Bu kuruluşun Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğünü yaptı. 1979 yılında Televizyon Haberciliği dalında Sedat Simavi ödülüne layık görüldü. 1982 yılında BBA’nın kurucu ortağı olarak bulundu. İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapımı gerçekleştirilen “Yaşamak Şakaya Gelmez” adlı İngilizce Nazım Hikmet belgeselinin ortak yönetmeni ve yazarı. TGC Onur Kurulu üyeliği yaptı. Halen TGC Genel Sekreter Yardımcısı.

Okşan Atasoy

1938 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü mezunu. Mesleğe 1964 yılında THA’da başladı. UPİ ile Milliyet Gazetesi’nde görev yaptı. Kongre Dergisi’ni yayınladı ve Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Sürekli Basın Kartı taşıyor.

Şevket Uygun

1942 yılında Şanlıurfa’da doğdu. Gazeteciliğe 1958 yılında Şehir gazetesinde başladı. Daha sonra Ekspres, Vatan ve Tercüman gazetelerinde görev yaptı. Çeşitli mesleki başarı ödülleri sahibi. Sürekli Basın Kartı taşıyor. TGC Balotaj Kurulu Üyesi

Yalçın Bayer

1944 yılında Çorlu’da doğdu. Şişli İktisadi ve Ticari Bilimler yüksek Okulu mezunu. Mesleğe 1962 yılında Çorlu Cumhuriyet Gazetesi’nde başladı. Cumhuriyet ve Hürriyet gazetelerinde görev yaptı. Halen Hürriyet Gazetesi’nde yazar olarak görevini sürdürüyor. TGC Yönetim Kurulu’nda bir dönem görev aldı. ‘Rüşvet’in Belgesi’ adlı kitabı yayımlandı. Sürekli Basın Kartı taşıyor.