Gündem
30 Eki 2012 11:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:19

BUNUN NERESİ CUMHURİYET? ALIN TEPE TEPE KULLANIN!

Sırrı Süreyya Önder'den çok tartışılacak sözler. Canlı yayında neler söyledi?

Habertürk'te 'Enine Boyuna' programına konuk olan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 89. yılı kutlanan Cumhuriyet için "Bu cumhuriyetin neyinden hayrı görmüşüm. Cumhuriyetperver olmak tembelliktir" dedi. Önder, "Sizin korumanız gereken Cumhuriyeti biz koruyoruz diyen CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'ya da 'Cumhuriyeti asker koruyacaksa tabelanı indir, partini kapat' diye seslendi.

İşte Sırrı Süreyya Önder'in çok tartışılacak sözleri:

CUMHURİYET LAZIM OLURSA KULLANIRIZ
"Cumhuriyet ne? Sonuçta bir insan icadı. Lazımsa kullanırız. Lazım değilse daha iyisi neyse onu kullanırız. Cumhuriyet ne? İlan Edildiği gün şartlarıyla zorunluluklar ve imkanların buluştuğu noktanın adıdır cumhuriyet... Şimdi zorunluluklar... Burası çok önemli! O günün zorunlulukları ve imkanlar zemininde oluşturulmuş bileşkenin adıdır cumhuriyet... Bugünkü temel yanılgı bu toprakların çok duçar olduğu bir şey, zorunluluklarımızı iman haline getirmek. Birincisi bu. Zorunluluklarımızı iman haline getirmekte bizim üzerimize yok.

CUMHURİYET'İ ALIN TEPE TEPE KULLANIN
İkincisi ise Cumhuriyetperver olmak bir erdem değil, bence bir tembelliktir. En şefkatli kelimeleri kullanmaya çalışıyorum. Çünkü biz kavramının içini kelepçeyle sıkmış sıkmış son kertesine kadar dışında bırakılan kesimlerin rövanşı diyoruz ya, mesela bundan daha makul bir şey olur mu? Senin bu kadar hayran olduğun cumhuriyetinin eşit yurttaşları olur kardeşim. Bunun en temel manifestosu budur. Bu cumhuriyetin izafe edildiği, bunun temsilcileri, cumhuriyetin özde yurttaşları ve sözde yurttaşları diye tasnif ediyorlardı çok değil 1 sene önce... Aynı bayrağı hükümet devraldı. O da özde yurttaş sözde yurttaş diyor. Bunun neresi Cumhuriyet? Alın tepe tepe kullanın.

BEN HİÇBİR ŞEYİ CUMHURİYET'E BORÇLU DEĞİLİM
Biz bundan hiçbir hayır ve bereket görmemişiz ki. Neyini buna borçlu olacakmışız, ben hiçbir şeyi Cumhuriyete borçlu değilim. ben burada ne zaman konuştuysam bedel ödemişim. 50 yaşına gelmişim ne zaman konuşmuşsam konuşsalar sürgünler, hapisler, ölümler... Eeee ben bu cumhuriyetin neyinden hayır görmüşüm?" diyerek bunu imanlaştırmanın bir faydası olmadığını söyledi.