Gündem
30 Haz 2013 16:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:15

BÜLENT ARINÇ "RTÜK'ÜN YETKİSİ YOK"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, RTÜK'ün programları yayınlandıktan sonra denetlediğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından “koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz” hükmüne aykırı yayınlar nedeniyle bugüne kadar 14 yayın kuruluşuna 19 kez uyarı müeyyidesi ve 22 kez de idari para cezası müeyyidesi uygulanmasına karar verildiğini bildirdi.

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz’ün soru önergesini Arınç, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığından alınan bilgi notuyla yanıtladı.

Arınç, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun programları yayınlandıktan sonra Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun hükümlerine uygunluk açısından denetlediğini, Üst Kurulun programlara yayından önce müdahale etme veya programları yayından kaldırma yetkisi bulunmadığını söyledi.

14 YAYIN KURULUŞUNA 22 KEZ İDARİ PARA CEZASI VERİLDİ
Arınç, Üst Kurul tarafından, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 8. maddesi 2. fıkrasında yer alan “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz” hükmüne aykırı yayınlar nedeniyle 6112 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar 14 yayın kuruluşuna 19 kez uyarı müeyyidesi ve 22 kez de idari para cezası müeyyidesi uygulanması kararı verildiğini söyledi.

Arınç, bugüne kadar birçok dizinin yayıncı kuruluşların kendi inisiyatifiyleriyle yayından kaldırdığını, Üst Kurulun programları yayından önce denetleme ve programları yayından kaldırma yetkisi bulunmadığını ifade etti.

Arınç, Üst Kurul tarafından, 6112 sayılı Kanunun 8. maddesi 1. fıkrasının (f) bendinde yer alan “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” hükmüne aykırı yayınlar nedeniyle, 6112 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar 15 yayın kuruluşuna, 17 kez uyarı müeyyidesi ve 10 kez de idari para cezası müeyyidesi uygulanması kararı verildiğini kaydetti.