Gündem
10 Oca 2013 17:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:37

BÜLENT ARINÇ KARA TABLOYA DİKKAT ÇEKTİ; "NEDEN SADECE AA'DA SENDİKA VAR?"

Başbakan Yardımcısı Arınç, AA dışında hiçbir basın ve yayın kuruluşunda tek sendika bile bulunmadığını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Arınç, sadece AA'da iki sendika varken, bunun dışında hiçbir basın ve yayın kuruluşunda tek sendika bile bulunmadığını belirtti.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı.

Gündem dışı konuşmalara hükümet adına yanıt veren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Genel Kurul'un bugünkü çalışmasında, bütün partilerin ortak önergesiyle konuyla ilgili bir düzenleme yapılabileceğini, gazetecilerin bu beklentisinin karşılanmasının kendisini de mutlu edeceğini söyledi.

"Sadece Anadolu Ajansı'nda sendika var"

Gazetecilerin yaşadığı sıkıntıların büyük kısmının, hükümetin uygulamasından kaynaklanmadığını belirten Arınç, "Bazı medya sektöründe çalışan pek çok arkadaşımızın aylardır maaşlarının ödenmediğini biliyorum. Oysa aynı patronların, daha büyük işlerde peşin paralara milyar liraları hemen temin edebildiklerini görüyoruz. Dolayısıyla gazete patronlarının çalışanların ücretlerini aylarca ödememesi çok büyük bir ayıptır, çok büyük bir eksikliktir" diye konuştu.

Gazetecilerin çalışma güvencelerinin olmadığına dikkati çeken Arınç, her gün, kapının önüne konuluverme tehlikesi içinde bulunduklarını ifade etti.

Gazetecilerin sendika dayanağından da mahrum olduklarını dile getiren Arınç, şöyle devam etti:

"Bugün sadece Anadolu Ajansı'nda iki sendika varken, bunun dışında hiçbir basın ve yayın kuruluşunda tek sendika bile bulmak mümkün değildir. Yine patronlar, gazetecilerin sendika kurmalarını, haklarını sendikal yollarla talep etmelerini arzu etmiyorlar. Maalesef belli köşelerde insanların ya da belli isimlere sahip olanların, transfer ücretleri de dahil olmak üzere, çok sıfırlı rakamlarla ücret aldıkları bilinmektedir. Ama muhabirlerin, mutfakta çalışanların ücretlerinin çok düşük olduğunu söylemeliyim."

"Şartlarının, daha iyi olacağını düşünüyorum"

Arınç, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü olarak 10 olan il müdürlüğü sayısını 17'ye çıkardıklarını kaydetti. Bülent Arınç, son çıkan KHK ile yurt dışı teşkilatındaki yeni basın müşavirlikleri ve basın ataşeliklerinin sayısının da 139'u bulduğunu bildirdi.

Haber hizmetlerinde iyi noktaya geldiklerini kaydeden Arınç, "Yurt dışına da haber servisleri yapıyoruz. Devlet Enformasyon Sistemi'nin kurduk. Burada izlediğimiz kanal sayısı 8'den 40'a, takip edilen yabancı haber ajansı sayısı 23'ten 27'ye, yabancı radyo istasyonu, internet haber portalı 300'e çıkarıldı. Bu haber kaynakları 365 gün 24 saat kaydediliyor" dedi.

Arınç, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün, basın kartı yönetmeliklerinde yaptığı değişikliklerle geçmişte basın kartı sahibi olamayan pek çok gazetecinin basın kartı sahibi olduğunu kaydetti. Sarı basın kartı sahiplerine bazı avantajların sağlandığını ifade eden Arınç, bunlardan en önemlisinin, yurt dışına çıkışlarda vize kolaylığı sağlamak üzere hizmet pasaportundan yararlanma imkanı olduğunu dile getirdi.

İnternet medyasına da değinen Arınç, pek çok haber sitesinin gazetelerden daha çok okunduğunu söyledi. Arınç, internet medyasında çalışanları da Basın Kanunu kapsamına alacak çalışmaların başladığını, önümüzdeki bir kaç ay içinde düzenlemenin getirilmesini planladıklarını anlattı.

Gazetecilerin, Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayan Arınç, "Şartlarının, geleceklerinin mutlaka daha iyi olacağını düşünüyorum. Basın mensubu iken hayatını kaybeden pek çok arkadaşımız var, onlara Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Arınç'tan AA Parlamento Haberleri Editörlüğü'ne ziyaret

Başbakan Yardımcısı Arınç, daha sonra Anadolu Ajansı (AA) Parlamento Haberleri Editörlüğü'nü de ziyaret ederek, çalışanlarla bir süre sohbet etti.