Polemik & Kulis
09 Kas 2013 21:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:45

BÜLENT ARINÇ ASIL BUNU CEVAPLASIN: YEŞİL VADİ KİMİN OLACAK?

Medyaradar yazarı Murat Tolga Şen, Bülent Arınç'ın Tosun Paşa filminin sansürlenmesine verdiği alaycı cevabı eleştiriyor.

Her ne kadar şu aralar başbakanla iyi polis/kötü polisçilik de oynasa Bülent Arınç’ı farklı sanmak yine bir yetmez ama evet’çi saflığı olacaktır.

Yok aslında birbirlerinden farkları ve kendisinin açıklamaları, ne kadar ince lügat kullanarak yapsa da, aynı sevmez-istemez-anlamazcılıktan mustarip…

Geçenlerde Plan Bütçe Komisyonu’nda TRT’nin Tosun Paşa’nın Hamam sahnesini sansürleyerek göstermesi üzerine gelen soruya yanıt veren Arınç, “Herkes bana bunu soruyor. Bu filmi bu kadar sevdiğinizi bilmiyordum. Böylesine Oscar ödüllü bir filmin kesintiye uğraması çok yazık olmuş tabi” dedi.

Siyasete bulaşmadan işimi gücümü yapıyor, yazılar kaleme alıyorum ama bazen geliyor biri bam telime basıveriyor!

TV’den sorumlu devlet bakanına dönüşen Arınç’a bu soruyu sormak hatalı olduğu gibi kendisinin cevap vermesi de yanlış. TRT bir halt etmiş, savunulacak hiçbir tarafı yok çünkü o filmdeki masum hamam sahnesini kesmek ancak Saudi TV’nin (Suudi Arabistan televizyon kanalı) aklına gelir!

Hani bu adamlar bizim içimizden çıkıp meclise girmişlerdi? Ne oldu da şimdi “halk filmi” çeken yönetmenlerin filmlerine laf edecek kadar değiştiler? Edilen lafın sahibini bilmesem sıradan bir Jakoben küstahlığı der geçerim.

Ama yine de bir bilgilendirme yapmak gerekebilir.

Öncelikle, Oscar bizim değil ABD’lilerin organizasyonu, Türkiye topraklarında böyle bir ödül töreni yapılmıyor. Ayrıca tarihimizde “en iyi yabancı film Oscar’ı” kazanan bir yapım da yoktur, ne yapalım bütün filmlerimizin makaralarını toplayıp Sarayburnu’ndan denize mi dökelim?

Türk halkının kendisine ait bir takdir duygusu vardır, Oscar heykelciğine ve hatta Portakal’ına, Koza’sına bakmaz filmleri bağrına basarken. Örnek: Yılmaz Güney’i en başından beri sever, entelijansiya gibi Cannes’da ödül aldıktan sonra kutsamaz. O yüzden Tosun Paşa sinemalarda gösterildikten 37 yıl sonra bile TV’de neşeyle izlenir.  Her karesi ezberlendiği için neresine dokunduğunuzu da anlamayacak değiliz. Okyanus ötesinden gelecek ödülleri bu kadar kafaya takmayın.

Bence bu filmdeki görünürde gelenekçi ve hizmet için uğraşan ama aslında iştahlı birer rant düşkünü olan Tellioğulları ve Seferoğulları iktidara kendisini hatırlatıyor, Neo Osmanlıcı yanına dokunuyor. Bir Tosun Paşa çıkacak da işi bozacak diye ödleri patlıyor. Bazı insanlar kendi suretlerini görmeye tahammül edemez, acaba İktidar tarafında böyle bir sıkıntı mı var? Yine bir Kartal Tibet filmi olan Sultan da iyi gelmez mesela bu insanlara… Kentsel Dönüşüm projelerine hakaret sayarlar.

Öte yandan tam da bu filmin içine düşmüş gibiler şimdilerde… Halka neyi yasaklayacağını şaşırmış bir şekilde kendi yaşam biçimlerini dayatırken asıl dert şu; Yeşil Vadi Kimin Olacak?

Demem o ki; memlekette Tosun Paşa çok, o vadiyi size bırakmazlar bilmiş olun, boşuna birbirinize girip durmayın. Kemal Sunal, Adile Naşit gibi güzel insanların filmlerine laf söylemek herhangi bir siyasetçiye 10 numara büyük gelir. Bu konulara hiç girmeyin. Oldu olacak, gelin evde kanalları da siz değiştirin!

MURAT TOLGA ŞEN / murattolga@gmail.com