Polemik & Kulis
20 Tem 2012 16:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:56

BUGÜN'ÜN 'İLETİŞİM YAZARI'NA İLETİŞİM DERSİ! ''BİR ÇOCUK MU KANDIRIYOR?''

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın basın danışmanından Ali Atıf Bir'e gazetecilik dersi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın basın danışmanı Faruk Yanardağ, iletişim profesörü Ali Atıf Bir’e tam anlamıyla iletişim dersi verdi.

Ali Atıf Bir, Bugün Gazetesi’ndeki köşesinde,  “Gelecek seçimde Topbaş zorlanır” başlıklı köprü çilesiyle ilgili bir yazı kaleme aldı..

Bir’in bu yazısına yanıt İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin resmi sitesinden geldi.. Topbaş’ın basın danışmanı Yanardağ imzalı açıklamada Ali Atıf Bir’e adeta gazetecilik dersi verildi..

İŞTE O AÇIKLAMA :


Sayın Ali Atıf Bir,
Bugün Gazetesi Yazarı

17 Temmuz 2012 tarihinde Bugün gazetesinde kaleme aldığınız ‘Gelecek seçimde Topbaş zorlanır!’ başlıklı yazınızla ilgili olarak aşağıdaki hususları sizinle paylaşmak istiyoruz.

Sayın Bir,

İstanbul’da halihazırda devam eden, sizin tabirinizle ‘köprü tamir operasyonu’ İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmemekte, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğünce yapılmaktadır. Zamanlama, planlama ve icra bahsi geçen kurumun uhdesinde bulunmaktadır. İstanbulluların bakım çalışmasından etkileneceği hesaplanarak, hazırlıklar yapılmış ve Başkan Kadir Topbaş 17 Haziran 2012 tarihinde, çalışma başlamadan önce vatandaşları bilgilendirmiştir. Hal böyle iken  İstanbul’da trafik keşmekeşinden bahseden yazınızda ‘Burada hesap verecek tek kişi varsa o da Kadir Topbaş’tır! Bir "köprü tamir" operasyonu ancak bu kadar kötü planlanabilir’ ifadeleri haksız bir değerlendirme olarak görülmektedir.

Başkan Topbaş, yetki sahasında olsun ya da olmasın kentte yapılan çalışmanın, herhangi bir taassuba yer vermeden, kurumların birlikte uyum içinde çalışmasıyla verimli sonuçlar doğuracağına inanmakta ve her vesile ile bu görüşünü dile getirmektedir. Kurumların sorumluluk ve yetki alanlarını dikkate almadan yapılan değerlendirmeler ve eleştiriler işte bu nedenle, kimi zaman haklı ve isabetli olmamaktadır.

Başkan Topbaş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak her olayla ilgili olarak kendisini prensipte sorumlu kabul etmekte ve bütün kurumlarla yoğun bir temas içinde olmaya büyük özen göstermektedir.

Yine Başkan Topbaş’ın talimatıyla Trafik Kontrol Kontrol Merkezi’nde kurulan ve aktif olarak çalışan ‘Kriz Masası’ bildiğiniz gibi yaşanan trafik sorununa ilişkin ek ilave önlemler almış ve uygulamaya konmuştur. Bu önlemlerin kente nispeten rahatlama getirdiği genel kabul görmektedir. Bundan sonra da ek ilave tedbirler alınabilecektir.

Sayın Bir,

Başkan Topbaş, deniz ulaşımından daha çok yararlanılması için İstanbullulara her vesile ile çağrı yapmakta, Şehir Hatları A.Ş. deniz yolunun daha çok tercih edilmesi için fiyat indirimleri ve kampanyalar düzenlemektedir. Buna karşın gemilerimiz yüzde 10 kapasite ile çalışmaktadır. Sizlerin de desteğini yanımızda görmek ve İstanbulluların deniz yolunu daha çok kullanmalarını sağlamak arzusundayız. Bu doğrultudaki çalışmalarımız devam edecektir.

Faruk Yanardağ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Basın Danışmanı

BİR ÇOCUK MU KANDIRIYOR?

Bir ertesi gün de “Yapmayın Kadir Bey, hatanızı kabul edin…” başlıklı yazısıyla “Özetlersek Kadir Bey, savunmalarınızın hiçbir temeli yok, siz gelin İstanbul halkından çektirdiğiniz eziyet için özür dileyin. Özür dileyin ki önümüzdeki seçimlerde adaylık için yüzünüz olsun.” diye yazdı.

Bugün de Ali Atıf Bir, “Topbaş’tan yanıt” başlıklı yeni bir yazı kaleme alarak,  Topbaş’a yönelik ağır eleştirilerine İBB Basın Danışmanı sıfatıyla A. Faruk Yanardağ’ın cevap vermesini tuhaf bir gerekçeyle eleştiriyordu.

Bir şöyle yazdı:

“Sevgili Faruk bana özel yazdığınız mektubu “halka” açmanız Anayasa’ya aykırı! Bırakın önce ben okuyayım, eğer uygun görürsem bana yazılmış mesajı köşemde paylaşırım. Eğer beni halka şikâyet edecekseniz bunun yolu bu değildir. O zaman gidip ‘Ali Atıf Bir böyle söylüyor ama’ diyen bir açıklama yaparsınız. Herkes gibi ben de okur yanıtını veririm. Umarım bir daha böyle bir iletişim hatası yapmazsınız. Yaparsanız da bana özel mesajı kamuoyu ile paylaştığınız için dava açarım.”

İşte bu durum İBB Basın Danışmanı Yanardağ ile Bugün yazarı Ali Atıf Bir arasında Twitter’da bir polemiğe dönüştü.

Yanardağ, Twitterda Bir’e “İstanbul Belediyesi kamuya açık alanda yapılan eleştiriye, kamuya açık alanda cevap verme hakkına sahiptir” diye yazdı, “Kusura bakmayın iletişim hatası yok, siz hep hoca başkaları öğrenci değil” diye ekledi.

Bir de Yanardağ’a “Kamuya açıkk alanda yapılacak eleştiri birine özel mektup gibi yazılmaz önce öğrenin sonra hatalısınız özür dileyin” dedi.

Bugün yazarı kamuya açık alanda yani bir  gazetede İBB Başkanı’nı eleştirip, eleştirilerine kamuya açık alanda cevap verilmesine karşı çıkarak “pes” dedirtti. Merak ettik, kamuya açık bir gazetede İBB’yi eleştirip, eleştiriye cevapları “gizli” ve “özel” isteyen Bugün yazarı, diplomasını acaba nereden aldı?

İşte bu cümle sonrasında İBB Basın Danışmanı Yanardağ, Bir’e dersini şöyle verdi:


Bir ise twittlerinde şöyle yazdı: