Polemik & Kulis
25 Ara 2013 13:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:50

Bugün gazetesi kadrosuna hangi yazarı kattı?

Cemaat-AK Parti kavgası nedeniyle 3 köşe yazarının ayrıldığı Bugün Gazetesi'nin yazar kadrosuna yeni bir isim katıldı.

Yazarları Ahmet Taşgetiren,Vedat Bilgin ve Ünsal Ban ile yolları ayrılan Bugün gazetesinin yeni köşe yazarı Gökhan Bacık, bugün ilk yazısıyla okuyucu karşısına çıktı.

İpek Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Bacık, daha önce Today's Zaman'da köşe yazarlığı yapıyordu.

Bacık'ın ilk köşe yazısı şu şekilde:

"Amerika: Sevelim mi kızalım mı?

1954 İzmir Fuarı'nda, ABD pavyonunda dönemin adeti olduğu üzere bir şarkı çalınırmış. Bu şarkı şöyle başlarmış:

Amerika, Amerika
Türkler dünya durdukça
Beraberdir seninle
Hürriyet savaşında.

O yıllar Menderes devridir ve Türkiye dış politikada ciddi Amerikancıdır. Ama bu Menderes'e has değildir. Nitekim İnönü'nün de 'Amerikan gemileri bize ne kadar yakın olursa o kadar iyi olur' dediği rivayet edilir.

Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkiler başlangıcından beri tuhaftır.

Sokağa çıkıp insanlara sorulsa herkes dünyanın başına gelen belalardan Amerika'yı sorumlu tutar. Ama insanlar Amerika Başkanı ile Türk liderler arasındaki 'yakın ilişkilerden' hep gurur duyar.

Biz daima seçilen Amerika Başkanı'nın ilk ziyaret ettiği ülkelerden birisinin Türkiye olmasından mutlu oluruz.

12 Eylül darbesinin, 28 Şubat sürecinin velhasıl Türkiye'de olup bitmiş hemen her önemli olayın arkasında Amerika'nın olduğu düşünülür. Dahası bazıları işi ileriye götürüp Türkiye'yi idare etmek için muhakkak 'Washington'a gidip Amerika'dan icazet almak' gerektiğini söyler. Hatta bu ithamlar bazen öyle bir seviyeye ulaşır ki siyasi liderlerin Amerika seyahatine çıkması kendileri için ciddi riskler oluşturur hale gelir.

Kaybedenler 'kaybettim' demez 'Amerika istediği için rakibim kazandı' der. Tabii, bu durum sadece bize has bir durum değil. Dünyanın pek çok diğer ülkesinde de Amerika algısı böyledir.'

Köşe yazısının tamamını okumak için tıklayınız.