Gündem
12 Mar 2014 18:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:59

Bu yazılımı yükleyenin telefonu dinlenemiyor!

Bir şirket tarafından geliştirilen yazılımın telefonların dinlenmesini imkansız hale getirdiği belirtiliyor.

Merkezi Almanya'da bulunan bir şirket tarafından geliştirilen ve her 4 saniyede bir farklı kodlama sistemine geçen yazılımın, cep telefonları ile sabit telefonların dinlenmesini imkansız hale getirdiği iddia ediliyor.

Sistemin Türkiye, İran, Gürcistan, KKTC gibi ülkelerde temsilciliğini yürüten uçak mühendisi Yusuf Kahvecioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirilen bir yazılım sayesinde, cep telefonu ve sabit hat telefonlarının dinlenmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Kahvecioğlu, söz konusu yazılımı cep telefonuna ya da sabit hatlarına yükleyenlerin konuşmalarının, teknik olarak GSM operatörü, kurum, kuruluş ve kişilerce dinlenmesinin olanaksız hale geldiğini savundu.

Türkiye'de son günlerde telefon dinleme olaylarının gündeme geldiğini ancak kendi sistemleri ile dinleme olaylarının önüne geçilmesinin mümkün olduğunu öne süren Kahvecioğlu, yazılımın kriptolama sistemi olduğunu, her 4 saniyede bir farklı kodlama sistemine geçerek dinlenmeyi imkansız hale getirdiğini iddia etti.

Dinleyebilene 1 milyon avro ödül

Sistemin data hattı üzerinden çalıştığını, bu nedenle de ucuza görüşme imkanı olduğunu vurgulayan Yusuf Kahvecioğlu, şöyle konuştu:

"Artık her şey gizli kalacak. İstediğiniz her şey sır kalacak. Kimse kimseyi dinlemeyecek, kimsenin özel sırlarına sahip olamayacak. Geliştirilen yazılım, karşılıklı görüşme yapılmak istenen telefonlara yükleniyor. Firmanın da gerekli izin ve onayı vermesinin ardından sistem çalışmaya başlıyor. Kişi konuşma anında istediğinde tek tuşla sistemi devreye sokabiliyor. Her 4 saniyede bir yeni kodlama moduna geçiyor. Bu nedenle de kırılması güç hale geliyor. Bugün bankacılık sektörünün bile kullandığı şifreleme sistemi bizim sistemin güvenliğinin yarısı kadar bile değil. Kırılması imkansız. Sistemi dünya üzerinde kimse bugüne kadar dinleyemedi. Şifreleme sistemini kırana, dinleme yapana 1 milyon avro ödül veriyoruz."

Telefon dinleme olaylarından dolayı insanlarda bir paranoya oluştuğunu belirten Kahvecioğlu, sistemleri sayesinde dinleme yapılan görüşmelerin önüne geçilebileceğini savundu.

Kahvecioğlu, sistemin güvenlik açısından karşılıklı görüşme yapan iki telefonda da yüklü olması zorunluluğuna dikkati çekerek, "İnsanlar bizden konu hakkında sürekli bilgi alıyor. Sistemi onlara anlatıyoruz, çok basit şekilde kullanılıyor. Sistem, her marka cep telefonu ve uygun aparatla sabit telefonlara da uygulanabiliyor" ifadelerini kullandı.

Yusuf Kahvecioğlu, isteyen kişi veya kuruluşların, günlük belli bir ücret karşılığında sistemden yararlanabileceğini sözlerine ekledi.