Polemik & Kulis
08 Mayıs 2014 11:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:09

Bu yazı kavga çıkartacak! Ayasofya neden Ertuğrul Özkök'e batar?

Ayasofya'nın ibadete açılmasına karşı çıkan Özkök'ün "Seksen bin caminin ortasında bir Hıristiyan mabedi mi batıyor size yahu!?... Ayıp... Ayıp.."sözleri Ahmet Taşgetiren'i kızdırdı.

"Bizans dili" başlıklı yazısında yazar, Özkök'e "cami niteliğindeki bir Ayasofya, neden Ertuğrul Özkök’e “batar”?" diye sordu.
Star gazetesi yazarı Taşgetiren, cemaatin Ayasofya'yı ibadete açma kampanyasına Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün gösterdiği tepkiyi ele aldı. İşte o yazıdan bir bölüm:
İÇERDEN BİR BATICI
Dün, Ertuğrul Özkök, Batı dünyasında ortaya çıkabilecek muhtemel tepkiyi “İçerden bir Batıcı” olarak en net biçimde verdi. Başlıktaki “Bizans dili” ifadem, Özkök’ün yazısına yansıyan dil için. Yazının başlığı “Hocam, bu söylentiler doğru mu!?” şeklinde.“Hocam” dediği kişi Fethullah Gülen.
“Onlar cevap vermeden fikrimi söyleyeyim” demiş ve döşenmiş:
“Doğruysa, Cemaat’e hiç yakışmıyor...
Doğruysa, bugüne kadar uluslararası planda verdikleri bütün diyalog, karşılıklı anlayış mesajları basit bir ikiyüzlülükten ibaretmiş diyeceğim.
Diyeceğim ki, demek ki, bütün o hoşgörü, inançlara saygı vs. bir riyaymış.
Bu mudur Allah aşkına 21’inci yüzyılın Türkiye’sinin meselesi.
Bütün dünyaya din, ırk, kültür farkı gözetmeden ışık götürmeye çalışan koskoca bir ‘Hizmet’ hareketinin vizyonu bu mu olmalıydı...”
Hizmet hareketine bu giydirmeyi yaptıktan sonra hızını alamamış, ruhundan hiç “İstanbul’un fethi” geçmemişçesine “gözünü Hıristiyan âleminin sembolik bir mabedine dikmişsin, ille de ibadete açacaksın... Seksen bin caminin ortasında bir Hıristiyan mabedi mi batıyor size yahu!?... Ayıp... Ayıp...” cümlelerini kurmuş.
NEDEN BATAR?
Bizans dili, diyorum ben bu dile, evet.
482 yıl cami olduktan sonra bile, Ayasofya’yı bir “Hıristiyan mabedi” olarak görmeye devam eden bir dil başka nasıl tanımlanabilir ki?
Mesela bu dil, “482 yıl sonra bir caminin neden müze haline getirildiğini, bunun Hıristiyan alemi için ne anlam taşıdığını, Fetih açısından ne anlam taşıdığını” neden sorgulamaz? Bu dil, neden yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede bu operasyonun nasıl karşılanacağına, Hıristiyan aleminin duygularını önemsediği kadar önem vermez?
Ve kendi kelimeleri ile sorayım, cami niteliğindeki bir Ayasofya, neden Ertuğrul Özkök’e “batar”?
Ayasofya’nın cami haline getirilmesinin Bizans’a battığı, tarihi bir gerçeklik. İçimizdekilere neden batar? Doğrusu bu soruyu cevaplandıramıyorum.