Medya
26 Eki 2011 10:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:56

BU TÜRK DÜŞMANLIĞINDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL! REUTERS AYIP ETTİ!

Reuters'ın Van'da meydana gelen depremle ilgili servis ettiği haberdeki bir ayrıntı Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu'nun dikkatinden kaçmadı.

REUTERS AYIP ETTi

Dünyanın önemli haber ajanslarından Reuters'in Van'da meydana gelen depremle ilgili servis ettiği haberdeki bir ayrıntıya dikkatinizi çekmek istiyorum.
Reuters'in 24 Ekim'de İngilizce servis ettiği haberin Türkçesi şöyle:
"Türkiye'nin Güneydoğusu'ndaki Van'da Pazar günü meydana gelen depremde 260'ın üzerinde kişi  hayatını kaybetti, 1300'ün üzerinde kişi yaralandı. 
Deprem Van şehrini ve yaklaşık 100 km. kuzeyinde bulunan PKK teröristlerine de yataklık  eden Erciş kasabasını vurdu. 19 Ekim'de bir PKK saldırısında  24 Türk askeri Van'ın güneyinde  bulunan Hakkari şehrinde   hayatını kaybetmişti."
Haberin altında da şu   'ek bilgiler' vardı:
* Van, İran sınırı ve Van  Gölü arasında Türkiye'nin   güneydoğusunda bulunmaktadır. Bölgenin nüfusu 1 milyonun  biraz üzerindedir.   
* Çok fazla Kürt nüfus bulunmaktadır. Bölgede oturan birçok Ermeni, I. Dünya Savaşı esnasında katliama uğratılmış ve sürülmüştür.
* Bölge depremlere açıktır. Kasım 1976'daki büyük depremde   5 bin 291 kişi hayatını kaybederken 50 bin kişi evsiz kalmıştır.
Van'da yaşanan deprem değil de, siyasi bir olay ya da bir isyan olsa Reuters editörlerinin bu tür bilgilerle haberlerini desteklemesi normal.
Ancak Van'da olan öyle bir şey değil ki, bir doğa felaketi.
Bir deprem haberinin altına, "Bölgede çok fazla Kürt nüfus  bulunmaktadır. Bölgede oturan  birçok Ermeni, I. Dünya Savaşı  esnasında katliama uğratılmış ve  sürülmüştür" şeklinde bilgiler  iliştirmenin anlamı ne?
Van, eskiden Ermenilerin, bugün ağırlıklı olarak Kürt kökenlilerin değil de, Hz. Adem'den bu yana Türk şehri olsa ne fark eder?
Bölge halkının etnik kökenine vurgu, tarihin tartışmalı sayfalarına gönderme yapmanın manası ne?
Haberi güçlendiren bir ayrıntı  mı bu?
Hayır.
Türk düşmanlığından başka bir şey değil!
Sanki Reuters değil de Erivan Haber Ajansı servis etti bu haberi.
Reuters, Türkiye'den tepki gelince, bu cümleyi çıkartıp, haberi yeniden servise koydu.
Reuters gibi sözüm ona tarafsız haber ajansı bile, 'Fırsat bu fırsattır' deyip Türkiye'ye çakıyorsa, işimiz zor be 'usta', AB yolunda.

MÜGE ANLI, DUYGU CANBAŞ VE İNSANLARIN TERÖR ÖFKESİ

Van depreminde tepki veren vatandaşlara yönelik, "Herkes haddini bilecek. Yeri geldi mi taş atacaksınız, kuş avlar gibi avlayacaksın sonra yardım isteyeceksin?  O polisler hemen yardımına koştu oradakilerin. O taş atanların eli kırılsın" sözleri nedeniyle büyük tepki var Müge Anlı'ya.
Benzer bir tepki de canlı yayında, "Deprem her ne kadar Van'da da olsa hepimiz üzüldük" dediği için Habertürk spikeri Duygu Canbaş'a var. Anlı ve Canbaş'a karşı tepki oluşması normal.
Çünkü söyledikleri anormal.
Ve işin daha da vahimi şu:
İnsanlar arasında Anlı ve Canbaş'a hak veren, hatta onlardan daha sert söylemlerde bulunanların sayısı o kadar çok ki! Sosyal medyaya bir göz atın, acı gerçeği görün.
Düne kadar Türkiye'de toplumsal iklim böyle değildi.
PKK'nın eylemleri, siyasetçilerin söylemleri, bitmek bilmeyen şehit haberleri insanları gere gere bu hale getirdi.