Gündem
14 Şub 2012 09:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:20

BU TEPKİ TÜRKİYE'DEN DEĞİL; ''GAZETECİLERE TERÖRİST MUAMELESİ YAPILIYOR!''

Üst düzey gazetecilerin tutuklanmasına devam edilmesi, gazete çalışanlarının tepkisine sebep oluyor.

The Sun gazetesi editör yardımcısı Trevor Kavanagh, gazetede üst düzey çalışanların tutuklanması üzerine kaleme aldığı yazıda, polisin gazetecilere “terörist muamelesi” yaptığını savundu.

Medya imparatoru Rupert Murdoch’ın sahip olduğu Sun gazetesinde “Elveden Operasyonu” kapsamında üst düzey gazetecilerin tutuklanmasına devam edilmesi, gazete çalışanlarının tepkisine sebep oluyor.

Gazetenin eski politika editörü Kavanagh bugünkü yazısında, polisi gazetecilere “cadı avı” yapmakla suçlayarak, ülkedeki basın özgürlüğünün Sovyet ülkelerinden bile daha kötü duruma geldiğini ileri sürdü.

Kavanagh, tabloid gazetenin (Sun), “kurutulması gereken bir bataklık” olmadığını belirterek, gazetecilerin evlerine sabahın köründe baskın yapılarak yataklarından kaldırılıp tutuklanmasının ve evlerinin darmadağın edilerek aranmasının “küçük düşürücü” bir davranış olduğuna dikkat çekti.

Polisi gazetecilere “organize suç şebekesinin” bir üyesi ve “ülke güvenliğini tehdit eden bir terörist” gibi davranmakla suçlayan İngiliz editör, çalışma arkadaşlarının tek amacının toplumun ilgisini çekecek haber yapma derdinde olduklarını savundu.

Kavanagh yazısının devamında, “Uluslararası ifade hürriyeti tablosunda İngiltere’nin 9 sıra gerileyip 28. sıraya düşerek, Polonya, Estonya ve Slovakya gibi eski Sovyet ülkelerinin de altında yer alması size ilginç gelmiyor mu?” sözlerine yer verdi.

Öte yandan, İngiltere’deki Ulusal Gazeteciler Sendikası (NUJ) da gazetenin bağlı olduğu Murdoch’a ait News International grubu yönetimini eleştirerek, "yönetim üzerindeki baskının azaltılması için gazete çalışanlarının feda edildiğini" ileri sürdü.

Medya devi Rupert Murdoch’un sahip olduğu İngiliz Sun gazetesi çalışanlarına yönelik gözaltına almalar devam ediyor. Son olarak Cumartesi günü, aralarında editörlerin de bulunduğu 5 kişi daha tutuklanmıştı. Polisin ayrıca Sun gazetesi merkez binasında ve tutuklanan gazetecilerin evlerinde arama yaptığı bildirildi.

Devam eden "telekulak" soruşturması kapsamında gazetecilerle polis arasındaki usulsüz ödemeleri inceleyen ’Elveden Operasyonu’nda, ülkenin önde gelen tabloid gazetesinde çalışan editör yardımcısı Geoff Webster, fotoğraf editörü John Edwards, kıdemli dış politika muhabiri Nick Parker, kıdemli muhabir John Kay ve John Sturgis’in tutuklandığı kaydedildi.

Operasyon çerçevesinde ayrıca bir savunma bakanlığı çalışanı, bir polis memuru ve silahlı kuvvetler mensubu bir çalışanın da gözaltına alındığı kaydedildi. Gazetenin merkez binasındaki gazetecilerin çalışma ofisinde ve tutuklanan kişilerin evlerinde polisin arama yaptığı bildirildi. "Elveden Operasyonu" kapsamında şimdiye kadar 20’den fazla kişi gözaltına alındığı belirtiliyor.

Ülkenin en çok tiraja sahip olan tabloid gazetesi çalışanlarına yönelik operasyonların devam etmesi üzerine Rupert Murdoch’ın bu hafta içinde Londra’ya gelerek, olayları yakından takip edeceği bildiriliyor. Murdoch, daha önce telekulak skandalı üzerine kapatma kararı aldığı News of the World gazetesinin aksine, tutuklamalara karşın gazeteyi yayımlamaya devam edeceklerini söylemişti.

İki hafta önce de yine Sun gazetesinde gazetecilik ve yöneticilik yapan 4 kişinin, polise rüşvet verdikleri gerekçesiyle gözaltına alındığı açıklanmıştı.

Bu arada,Rupert Murdoch’ın, ülkede en çok tiraja sahip olan tabloid gazetesi çalışanlarına yönelik gözaltıların devam etmesi üzerine, bu hafta içinde Londra’ya geleceği tahmin ediliyor.

Dünya medya devi Rupert Murdoch’ın sahip olduğu The Sun gazetesi, dünyanın en çok okunan tabloid gazeteleri arasında yer alıyor. Yine Murdoch’ın sahip olduğu, ancak telekulak skandalının patlak vermesiyle kapatılan World of the News gazetesi çalışanları ve News International üst düzey yöneticilerinin de yasadışı dinleme yaptıkları gerekçesiyle soruşturması devam ediyor.