Gündem
31 Mayıs 2013 10:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:11

BU SORULARA CEVAP VER SABAH! SÖZCÜ'DEN SABAH'A TİRAJ ÇAĞRISI!

Sözcü bu kez Sabah'a çaktı: Kapılara bıraktığınız ve çöpe giden bedava gazetelerle kimi kandırıyorsunuz?

Sözcü gazetesi'nin başlattığı "gazeteler gerçek satış rakamlarını açıklasın" kampanyasına Sabah Gazetesi sert yanıt verdi. Sözcü de hem Sabah'ın tekzibini yayınladı hem de ilgili haberini yeni iddialarla sürdürdü. İşte Sözcü'nün o haberi...

Sabah Gazetesi’ni “dürüst tiraj raporu” açıklamaya davet ediyoruz
 
 Madem bedava satış yapmıyorsunuz, madem kurumsal abonelere toplu satış yapıyorsunuz, o zaman bayi, sponsor ve abone satışınızı tek tek açıklayın. Toplam satışınızda bunlar belli olsun.

İşte sorular
1-Toplam satışınız 319 bin. Bunun ne kadarlık kısmı bayiler aracılığıyla satılıyor?
2-“Kurumsal abonemiz var” diyorsunuz. Bunlara sattığınız gazete miktarı ne kadar?
3-Bu kurumsal abonelerinizin sizden topluca alıp, halka ücretsiz dağıttığı gazeteler, bedava dağıtıma girmiyor mu?
4-Başka bir gazetenin okuru olan ailelerin kapılarına bırakılan ücretsiz gazeteler, haksız rekabete yol açmıyor mu?
5-Örneğin, Sözcü, Hürriyet, Posta veya bir başka gazetenin okuru, kapısında Sabah Gazetesi’ni görüp çöpe attığında, reklam verenler kandırılmış olmuyor mu?

SÖZ­CÜ ge­çen haf­ta “te­miz ba­sı­n” için ta­ri­hi çağ­rı yap­tı. “Ga­ze­te­ler ger­çek sa­tı­şı­nı açık­la­sın. Ti­raj­lar, tıp­kı Av­ru­pa­’da­ki gi­bi ba­ğım­sız ku­ru­luş­lar­ca de­net­len­sin ve açık­lan­sın. Rek­lam ­ve­ren­ler­le, okur­lar kan­dı­rıl­ma­sı­n” de­di. Bu çağ­rı­ya Hür­ri­yet ve Pos­ta ga­ze­te­le­ri anın­da des­tek ver­di. Top­lam sa­tış­la­rı­nın ne ka­dar bir kıs­mı­nın ba­yi sa­tı­şı ol­du­ğu, ne ka­dar bir kıs­mı­nın ise spon­sor ol­du­ğu­nu tek tek açık­la­dı.

Sa­bah Ga­ze­te­si ise, no­ter ara­cı­lı­ğıy­la bir açık­la­ma gön­der­di. An­cak yan­da ya­yın­la­dı­ğı­mız açık­la­ma­nın, SÖZ­CÜ­’nün çağ­rı­sıy­la uzak­tan ya­kın­dan bir il­gi­si yok. Sa­ba­h’­a ses­le­ni­yo­ruz. Ko­nu­yu sap­tır­ma­yın. Ger­çek sa­tış ra­kam­la­rı­nı­zı açık­la­mak­tan ka­çın­ma­yın. Ni­ye kor­ku­yor­su­nuz? Bu te­laş ni­ye? Biz kim­se­nin ku­ru­mu­nu, sa­tı­şı­nı ka­ra­la­mı­yo­ruz. Si­zin ve di­ğer ga­ze­te­le­rin de le­hi­ne ola­cak şef­faf bir ti­raj de­ne­ti­mi is­ti­yo­ruz. Ma­dem ken­di­ni­ze gü­ve­ni­yor­su­nuz, ma­dem ti­raj­la­rı­nız­da bir şai­be yok, ne­den Hür­ri­yet ve Pos­ta gi­bi ger­çek sa­tı­şı­nı­zı tek tek açık­la­mı­yor­su­nuz. Eğer yu­ka­rı­da­ki so­ru­la­ra açık­lık­la ce­vap ve­rir­se­niz, ger­çek­ler or­ta­ya çı­kar.

 İşte Sabah’ın açıklaması!..
SÖZ­CÜ­’nün, gü­ya ga­ze­te sa­tış­la­rın­da­ki şa­ibe­yi or­ta­dan kal­dır­mak adı­na yap­tı­ğı çağ­rı, as­lın­da mü­vek­kil ba­sın ku­ru­lu­şu­nun ga­ze­te sa­tış­la­rı­nı şa­ibe­li gös­ter­mek adı­na ka­sıt­lı ola­rak ya­pıl­mış; ger­çek­le­ri sap­tır­ma amaç­la çe­şit­li fo­toğ­raf­lar ile des­tek­len­me­ye ça­lı­şıl­mış art ni­yet­li bir kur­gu­dan baş­ka bir şey de­ğil­dir. Tek­zi­be ko­nu ha­ber­de be­lir­ti­len ve man­şet­ten “Sa­bah da­ğı­tı­mı­” baş­lı­ğı ile yer ve­ri­len fo­toğ­raf Ata­ken­t’­te yer alan Av­ru­pa Ko­nut­la­rı­’n­da çe­kil­miş olup il­gi­li yer Tur­ku­vaz Med­ya Gru­bu­’na ait mev­ku­te­le­rin ku­rum­sal abo­ne­si­dir. Söz­cü­’nün ger­çek dı­şı suç­la­ma­la­rı­nın ak­si­ne mü­vek­ki­lin ger­çek­leş­tir­di­ği abo­ne­lik sis­te­miy­le sa­tış­la­rı, fa­tu­ra kar­şı­lı­ğı ve be­de­li alın­mak su­re­tiy­le ya­pıl­mak­ta­dır. Mü­vek­kil şir­ket hiç­bir za­man be­del­siz ga­ze­te ve­ya der­gi sa­tı­şı ger­çek­leş­tir­me­mek­te­dir ve bu özel­li­ğiy­le sek­tör­de ör­nek gös­te­ri­le­cek ko­num­da­dır. Bu ne­den­le, mü­vek­ki­lin ti­raj­la­rı­nı şi­şir­mek adı­na üc­ret­siz ga­ze­te da­ğıt­tı­ğı yö­nün­de­ki suç­la­ma, “te­miz ga­ze­te­ci­li­k” için de­ğil, ak­si­ne mü­vek­ki­lin ti­ca­ri iti­ba­rı­nı ze­de­le­mek ve ay­nı za­man­da ya­yın­cı­lık an­la­yı­şı ile il­gi­li şai­be ya­rat­mak ama­cı ile or­ta­ya atıl­mış çok çir­kin bir ga­ze­te­ci­lik ör­ne­ği­dir. Mü­vek­ki­lin sa­hi­bi ol­du­ğu ga­ze­te ve der­gi­le­rin ge­rek ba­yi, ge­rek­se abo­ne sa­tış ra­kam­la­rı son de­re­ce açık ve şef­faf bir bi­çim­de gün­lük ola­rak açık­lan­mak­ta ve ka­mu­oyu ile pay­la­şıl­mak­ta iken, asıl Söz­cü ta­ra­fın­dan bu ger­çe­ğin üs­tü ör­tü­le­rek ka­mu­oyu­nun yan­lış yön­len­di­ril­me­si dü­rüst ha­ber­ci­lik an­la­yı­şı ile as­la bağ­daş­ma­mak­ta­dır. İla­ve­ten, basın sek­tö­rün­de bir kı­sım med­ya g­rup­la­rı­na bağ­lı ga­ze­te­ler çe­şit­li oto­büs ter­mi­nal­le­rin­de, ders­ha­ne­ler­de vb. bir kı­sım yer­ler­de be­da­va da­ğı­tıl­mak­ta ve bu du­rum Söz­cü ta­ra­fın­dan bi­lin­mek­tey­ken, ha­ber­de bun­la­rın gör­mez­den ge­lin­me­si epey ma­ni­dar ol­du­ğu ka­dar, Söz­cü Ga­ze­te­si­’nin ne ka­dar mak­sat­lı ya­yın yap­tı­ğı­nı da bir ke­re da­ha or­ta­ya koy­ma­sı ba­kı­mın­dan ib­ret­lik bir du­rum ya­rat­mış­tır.
TUR­KU­VAZ GA­ZE­TE DER­Gİ BA­SIM A.Ş
Ve­kil­le­ri
Avu­kat Fa­tih SA­VAŞ-Avu­kat Ba­nu YIL­MAZ
 
Sabah iftira atıyor…
 
Diğer gazeteler ne halde onu da yayınladık!..
Sa­bah Ga­ze­te­si, gön­der­di­ği açık­la­ma­da, di­ğer ga­ze­te­le­rin de oto­büs ter­mi­nal­le­rin­de, der­sha­ne gi­bi yer­ler­de be­da­va da­ğı­tıl­dı­ğı­nı an­cak SÖZ­CÜ­’nün bu­nu gör­mez­den gel­di­ği­ni ile­ri sür­dü. Bu ger­çek dı­şı ve art ni­yet­li id­di­a doğ­ru de­ğil. Çün­kü SÖZ­CÜ, kam­pan­ya­yı baş­lat­tı­ğı ilk gün­den iti­ba­ren sa­de­ce Sa­ba­h’­ın de­ğil, Ha­ber­türk, Mil­li­yet ve Va­tan ga­ze­te­le­ri­nin da­ğıt­tı­ğı be­da­va ga­ze­te­le­ri de ha­ber yap­tı. Sa­bah top­lu si­te­ler­de be­da­va da­ğı­tı­lır­ken, Ha­ber­tür­k’­ün dü­şük say­fa­lı ver­si­yo­nu­nun UCZ mar­ket­ler­de ve­ril­di­ği­ni, Mil­li­yet ve Va­ta­n’­ın ise has­ta­ne­ler­de, si­te­ler­de, ter­mi­nal­ler­de be­da­va da­ğı­tıl­dı­ğı­nı bil­dir­di. Bel­ge­si yan­da. Sa­bah Ga­ze­te­si­’ne du­yu­ru­lur.