Gündem
02 Haz 2010 14:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:20

"BU RÜZGAR AK PARTİ'Yİ ÜÇÜNCÜ KEZ İKTİDAR YAPAR!.." YAVUZ SEMERCİ NELER SÖYLEDİ?

Gazete Habertürk Yazarı Yavuz Semerci son yaşanan gelişmeler nasıl değerlendirdi.

Semerci, Gazze’deki krizin iyi yönetilmesinin ve ambargonun kaldırılmasının iç politikada da etkileri olacağını söyledi. “Gazze’deki ambargonun kaldırılmasının tek başarısı Türkiye’ye yazılacaktır. Türkiye’nin başarısı da Başbakan’a yazılacaktır” diyen Yavuz Semerci, Gülin Yıldırımkaya’ya şunları söyledi:

Başbakan’ın bugünkü konuşmasına bütün dünya kilitlendi. Siz sıcak gündem ile ilgili bu konuşmayı nasıl buldunuz?

Hiç kuşkusuz çok sert bir konuşmaydı. Bu konuşma Arap dünyasında keyifle, Batı’da ise endişe ile takip edilmiştir.

Arap dünyası olaya hiç karışmadan keyifle gelişmeleri izleyen tutumuna devam ediyor.

Maalesef durum öyle. Dönüp baktığımız zaman; Ben kendime hep soruyorum ‘Filistin meselesine biz ne zaman dâhil olduk, ne zaman liderlik üstlendik?’ Başbakan’ın ‘One minute’ söylemi ile bir sempati yarattık ama bu son olay ve Başbakan’ın bugünkü konuşması bizi Filistin sorununun parçası haline getirdi. Ve yine bana göre Filistin çözümü konusunda Türkiye’yi de içine çeken çok sancılı, kaotik ama daha kısa çözüm üretilebilecek bir sürece girdiğimizi düşünüyorum. Bize epey zarar verebilir bu hem ekonomik açıdan hem de ilişkilerimiz açısından. İyi yönetilmesi gereken bir süreç, Türkiye son zamanlarda şöyle bir algının içine girmemeli; ‘İran’ın yanında, Hamas’la işbirliği yapan, Hizbullah’ı destekleyen bir ülke’, Türkiye’nin bu görüntüden çıkması gerekiyordu. Ki bugün Başbakan’ın konuşması bunu sağlamaya yönelik, bizi aslında Batı’ya doğru çeken bir konuşmaydı. Bütün Batı toplumlarına, bütün ülkelere ‘bu meselenin içine girmelisiniz’ denildi. Bu süreç iyi yönetilirse Filistin meselesinde en azından Gazze’deki ambargonun kaldırılması sonucuna varılabilinir. Ki çıtayı orada Sayın Erdoğan koydu. Türkiye’nin bu işin peşini bırakmasının tek şartının ‘Gazze’deki ambargonun kalkması’ olduğunu söyledi. Bu süreç sancısız geçer ve ambargo kalkarsa, Türkiye’de bir yıl sonraki seçimlere çok önemli etkisi olacaktır ve bu rüzgâr AK Parti’yi üçüncü dönem iktidara taşıyacaktır.

Tespitiniz son derece önemli, dış politikayı olduğu kadar iç politikayı da ilgilendiren bir süreç

Dış politika açısından da, iç politika açısından da çok önemli bir süreç. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, ister uluslararası kamuoyunun baskısı ile ister Birleşmiş Milletler kanalı ile Gazze’de bugün itibari ile ambargonun kaldırılmasının tek başarısı Türkiye’ye yazılacaktır. Türkiye’nin başarısı da Başbakan’a yazılacaktır. AK Parti Hükümeti İsrail’i dize getiren hükümet olacaktır. Bunun tersi de, bu konudaki herhangi bir başarısızlıkta AK Parti’nin Türkiye’de puan kaybetmesine yol açacaktır. Bu rüzgâr AK Parti’nin geleceğini çok yakından ilgilendiriyor. Bu rüzgâr; ya İsrail’de hükümeti devirecek ya da Türkiye’de iktidarı yerinden edecek. Dolayısı ile bu rüzgâr iki devletin siyasi atmosferini etkileyecek.