Kitap
10 Şub 2015 11:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:02

Bu kitap Osmanlı’yı yeniden tartışmaya açıyor

Örsan Öymen ödüllü gazeteci-yazar Mutlu Tuncer’in son kitabı “Osmanlı’nın Son Hikayesi: Firar” yakın tarihin çok tartışılan gerçeklerini ortaya koyuyor

Geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan son kitabı “Osmanlı’nın Son Hikayesi Firar” ile Osmanlı konusunda yeni bir tartışma açan Gazeteci –Yazar Mutlu Tuncer,  özellikle bu gün dayatılan Osmanlıcılık olgusunun çağ dışı bir girişim olduğunu söyledi.  Osmanlıca’nın öğretilmesi gerektiğini savunan girişimlerin tamamen bir aldatmaca, bir bilgisizlik olduğunu savunan Tuncer, “Osmanlıca diye bir dil yoktur. Hiç olmamıştır. Osmanlıca lisan değil,  Türkçe’nin Arapça, Farsça ve Persçe ile karıştırılarak Arap alfabesi ile yazılmasıdır” dedi.

Son kitabında Osmanlı’nın Türk olup olmadığını tartışmaya açan Mutlu Tuncer, “Osmanlı’nın Türk olduğunu kanıtlayan hiçbir belge, hiçbir bulgu yoktur. Ama Osmanlı’nın Türk olmadığına dair birçok delil vardır. Türk olgusu, Osmanlı’dan çok uzaktır“diye konuştu.

OSMANLI TÜRK DEĞİL MİYDİ?

Osmanlı’nın bir hanedanlık kültürü olduğunu savunan Tuncer, Osmanlının hiçbir zaman Türklerle barışık olmadığını öne sürerek, şöyle dedi:

“Kurulduğu günden bu yana, Türk olduğunu söylemeyen, Türkleri iteleyen bir saray topluluğunun bize ecdat olarak dayatılması büyük bir yanılgıdır. Daha Osmanlı Beyliği ortada yokken Anadolu’da Türklerin olduğunu unutmamak gerek.  Osmanlı Beyliği’nin kurulduğu günden batışına kadar Türkleri merkezden uzak tutmuştur, Türklere ikinci sınıf muamelesi yapmıştır.”

“Osmanlı’nın Son Hikayesi Firar” kitabında 623 yıl boyunca Türkler sayesinde ayakta kalmış bir imparatorluğun, Türklerin bağımsızlığına karşı İtilaf Devletleriyle giriştiği amansız mücadeleyi anlattığını söyleyen Tuncer,  “Son Osmanlı Sultanı Vahdettin’in çiçeği burnunda Türkiye Cumhuriyetini sağlayan Milli Harekete nasıl engel olmaya çalıştığını, yurt dışına kaçış hikayesini, yurt dışından Cumhuriyeti yıkmak için organize ettiği girişimleri anlattım. Tarihi gerçekleri gözler önüne seren bu kitabın şimdilerde Osmanlı sevdalısı olmaya heveslenenlerin okumasını tavsiye ediyorum” diye konuştu.