Gündem
23 Kas 2010 15:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:49

BU KİTAP HANEFİ AVCI'YI KÖTÜ VURACAK!

Mehmet Baransu yeni kitabında, Avcı'nın yürüttüğü Dev Sol operasyonunda ölen dört kişinin otopsi raporunu yayınladı.

Devrimci Karargâh soruşturmasında tutuklanan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın 6 Mart 1993’de İstanbul Kartal’da Dev-Sol’a düzenlediği operasyonda yaşamını yitiren Bedri Yağan ve arkadaşlarının başlarından vurulduğu otopsi raporuyla kesinlik kazandı. Olay günü tutulan savcılık ve polis tutanakları ise birbiriyle çelişiyor.

Gazeteci Mehmet Baransu’nun yarın piyasaya çıkacak olan Mösyö Hanefi Avcı’nın Yazamadıkları adlı kitabında Hanefi Avcı’nın yürüttüğü Yağan Operasyonu’nun bütün yönleri detaylı olarak yer aldı.
 
Bahar operasyonu

Kitapta "Dantel" ve "Bahar" adı verilen operasyonla ilgili otopsi raporları ilk defa yayımlanırken, Yağan’la birlikte öldürülen beş kişinin başlarından aynı şekilde vurulduğuna dikkat çekiliyor. Otopsi raporundaki ifadeler neredeyse aynı. Baransu’nun kitabında yayımlanan raporlarda şöyle deniyor:

Bedri Yağan: Ateşli silah çekirdeği yaralanmasına bağlı kafatası kırığı ile mütefarik beyin harabiyeti...

Menekşe Meral: Ateşli silah çekirdeği yaralanmasına bağlı kafa kaide çok sayıda kaburga ve el parmak kemikleri kırığı ile beyin kanaması, beyin doku harabiyesi...

Gürcan Özgür: Ateşli silah çekirdeği yaralanmasına bağlı kafa kaide çok sayıda kaburga ve radius kemikleri kırıkları... Cesetten mermi çekirdeği elde edilmedi.

Rıfat Kasap: Ateşli silah çekirdeği yaralanmasına bağlı mandi bula cot ve omur kırığı... Cesetten mermi çekirdeği elde edilmedi.

Asiye Kasap: Ateşli silah çekirdeği yaralanmasına bağlı kafatası kırığı ile mütefarik beyin harabiyeti...
 
Polis ve savcılık çelişti

Kitapta, Susurluk sanıkları Oğuz Yorulmaz ve Ayhan Çarkın’ın da katıldığı operasyonla ilgili savcı ve polis tarafından tutulan olay yeri tutanakları da yer aldı. Tutanaklardaki çelişkiler kitapta şöyle anlatıldı: "Savcı S. Necati İyigün’ün Olay Tutanağı’nda Avcı ve ekibi olay yerine geldikten sonra megafonla örgüt üyelerinin; ’kanun adına teslim olmaları’nın istendiği belirtilirken, polisin Olaylı Yakalama Ev Arama ve Zapt Etme Tutanağı’nda kapıya kadar gelinerek kapının çalındığı buna karşılık içerden ateşle karşılık verildiği yazmaktaydı. Polisin tutanağında ayrıca kapıya doğru açılan ateşle birlikte teslim olunması yönünde yeni bir uyarı yapıldığı ardından da çatışmaya girildiği kaydedilmekteydi.
 
Kanepede kaç ceset vardı

Kartal Nöbetçi Savcısı S. Necati İyigün’ün 06-03-1993 tarihli Olay Tutanağı’nda divan üzerinde üst üste iki kadın cesedinin bulunduğu belirtiliyordu. Balkon kapısına yakın bir yerde ise bir başka kadın cesedinden daha bahsediliyordu.

Oysa Avcı’nın başında olduğu ekip tarafından elle yazıldığı görülen Olaylı Yakalama Ev Arama ve Zapt Etme Tutanağı’nda kanepe üzerinde bir kadının, kanepenin hemen yanında yerde sırt üstü yatan diğer bir kadının, balkon kısmına yakın yerde de üçüncü kadının olduğu yazıyordu. Savcı’ya göre kanepe üzerinde üst üste iki kadın cesedi varken, polis tutanağına göre kanepede bir kadın cesedi bulunuyordu. Savcı Olay Tutanağı ve Adli Tıp Raporu’nun yanı sıra Olaylı Yakalama Ev Arama ve Zapt Etme Tutanağı’nda da öldürülen kişi sayısı beş gözükürken Hanefi Avcı yazdığı kitapta bu rakamın altı olduğunu ifade ediyordu."

ÇEVİK BİR’İN MANKEN İLİŞKİSİ

Mehmet Baransu’nun kitabında Hanefi Avcı’nın dışında Çevir Bir ile ilgili de bomba iddialar yer alıyor... İşte bazıları;

*Enis Berberoğlu, Hanefi Avcı’nın ağına nasıl takıldı?
*Avcı, Oramiral Güven Erkaya’nın kızını nasıl dinletti?
*Orgeneral Çevik Bir hangi mankenle ilişkideydi bu birliktelikte Avcı hangi roldeydi?
*Çevik Bir, GATA’yı ararken adını neden gizledi ve GATA’da diyalog kurduğu doktorun özel muayenehanesine neden gitti?
*PKK’lı Sabri Ok ve Çevik Bir konuşmaları Avcı’da mı saklı?
*Cüneyt Ülsever’e jandarma belgeleri nasıl gitti?
*"Gardaş, GATA Komutanının da yolsuzluğu var" diyen kişi kimdi?
*Hanefi Avcı, Devlet Bahçeli rüşvet alıyor iddiasında bulundu mu?
*Turgay Ciner ve Abdullah Çatlı Avcı’nın torbasına nasıl girdi?

*Hizbullah iddianamesinden Velioğlu’nin ismini kim çıkardı?
*Avcı, Hizbullahçıları nasıl korudu, hangi belgenin altına imza attı?
*Hizbullah’ın yakalanan arşivinin imha edilmesi emrine rağmen bir kopyasını son anda alan polis kimdi?
*Hizbullah gerçeği ortaya çıkınca Avcı olayı kapatmak için hangi isimleri deşifre etmek zorunda kaldı.