CineRadar
27 Oca 2012 14:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:17

BU HAFTA SİNEMAYA GİDENLER KAPLANI TADACAK!

Medyaradar sinema-tv yazarı Murat Tolga Şen haftanın filmlerini sizler için izledi ve yazdı....

27 Ocak - 2 Şubat haftasında 3 yeni film gösterime giriyor. Yapımcılığını Pan'ın Labirenti'nden tanıdığımız yönetmeni Guillermo del Toro'nun, yönetmenliğini ise Troy Nixey'in yaptığı,daha çok atmosfere dayalı doğaüstü gerilim filmi Karanlıktan Korkma, Altın Küre’den "en iyi komedi", "en iyi müzik" ödülleriyle dönen, sessiz sinemaya müthiş bir saygı duruşu olan The Artist ve gişesi garantili Berlin Kaplanı... Ocak ayının sonunda sadece 3 filmin gösterime girmesi, Berlin Kaplanı’nın rekabet edilemez olduğunun ispatı gibi... Ata Demirer’in hayat verdiği Ayhan Kaplan’ın yumrukları ile seyirci kaybetmek istemeyen diğer yerli yapımlar bu haftayı pas geçtiler.

3.5*
BERLİN KAPLANI / 352 kopya



"Ayhan Kaplan, Berlin’de yaşayan, geçimini boksörlük ve bodyguardlık yaparak sağlayan bir Türk vatandaşıdır. Ayhan ve antrenörü Cemal için işler pek yolunda gitmemektedir. İkisi de artık hayattan bir mucize beklemektedir.’’

Eyvah Eyvah filmleri ile Yeşilçam romantik komedilerini özleyen seyirciye büyük bir ödül vermişti Ata Demirer... Bir kez daha ve yine Hakan Algül’le aynı formülü deniyor. Aşırı iyi niyetli, kirlenmemiş insanların öykülerini anlatmayı, oynamayı seven komedyenin Berlin’li boksör Ayhan Kaplan tiplemesi çok başarılı... Aslında eğlenceli ve başarılı bir film fakat bu defa filmin tüm komedi yükünün Ata Demirer’in üzerine yıkılması ve Nihal Yalçın gibi bu film için yanlış oyuncu seçimleri Berlin Kaplanı’nı, Eyvah Eyvah serisiyle girdiği savaştan mağlup çıkarıyor. Yine de her yaştan seyircinin keyif alacağı bir "güzel insanlık" dersi... Çocuğunuzla gidin.


BERLİN KAPLANI FİLMİNİN FRAGMANI İÇİN TIKLAYIN!


5*
ARTİST / THE ARTIST / 24 kopya



Hollywood, sene 1927… Erişilmez karizmasıyla George Valentin hem izleyicilerin hem yapımcıların göz bebeği. Ancak sinemada ses kullanılmaya başlayınca bir gecede gözden düşüyor. Yanında bitiveren gencecik oyuncu adayı Peppy Miller’ın gözüyse yükseklerde…
2012 yılında, 3D’ye, Dolby Digital’e ve envayi çeşit teknoloji numarasına doymuş seyirciye siyah beyaz ve sessiz bir film izletmek? Kağıt üstünde pek mümkün görünmüyor ama yönetmen Michel Hazanavicius’la birlikte Jean Dujardin ve Bérénice Bejo perdeden taşan enerjisi her şeye yetiyor. Hikaye, danslar her şey harika... İzlerken, "Türkiye’de şu rolleri oynayabilecek yetenekte aktristler, aktörler yok, ne üzücü..." diye düşündüm. Ayrıca filmde insan olmayan müthiş bir yetenek var; Uggie adında bir köpek... Sessiz sinemaya, sinemanın en muhteşem yıllarına gerçek bir saygı duruşu. Bu geçmişte yapılanlara özlem duygusu Berlin Kaplanı ile bir yerlerde buluşuyor. Yılın en iyi filmlerinden biri, kaçıran çok pişman olur!


THE ARTIST FİLMİNİN FRAGMANI İÇİN TIKLAYIN!



3*
KARANLIKTAN KORMA / DON’T BE AFRAID OF THE DARK / 15 yaş sınırı var. / 58 kopya




14 yaşında sessiz ve kendi dünyasında bir genç kız olan Sally, babası ve onun kız arkadaşı Kim ile birlikte 19. yüzyıldan kalma eski bir eve taşınır. Bir süre sonra evde yolunda gitmeyen birşeyler sezinler. Merdiven altında  kötülük saçan bir takım yaratıklar vardır, daha da kötüsü bu uğursuz varlıklar genç kızın ruhunun kendilerine ait olduğunu düşünmektedir.
Eğer bir korku/gerilim filminin arkasında bir şekilde İspanyol sinemacılar varsa ıskalamak olmaz... Karanlıktan Korkma, 1973 yapımı bir TV filminin yeniden çevrimi. Şok anlarla, ses efektleriyle korkutmak yerine sıkı bir "tekinsiz ev" atmosferi yaratmayı deniyor ve büyük ölçüde başarıyor. ABD’de "R" (aşırı şiddet) sınıflandırmasına girmesine rağmen yönetmen Troy Nixey, elini rahat alıştırıp da hikayenin potansiyelini değerlendirememiş. Çok önemli bir film olduğu söylenemez, daha fazlasını da beklerdim ama mesela böyle karlı bir kış günü için en iyi seçimlerden olabilir. Sanat yönetimi takdire şayan. Bir kusuru da bizde çok geç gösterime girmesi... Paylaşım ağlarından filmi indirmeyen kaldı mı merak ediyorum? Türün meraklılarına mutlaka öneriyorum.

KARANLIKTAN KORMA FİLMİNİN FRAGMANI İÇİN TIKLAYIN!


GİŞEDE SON DURUM

Geçen haftanın en çok izleneni Neşeli Ayaklar 2, en az izleneni ise Düşler Bahçesi oldu. Şaşırtıcı bir manzara değil ama Ocak ayında gösterime giren yerli yapımların hali içler acısı... Bu Son Olsun ve Zenne yapılan onca PR çalışmasına rağmen çok az bilet satabildi. Kurtuluş Son Durak 3. haftasında 396.000 bilet sattı ama BKM yapımlarının geçmiş yıllardaki gişe başarısı düşünülünce o da mutlu etmiyor. Sömestr haftasında olduğumuz için Çizmeli Kedi, Neşeli Ayaklar 2 gibi animasyonların keyfi yerinde olsa da gösterime giren kopya sayısıyla kıyaslanınca yine geçtiğimiz yılların gişelerinden uzağız. Salonlar açısından çok keyifli bir ay geçirmedik diyebiliriz.

CINERADAR YILDIZLARI

5 ***** Başyapıt, mutlaka sinemada görülmesi gerekl!
4**** Gerçekten güçlü bir film, bilet parasının karşılığını veriyor.
3*** Fena değil, daha iyi de olabilirdi ama...
2** İyi bir film sayılmaz ama bu türün meraklısıysanız siz bilirsiniz!
1* Uzak durun! Paranıza yazık. Ne izleyin, ne de tavsiye edin...