CineRadar
20 Mar 2014 21:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:00

Bu hafta hangi filmleri izleyeceğiz?

Halil Sezai'nin farklı bir rolde karşımıza çıktığı yerli korku filmi Ammar ve diğerleri Cineradar köşemizde... Murat Tolga Şen'in hazırladığı Cineradar'ı okumadan sinemaya gitmeyin!

Ammar: Cin Tarikatı

Özgür Bakar’ın yönettiği ve Duygu Paracıkoğlu, Eylül Su Sapan, Ozan Akbaba ile Burak Sarımola’nın oynadığı Ammar: Cin Tarikatı, 21 Mart 2014’de Tiglon Film dağıtımıyla Sami Dündar Film Yapım tarafından vizyona çıkarılıyor.

Feride, sevgilisi, ev arkadaşı ve arasını yapmayı düşündüğü Barkın ile hafta sonu bir dağ evine gitmeye karar verirler. Fakat istenmeyen sürpriz misafir Canan’ın gelmesiyle yolculuk gergin başlar. Bu klasik başlangıç daha önce şahit olmadığımız türden bir bulmacaya Feride’nin gözünden bizi davet eder. Birbiri ardına gelişen korkunç olaylar başta Feride olmak üzere herkesi içinden çıkması imkânsız olan adeta bir labirentin içine hapseder.

Murat Tolga Şen Ammar için ne diyor?

D@bbe’ye kadar keşfedilmemiş bir alan cin korkusu… Hasan Karacadağ bu temayı öylesine popülerleştirdi ki, Asya korku sinemasının kuyudan çıkan uzun saçlı kız ikonuna saplanıp kalması hadisesinin bir benzeri gerçekleşti diyebilirim. “Korku filmi” çekmek için yola çıkan herkesin elinde bir cin hikayesiyle çıkıp gelmesi şaşırtıcı olmadı.

Ammar, bu tür korku hikayeleri için hala geçerli bir şablon sunan Evil Dead (Kötü Ruh) filminin asıl hikayesine yamanmış bir cin macerası… Ammar’da da tıpkı Evil Dead filminde olduğu gibi 3 kız, 2 erkekten oluşan 5 kişilik bir arkadaş grubu hafta sonu için uzak bir noktadaki eve yerleşiyor, evin içinde saklanmış olan kadim kötülük ortaya çıkıp gençleri avlamaya başlıyor, Evil Dead filminde tüm belayı musallat eden makaralı teybin ikamesi olarak burada bir ses kayıt cihazı var vs.

Filmin en büyük sıkıntısı, süresi… Giriş kısmında düzgünce ve seyircinin ilgisini koruyarak akan hikaye, elindeki zamanın 3/2’sini harcayınca tüm serme ve çözülme kısmı son yarım saate sıkışıyor. Burada hikayedeki atlama kurgunun dahi örtemeyeceği kadar bariz. İçinde tekinsiz ev, cinler ve şizofreni olan bir senaryonun daha fazla zamana ihtiyacı var.

Son söz; Özgür Bakar’ın Ammar’ında Alper Mestçi’nin Musallat’ta elde ettiği türden yarım kalmış bir ustalık var. Yine de Ammar, Türk korku sinemasının izlenmesi ve anlayış gösterilmesi gereken bir örneği olmuş.

Non-Stop

Jaume Collet Serra’nın yönettiği ve Liam Neeson, Julianne Moore, Anson Mount ile Michelle Dockery’in oynadığı Non-Stop, 21 Mart 2014’de M3 Film dağıtımıyla Calinos Films tarafından vizyona çıkarılıyor.



Filmde Neeson, her yirmi dakikada bir uçaktaki birisini öldürmekle tehdit eden esrarengiz bir suçluyu yakalamaya çalışan hava polisi Bill Marks’ı canlandırıyor. Kimin suçlu kimin masum olduğunun bilinmediği ve herkesin bir şüpheli olabileceği bu uçakta Bill Marks, 146 kişinin hayatını kurtarmak için savaşırken kendini hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı büyük bir oyunun içinde buluyor. Non-Stop, tam bir gerilim, adrenalin, merak ve heyecan fırtınası.

Hazine Avcıları

George Clooney’in yönettiği ve George Clooney, Matt Damon, Bill Murray ile Cate Blanchett’in oynadığı Hazine Avcıları (The Monuments Men), 21 Mart 2014’de Tiglon Film dağıtımıyla Tiglon Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Film, müze yöneticileri, mimarlar ve sanat tarihçileri gibi alanlardan gelmiş askerlikle hiç alakası olmayan yedi sanat aşığı insanın Nazi hırsızlardan dünyaya mal olmuş sanatsal başyapıtları kurtarma ve asıl sahiplerine iletme hikâyelerini anlatıyor. 1000 yıllık kültürel birikiminin yok edilmesini durdurabilmek için, avcılar zamana karşı bir yarışın içinde olduklarını anlayınca, insanoğlunun ortak mirasını korumak için canlarını tehlikeye atmaktan çekinmeyeceklerdir.

Soğuk

Uğur Yücel’in yönettiği ve Cenk Medet Alibeyoğlu, A. Rıfat Şungar, Valeria Skorokhodova ile Yulia Vanyukova’nın oynadığı Soğuk, 21 Mart 2014′de UIP Filmcilik dağıtımıyla TMC Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Türkiye’nin sınır şehri Kars... Üç Rus kız kardeş bir pavyonda çalışmaktadır. Hayatında karısından başka bir kadın bilmeyen bir tren yolu işçisi kızlardan en küçüğüne aşık olur. İşçinin erkek kardeşi şehrin belâlılarından biridir. O da 3 kız kardeşin etrafında dolaşmaktadır. Ruslardan en küçüğü İrina’nın ülkesine dönmeye birkaç günü kalmıştır. Bundan sonrası kızların ve yol işçisi aşığın istediği gibi gitmeyecektir.

Mavi Ring

Ömer Leventoğlu’nun yönettiği ve Ezgi Çelik, Nazmi Kırık, Kemal Ulusoy ile Diyar Dersim’nin oynadığı Mavi Ring, 21 Mart 2014′de M3 Film dağıtımıyla Fer Film Production tarafından vizyona çıkarılıyor.



Eskişehir Hapishanesi’nde, açlık grevinin 35’inci gününde, tutuklular, gecenin bir vakti hücrelerinden zorla çıkartılırlar. Özel olarak yapılmış çelikten bir ringin, hücrelerine tıka basa doldurulurlar, süresi ve sonu belirsiz bir ölüm yolculuğuna çıkartılırlar. Bu yolda herkes başka bir yolculuk yapmaktadır. Mahkûmlar için ölüm olan bu yolculuk Binbaşı Mustafa için intikam, Doktor Pınar için ise hayatı, insanı ve iktidarı yeniden tanıma yolculuğudur.

CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. / Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.