Gündem
29 Ara 2013 21:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:50

Bu gidişle Esad, Erdoğan'ın gidişini görebilir

Yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili gelişmeler dünya medyasında yer almaya devam ediyor. İşte öne çıkan bazı başlıklar:

New York Times (ABD): Yolsuzluk operasyonuna konu olan projeler, İstanbul’da yoksulları evlerinden ediyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, ekonomik büyümeye büyük önem verdi, eskiden Türklerin hükmettiği Arap topraklarına yüzünü döndü ve iktidarının sembolü olan emlak projelerine ağırlık verdi. Ama şimdi büyüyen yolsuzluk soruşturmasıyla bu projeler, iktidarının çöküşünün tohumları olabilir.
BBC Türkçe (İngiltere): Erdoğan için 2013 yılı ‘dış komplo’ yılı oldu. Fakat Başbakan bazı vatandaşların, hükümetle ilgili sıkıntıları olabileceği ihtimalini değerlendirme konusundaysa isteksizdi. Muhalefet, Başbakan’ı sıradan vatandaşlarla iletişimi kaybetmekle suçluyor ve onun 10 yıldan uzun süre iktidarda kalan liderlerde görülen ‘aşırı kibir sendromuna’ yakalandığını söylüyor.

Guardian (İngiltere): Hizmet (Gülen) Hareketi ve Ak Parti arasındaki beklenmedik savaş, modern Türkiye’nin can sıkıcı bir resmini çiziyor. Derin devlet, bu hafta derinlerden su üstüne çıkarak sadece Başbakan’ı değil, Türkiye’nin zor kazanılmış modern toplum şöhretini de tehdit etti.

Telegraph (İngiltere): Siyasi kriz yatırımcıları korkutuyor. Türkiye yıldız ülkeden hasta adama doğru ilerlerken, TL tepetaklak oldu.

Daily Star (Lübnan): Bu gidişle Suriye Lideri Beşar Esad, Erdoğan’ın gidişini görebilir. Yolsuzluk skandalıyla sarsılan AK Parti hükümeti, eleştirilerin hedefindeki Suriye politikasına ayar verebilir. Siyasi analist Sinan Ülgen’e göre, bazı talihsiz gelişmeler sonucu Esad 2014’teki seçimleri kazanabilir, Erdoğan ise iktidarı kaybedebilir.