CineRadar
27 Mar 2015 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:09

Bu filmler sinemaseverleri uçuracak!

Mart bitiyor ama sinemalara film yağmaya devam ediyor. Sinemaseverler pek çok film arasından kendi istediklerine gitme şansına sahipler.

İşinizi biraz kolaylaştırayım; bana göre haftanın sinemaya gidilip görülmesi gereken filmi İçimdeki İnsan… Edebiyat uyarlamalarından hoşlananlara özellikle tavsiye ederim.
 
Aydın Sayman’ın yönettiği ve Vedat Erincin, Suavi Eren, Menderes Samancılar ile Füsun Demirel’in oynadığı İçimdeki İnsan, 27 Mart 2015′de M3 Film dağıtımıyla DE Yapımcılık tarafından vizyona çıkarılıyor.
 
Filmin yönetmeni Aydın Sayman’ı daha önce çektiği Sır Çocukları ve Janjan’dan hatırlıyoruz. Bu filmlerin çok ses getiren ya da dikkat çeken yapımlar olduğunu söyleyemeyiz ancak, Atıf Yılmaz, Şerif Gören ve Zeki Ökten gibi ustaların yanında reji asistanlığı yaparak sinemaya adım atması sebebiyle, İçimdeki İnsan dahil tüm filmlerinde, Yeşilçam geleneğine uygun, toplumcu bir sinema yapma hevesini görmek mümkün. 
 
Kısaca konusundan bahsedelim; gazeteci-yazar Nuri, uzun yıllar sonra doğup büyüdüğü taşra kentine gelir. Amacı, babadan kalan bir bahçeyi satıp İstanbul’a geri dönmektir. Kentte eski arkadaşı Sabri ile karşılaşır. Yazar bahçe satışını gerçekleştirir. Sabri ise çalıştığı devlet dairesinde bir psiko-travma geçirmektedir. Eline geçirdiği ağır bir nesne ile ansızın şefinin kafasını parçalar. Dairedeki iş arkadaşları Nejla, Hulusi ve diğerleri dehşet içindedir.
 
Bir roman uyarlaması olarak, en başta sorduğu “Sabri nasıl oldu da birini öldürdü”? sorusunu acele etmeden ama merak duygusunu da öldürmeden açan filmin iki büyük kusuru var; biri, repliklerin kitaptan filme geçirirken özensiz ve günlük yaşama pek uygun düşmeyen şekilde yazılmış olması… Bazı cümleler oyuncuların ağzına hiç sığmıyor. Bir tiyatro sahnesinde belki de hoşumuza bile gidebilecek sözler sinemanın gerçekliğine aykırı düşüyor. Diğeri ise oyuncu seçimi… Bazı oyuncular çok iyi oynarken, bazıları da ki bunlar genelde daha gerideki dolgu karakterler, lise müsameresinde oynar gibiler. Suavi Eren ve Vedat Erincin’in oyununa yetişebilen tek isim Rıza Sönmez… 
 
Yazdığım tüm olumsuzluklara rağmen, içimdeki Yeşilçam sineması hevesiyle de olsa gerek, Aydın Sayman’ın filmini sevdim ve uyarlandığı eseri bulup okumanın peşine düştüm. Kıymetli bir eseri film yapmak çok zordur ancak ödül ve gişe baskısının sinemacıları hırpaladığı zamanlarda adeta bir ödül gibi geldi bu film bana… 
 
Güvercin Uçuverdi
 
Selami Genli ile Onur Koçal’ın yönettiği ve Atalay Demirci, Gökhan Yıkılkan, Ali Erkazan ile Salih Kalyon’un oynadığı Güvercin Uçuverdi, 27 Mart 2015’de Mars Dağıtım dağıtımıyla TAFF Pictures tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Yüksel Güvercin, yıllar önce geçirdiği bir kaza sonucu kör olan annesiyle birlikte yaşamaktadır. Annesi oğlunun pilot olduğunu zannetmektedir ve en büyük arzusu gözleri açıldığında oğlunun uçağında uçabilmektir. Yüksel ise annesine söylemek zorunda kaldığı bu beyaz yalanı temizlemek için bir an önce pilot olmalıdır. Çünkü annesinin göz ameliyatına sayılı günler kalmıştır. Yüksel’in diğer sorunu ise ilk aşkı olan Sema’yla evlenebilmektir.
 
Bizim Hikaye
 
Yasin Uslu’nun yönettiği ve Cansel Elçin, Haluk Piyes, Sera Tokdemir ile Burcu Kıratlı’nın oynadığı Bizim Hikaye, 27 Mart 2015’de Chantier Films dağıtımıyla Alaaddin Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
İsmail, yazdığı bir kitaptan dolayı 12 Eylül 1980 döneminde cezaevine düşer. Karısı Nimet hamiledir ve iki çocuğuyla kimsesiz kalmıştır. Üç sene sonra kocasının ölümü onu iyice yalnızlaştırır. Üç çocuğunu büyütür ve okutur. Avukat olan büyük oğlu Ahmet babasının haksız yere yattığını ve hiçbir suçu olmadığını söyleyerek dava açıp babasının günlüğünü alır ve iade-i itibar davası açar. Ahmet’in yarınını bu dava belirleyecektir.
 
Şeytanın Kapısında

Nicholas McCarthy’nin yönettiği ve Naya Rivera, Catalina Sandino Moreno, Ashley Rickards ile Nick Eversman’ın oynadığı Şeytanın Kapısında (At the Devil’s Door), 27 Mart 2015’de M3 Film dağıtımıyla Calinos Films tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Hırslı emlâk danışmanı Leigh, lanetli olduğu söylenen bir evin satışını üstlenir. Kontrol için eve geldiğinde ev sahibinin gizemli bir şekilde ortadan kaybolan kızı Hannah’yı gördüğüne emindir. Leigh şüphesini kız kardeşi Vera ile de paylaşarak farkında olmadan onu da tüyler ürperten bu lanetin içine çekecek, kayıp kız artık ikisi için de ölümcül sırlar taşıyan korkutucu bir kâbusun başlangıcı olacaktır.
 
Danny Colllins
 
Dan Fogelman’ın yönettiği ve Al Pacino, Annette Bening, Bobby Cannavale ile Jennifer Garner’ın oynadığı Danny Collins, 27 Mart 2015’de Pinema Film dağıtımıyla Pinema Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Yaşı ilerlemekte olan rock yıldızı Danny Collins görünürde her şeye sahiptir. Yıllarca yorucu bir hayat sürmesi, başarısız ilişkiler, beste yapamamak ve her gece aynı şarkıları seslendirmek, zamanın çılgın rockçısında olumsuz etkilerini göstermeye başlamıştır. Çıkacağı son turnesini iptal eder ve New Jersey’nin küçük bir kasabasında bir otele yerleşerek, müziğe olan sevgisini ve yıldızlık yolunda ihmal ettiği ailesini yeniden keşfetmeye çalışır.
 
Evim

Tim Johnson’un yönettiği ve Jim Parsons, Rihanna, Steve Martin ile Jennifer Lopez’in seslendirdiği animasyon film Evim (Home), 27 Mart 2015’de The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Kendi halkı tarafından kovalanan ve dünyamıza gelen sevimli ziyaretçi Of, yolculuk sırasında maceracı Lüle ile beklenmedik güzel bir arkadaşlık kurar. Beraber bir dizi komik maceradan sonra Of farklı olmanın ve hatalar yapmanın insanlığın bir parçası olduğunu anlar. Birlikte “Evim” kelimesinin anlamını keşfederler. Tim Johnson, Evim’i “kıyamet sonrası, uzaylı istilası sırasındaki dostluk komedisi yolculuğu animasyonu” olarak tanımlıyor.
 
Geronimo

Tony Gatlif’in yönettiği ve Celine Sallette, Rachid Yous, David Murgia ile Nailia Harzoune’un oynadığı Geronimo, 27 Mart 2015′de M3 Film dağıtımıyla Filmartı Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Fransa’nın güneyi. Genç bir sosyal eğitimci olan Geronimo, St. Pierre mahallesinin gençleri arasındaki gerilimi yatıştırmaya çalışmaktadır. Türk kökenli genç bir kız olan Nil Terzi’nin görücü usulü evliliğinden kaçıp, çingene sevgilisi Lucky Molina’nın kollarına koştuğunda mahallenin havası değişir. Onların kaçışıyla iki grup arasındaki düşmanlık da alevlenir. Geronimo olup bitenlere kayıtsız kalamaz ve tarafları yatıştırmak için kolları sıvar.
 
CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.