CineRadar
23 Eki 2015 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:57

Bu filmi izlemeden bir daha düşünün!

Sinema denen sihirli ışık huzmesi yeni filmler ve yeni maceralarla bizi her hafta yeniden büyülemeyi başarıyor. Bu sayede ya günlük dertlerimizden kaçıyor ya da bilmediğimiz meselelere farkındalık kazanıyoruz, ne güzel…

Bu haftanın seçkisi oldukça başarılı, filmlerin çoğunu görme imkanım oldu. Paranormal Activity: Ghost Dimension seriye yeni bir heyecan katmıyor ama sıkıcı da değil, 3D teknolojisinin nimetlerinden faydalanan film seyircileri koltuğundan zıplatacak anlara sahip. Son Cadı Avcısı ise büyük bütçeli bir hayal kırıklığı… Constantine’den, Highlander’a ve hatta Witchfinder General’e kadar uzanan senaryosu tam bir yamalı bohça… Michael Caine’in varlığı dışında filmde iyi bir şey yok, oldukça sıkıcı bile denebilir. En kötü boss fight (final kapışması) sekansı listesinde de son Fantastic Four filmini sollayarak zirveye oturur.

Evlenmeden Olmaz ise oldukça neşeli başlayıp yarısından itibaren komediden vazgeçip romantizmden medet uman orta karar bir film… Gelelim Mustang’e… Haftanın en büyük hayal kırıklığı bu film oldu, Deniz Gamze Ergüven’in oryantalist bir bakış açısına hapsettiği filmi bir Türk sinemaseverin ciddiye alması imkansız. Acemice yazılmış replikler oyuncuların ağzında büyüyor ve Aile-toplum baskısı ve ensest meselesine oldukça yağmacı bir yaklaşımı var filmin. Lolita erotizminden medet umarken bir yandan da çocuk gelin meselesine dikkat çekmek olmaz, Sivas bu filmi Oscar’da yer!

Bu hafta hakkında biraz daha uzun yazacağım film Takım: Mahalle Aşkına…

Siirt’in Sırrı’nın yönetmeni İnan Temelkuran’ın, Haluk Şahin’le birlikte yazdığı direniş ve başarı öyküsü olan Takım: Mahalle Aşkına’nın senaryosunun cesur bir tarafı var. Bu filmde bir mahalle, o mahalle de bir halı saha işletmesi, o halı sahada futbol oynayan varoş gençleri, o gençlerin futbol oynadığı yere ve sonrasında tüm mahalleye gözünü dikmiş rantçı bir müteahhit var. Temelde (gerekli olduğu için) bir sürü klişeyi barındıran, pek çok filmden referans alan bir yapım. Çok zorlarsanız, Pascal Nouma’dan çıkar Pele’li Zafere Kaçış (Escape to Victory, 1981) filmine bile gidersiniz. Mesela rant düşkünü Karadenizli Müteahhit karakteri, Ertem Eğilmez’in unutulmaz filmi Gülen Gözler’deki (1977) Yunus’u hatırlatıyor. Yunus o filmde sevimli bir karakter olarak tasvir edilmişti. O Yunus’lar büyüdü, serpildi, kolları uzadı. Filmde Erkan Kolçak Köstendil’in canlandırdığı, işleri babasından devralmış genç müteahhittin ağzından çıkan kelimelerde olduğu gibi; “İstanbul büyüdü, artık öyle sokak arası müteahhitliğiyle dönmüyor işler…”

Bu aralar oyunculuğunu kötü gişe komedilerinde harcayan Fırat Tanış filmi tek başına sürükleyen isim, izlemek çok keyifli. Pascal da kendi sahnelerinin hakkından ustalıkla geliyor. Mehmet Özgür’ü bir Karadenizli olarak izlerken önce yadırgadım ama yine oyununa hayran oldum. Bir de Özgür Emre Yıldırım’ı işaretlemek lazım, bu kadar az göründüğü bir filmde bile sahnenin enerjisini, ışıltısını yükseltiyor, takıma çok yakışmış!

Takım: Mahalle Aşkına, uzun zamandır izlemediğimiz kadar iyi ve ‘gerçek’ bir sinema filmi, apaçık bir toplumcu sinema örneği. Filmin, takımı oluşturanların kişisel hikâyelerine (Pascal’ın oynadığı Puma dışında) çok girememek gibi bir zaafı var ancak o kadarını görmezden gelmek hiç de zor değil. Gösterişten, abartıdan, bulantıdan uzak ete-kemiğe-nefese bürünmüş bir “öteki” hikâyesi… Emre Şahin ise filmlerini mutlaka sinemada izleyerek cesaretlendirmemiz gereken bir sinemacı… Filmin soundtrack’i de ayrıca ilgiyi hak ediyor. Takımı destekleyin, Pilav Üstü Kuru’nun macerasını mutlaka izleyin!

İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri, bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…

Son Cadı Avcısı

Breck Eisner’in yönettiği ve Vin Diesel, Rose Leslie, Elijah Wood, Rena Owen, Julie Engelbrecht ile Michael Caine’in oynadığı Son Cadı Avcısı (The Last Witch Hunter), 23 Ekim 2015’de The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Modern dünyanın en şaşırtıcı gizemi dünya üzerine acımasız cadıların aramızda yaşayıp yaşamadığıdır. Cadı avcısı orduları, yüzyıllarca cadılara karşı dünyanın her yerinde savaştı. Cesur bir savaşçı olan Kaulder, Kraliçe Cadı’yı katletmeyi başarır. Ancak Kraliçe Cadı katilinden intikamını almak için dirilir ve insan ırkının geleceğini belirleyecek olan büyük savaş başlar.

Takım: Mahalle Aşkına

Emre Şahin’in yönettiği ve Fırat Tanış, Yağız Can Konyalı, Beyza Şekerci ile Erkan Kolçak Köstendil’in oynadığı Takım: Mahalle Aşkına, 23 Ekim 2015’de Mars Dağıtım dağıtımıyla Spark Film Collective tarafından vizyona çıkarılıyor.



İstanbul’da büyük plazalar tarafından yutulmak üzere olan bir mahalle ve birbirinden farklı genç insanları ortak bir hedef için birleştiren bir futbol takımı. İyinin kötüyle mücadelesini anlatan film, babalarından miras kalan halı sahayı satmak istemeyen iki kardeşin hikâyesini konu alıyor ve takım olmayı, zorluklara rağmen hayallerini oldurmak için gayret göstermeyi ve mahalle dayanışmasını eğlenceli bir dille anlatıyor.

Paranormal Activity 5: Hayalet Boyutu

Gregory Plotkin’in yönettiği ve Jason Pagan, Andrew Deutschman, Adam Robitel ile Gavin Heffernan’ın oynadığı Paranormal Activity 5: Hayalet Boyutu (Paranormal Activity: The Ghost Dimension), 23 Ekim 2015’de UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarılıyor.



Paranormal Activity 5′te bu kez Fleeges ailesinin yaşadıklarını anlatıyor. Genç çift ve küçük kızları Leila, yeni taşındıkları evin garajında bir kutu teyp ve bir de kamera keşfederler. Kameradan bakmaya başlayınca etraflarındaki paranormal olayları görmeye başlayan aile aynı zamanda genç kız hallerindeki Kristi ve Katie´nin ortaya çıkışıyla dehşete kapılırlar.

Solace

Afonso Poyart’ın yönettiği ve Colin Farrell, Anthony Hopkins, Jeffrey Dean Morgan ve Abbie Cornish’in oynadığı Solace, 23 Ekim 2015’de Pinema Film dağıtımıyla Pinema Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Clancy, sıradışı yeteneklere sahip bir adamdır. Münzevi bir yaşamın içinde, geçmişten gelen gizemli ve acı dolu olayların hesaplaşmasını yaşarken, geleceği görme ve psişik yeteneklerini yaşamından uzak tutmaya çalışıyordur. Ancak FBI Özel Ajanı Joe Merriwether ve Joe’nun genç ve şüpheci ortağı Katherine Cowles, korkunç bir seri cinayet davasının çözümü için ondan başka kimsenin kendilerine yardım edemeyeceğine karar verirler.

Evlenmeden Olmaz

Yasemin Türkmenli’nin yönettiği ve Cansel Elçin, Özge Özberk, Hakan Eratik ile Gözde Okur’un oynadığı Evlenmeden Olmaz, 23 Ekim 2015′de Pinema Film dağıtımıyla Yakaza Film Yapım tarafından vizyona çıkarılıyor.



Modern çağda evlilik baskısı ve korkusu arasında sıkışıp kalmış kızların ve erkeklerin öyküsü. Zeynep ve Yavuz birbirine çok aşık bir çiftken Zeynep’in evlilik arzusu, Yavuz’un ise evlilik korkusu yüzünden ayrılırlar. Ancak ikisi de birbirini unutamaz. İşi sebebiyle bir araştırma yapmak için “Evlenmeden Olmaz” isimli bir çöpçatanlık bürosuna giden Zeynep ile arkadaşları Melisa ve Ayşe, orada Adnan denilen tuhaf bir çöpçatanla karşılaşırlar.

Otel Transilvanya 2

Genndy Tartakovsky’nin yönettiği ve Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez ile Kevin James’in seslendirdiği animasyon film Otel Transilvanya 2 (Hotel Transylvania 2), 23 Ekim 2015’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.



Otel Transilvanya kapılarını insan misafirlerine de açmıştır. Ancak, Drakula’yı endişelendiren bir durum vardır. Torunu, yarı insan, yarı vampir Dennis, hiç vampir özelliği göstermemektedir. Mavis, eşi Johnny ile insan akrabalarını ziyarete giderek, kendi kültür şokunu yaşarken, Drakula da arkadaşlarıyla Dennis’i “canavar eğitim kampı”a gönderir.

Mustang

Deniz Gamze Ergüven’in yönettiği ve Güneş Nezihe Şensoy, Doğa Zeynep Doğuşlu, Elit İşcan ile Tuğba Sunguroğlu’nun oynadığı Mustang, 23 Ekim 2015’de M3 Film dağıtımıyla Kurmaca Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Filmde, bir Karadeniz kasabasında büyükanneleriyle yaşayan, büyüme çağındaki 5 yetim kız kardeşin maruz kaldıkları toplum baskısına karşı kendi yöntemleriyle direnişleri ve özgürlük arayışları masalsı bir tonla anlatılıyor. Dünya prömiyerini 68. Cannes Film Festivali’nde gerçekleştiren film 21. Saraybosna Film Festivali’nde de En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu ve Seyirci Ödülleri kazandı.

Babalar ve Kızları

Gabriele Muccino’nun yönettiği ve Russell Crowe, Amanda Seyfried, Aaron Paul ile Diana Kruger’ın oynadığı Babalar ve Kızları (Fathers & Daughters), 23 Ekim 2015’de MC Film dağıtımıyla Mekanik Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



New York’ta yaşayan bir baba ile kızı arasındaki büyük sevginin hikâyesi. Hikâye, Pulitzer ödüllü dul bir yazar olan Jake Davis’in, eşini kaybetmesi sonrasında yaşadığı ağır psikiyatrik hastalığa rağmen 5 yaşındaki kızını yetiştirme savaşını ve günümüzde 30 yaşına gelen Katie’nin bu dönemden kalma çocukluk travmalarıyla yüzleşmesini, geçmiş ve günümüz arasında zaman geçişleri yaparak anlatıyor.

MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com
 
CİNERADAR köşesi sinema/TV eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.