Magazin
06 Kas 2010 14:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:46

"BU FİLM BARIŞA HİZMET EDİYOR!"

Haluk Bilginer, vizyona giren 'New York'ta Beş Minare' için Hürriyet'e konuştu, ilginç açıklamalar yaptı...

Mahsun Kırmızıgül’ün 10 yıldır hayalini kurduğu son filmi New York’ta Beş Minare gösterime girdi. İnsanları 11 Eylül sonrası ölüm, acı ve hüzün tünelinden çıkarmayı amaçlayan film, çekim aşamasından itibaren tartışıldı. Biletleri haftalar öncesinden satışa çıktı. Sinema yetkililerin verdiği kararla perşembe gecesi 24.00’te 120 salonda ek seanslarla gösterime başladı. Kırmızıgül bu üçüncü filmiyle Türkiye sınırlarını aşarak uluslararası bir iş yapıyor. Kırmızgül’ün yönetmenliği kadar, Hacı karakteri ve onu canlandıran Haluk Bilginer de merak ediliyor. Bilginer adeta bir kelime sihirbazı. Konuşurken büyülüyor. Rolünü, görüşlerini ve çocuğunu tüm çıplaklığıyla anlatıyor

Hacı karakteri için Fetullah Gülen benzetmesi yapıldı. Ne kadar doğru?
- İzleyicinin seyir zevkini bozmamak için bu soruya cevap vermiyorum.

Sizi bu filme çeken ne oldu?
- Mahsun filmin hikayesini yedi yıl önce İzmir’den dönerken uçakta anlattı. Hacı karakteri için beni düşündüğünü söyledi. O zamanlar Beyaz Melek’i bile çekmemişti. Beni senaryo dışında, asıl Mahsun’un sinema tutkusu çekti. Son altı yıldır şarkı söylemiyor. Aslında şarkı söylese, dizilerde oynasa çok da iyi para kazanabilir. Ama o bu işe tutkuyla kendini vermiş bir adam. Bu bende hayranlık uyandırıyor. Mahsun duygularını sözde bırakmıyor. Az laf çok iş yapıyor. Doğru olan da bu. Bu durumu Türkiye’deki siyasete benzetebiliriz.

Nasıl yani?
- Türkiye’de siyaset konuşuluyor. Ama siyaset yapılır, konuşulmaz. Gelişmiş ülkelerde bu tip, sabah akşam siyaset programları görmezsiniz. Bazen utanılacak yorumları televizyonda görüş olarak yayınlıyorlar. Bu da gelişmemişlik göstergesi bence. Çok siyaset yapılıyorsa mutlaka birilerinin hakları yeniyor demektir.

Filme dönersek sizce film neye hizmet ediyor?
- Barışa hizmet ediyor.

Filmi galaya kadar izlememişsiniz. Beklediğiniz gibi mi çıktı?
- Eksiği yoktu fazlası vardı. Zaten çekim sırasında Mahsun’a “Düşündüğünün yarısını çekebildin mi?” diye sordum. “Fazlasını çektim” dedi.

Sizce filmin gişesi ne olur?
- Benim ailemde filme gelecek 15 kişi var. Gerisini bilemem.

Hakan Gence/Hürriyet