Medya
20 Oca 2014 13:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:53

Bu efeliği 2 yıl önce yapsaydınız ayakta alkışlardım!

Rol aldıkları diziler reyting rekorları kıran Halit Ergenç,Beren Saat ve Kenan İmirzalıoğlu'nun önümüzdeki sezon ekranda olmama kararına Murat Tolga Şen'den çarpıcı yorum

Oyuncular Geç Kaldı!

Halit Ergenç önümüzdeki yıl yok, Beren Saat 2 yıl kendini nadasa bırakmaya karar verdi ve Kenan İmirzalıoğlu bundan sonra 60 dakikadan daha uzun dizilerde oynamayacak.

Bunlar doğru ancak artık zurnanın zırt dediği yerden ilerisine de delik açtığımızdan gecikmiş kararlar. Halit Ergenç'in çok haklı bir sebebi var, o sakallarla yaşamak kimi olsa delirtir ama bu oyuncular 2 yıl önce ortaya bu şekilde çıkıp aynı efeliği yapmış olsalardı ayakta alkışlardım. Dizi sektörü parlak büyük bir yıldızdı, tüm galaksiye ısı ve ışık saçıyordu ancak o yıldız artık kararıyor, soğuyor.

Bu konuda yazan-çizen herkes Titanic batarken çalan orkestranın seslerini duyuyor, o yüzden oyuncuların bu türden kararları batan gemiyi bir an önce terk etme telaşı olarak da yorumlanabilir pekala...

Bir de işin tehlikeli tarafı şu; TV seyircisi çabuk unutur. TV şöhreti güzeldir ama seyirci sizi gördüğü sürece sever. O yüzden dizilerden uzun süre kopmak epey riskli bir hareket. Bir zamanların en büyük TV yıldızı Sanem Çelik'i hatırlayın, yıllar sonra yeniden dizi yaptı ve kimsenin umurunda olmadı!

2 ay kadar önce "Oyuncular kendilerini nadasa bırakmalı" diye başlık atıp olayın zaten bu noktaya geleceğini öngörmüştüm.

Çünkü...

Diziden diziye atlayan, sürekli karakter değiştiren oyunculardan sıkıldık açıkçası… Dizi sektörü oldukça geniş ancak özellikle oyuncu seçimlerinde sıkıntı var. Yeni yüzler görmüyor artık izleyici ve magazinleşen oyuncuların inandırma sıkıntısı baş gösteriyor. Pek çok dizi yanlış cast yüzünden seyirciyle bağ kuramıyor, reytingler düşük çıkıyor ve yayından kalkıyor.

Anlamadığım bir şey de dizi oyuncularının hem çalışma şartlarından ölesiye şikayet edip hem de o sezon bir dizi kadrosunda yer bulamayınca bunalıma girmesi… Oyuncu dediğin sinema yapar, tiyatro yapar ve daha başka bir sürü şey… Neden sadece dizi?

Ekonomik sebepleri anlıyorum ama bu ekonomi oyuncunun dizi sistemine bağımlı olmasına yol açmamalı. Dizilerden kazandığı parayla tiyatro açan, sinema filmi çeken bir sürü değerli oyuncumuzu bu tespitin dışında bırakıyorum.

Baksanıza kışın çekilen sinema filmi kalmadı, çünkü oyuncular müsait değil!  “Yıl boyunca dizi yap sonra da Kaş’ta 3 ay tatil” formülüyle yaşayanlar mesleğe  ihanet ediyorlar.

MURAT TOLGA ŞEN / murattolga@gmail.com