Gündem
02 Mayıs 2017 13:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:39

BTK uyardı, açıklama geldi! Turkcell AKK’da geri adım mı attı?

Adil Kullanım Kotası aşıldıktan sonra Turkcell'in tarifelerinde GB başı 1 TL alacağı iddiaları dün sosyal medyada gündem oldu.

BTK yetkilelerinin 'tarifeler ortaya çıksın gereken yapılır' açıklamasının ardından Turkcell'den yapılan açıklamada kota aşıldıktan sonra ekstra GB için ücret istenmeyeceği belirtildi.

Turkcell’den Adil Kullanım Kotası (AKK) aşımında ekstra ücretlendirme yapılacağına dair hususta yapılan açıklamada “1 GB için ekstra ücret talep edilmesi şeklinde bir karar ya da uygulama bulunmamaktadır” denildi. Açıklamada hem Fiber hem xDSL'de 02.00-08.00 saatleri arasında gerçekleştirilen internet kullanımlarının AKK'ye dahil edilmeyeceği bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bilindiği üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 1 Mayıs 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere AKK'ya tabi olan tüm internet (Fiber ve xDSL) paketlerinde değişikliğe gidilmesine karar vermiştir. BTK'nın bu kararında, AKK geçildikten sonra dahi internet kullanıcılarının minimum veri indirme hızlarının, bulundukları tarifeye/pakete göre kademeli olarak belirleneceği ifade edilmiştir. Turkcell olarak sunduğumuz paketlerimizde, sosyal medya ve internetteki haberlerde yer aldığı gibiBTK'nın yeni mevzuatına göre belirlenen hız kademelerigeçildikten sonra tüketilen her 1 GB için ekstra ücret talep edilmesi şeklinde bir karar ya da uygulama bulunmamaktadır.

BTK BAŞKANI’NDAN SONRA AÇIKLAMA

Turkcell’in açıklamasının BTK Başkanı Fatih Sayan’ın sözlerinden sonra gelmesi dikkat çekti. BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan dün yaptığı açıklamada, AKK'de yapılan düzenlemeden sonra sektörün talebine uygun olarak Türk Telekom toptan fiyatlarını yeniden belirlediklerini belirtmişti. Sayan, yeni indirimli fiyatlarla ücret artışına gerek olmadan tarife sunulmasının önünü açtıklarını kaydederek, sektörün, fiyat artışı yapmadığını söyledi. Sayan, belirlenen yeni tarifeleri incelediklerini belirterek, “Aykırı bir durum olursa müdahale edilir. Önce bu yeni tarifeleri bir görelim. Düzenlemelere aykırı durum olursa, çalışma yapılır. Vatandaşlar yeni düzenlemenin tadını çıkarsınlar. Her operatör geçiş sürecinde. Regülasyona aykırı duruma müdahale ederiz. Yeni aboneler için yeni paketler söz konusu olacak. Örneğin, kimi operatörler, 2018'i beklemeden 25 mbit full paket çıkarmış 90 TL'ye. Yani regülasyon zorlaması olmadan operatör tarafından bu yapılmış. Bu önemli” diye konuşmuştu.