Polemik & Kulis
29 Mar 2018 15:53 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:07

BTK Başkanı uyardı, Hürriyet tavsiye etti!

BTK, kişisel bilgileri ele geçiren ya da zararlı sitelere ulaşımı kolaylaştıran ‘vpn’ gibi uygulamalara dikkat çekerken Hürriyet ‘tavsiye haberi" yaptı.

Mobil telefonlara yönelik uygulamalar, getirdikleri kolaylıklar yanında özellikle ‘kişisel veri güvenliği’ ve özellikle genç nesle yönelik ‘zararlı siteler’e giriş konusunda ciddi riskler barındırıyor.

Bu tür yazılımlar ‘kişisel verilere erişim’ onayı olmadan kurulamazken, kurulduğunda ise tüm fotoğraf, rehber, yazışmalar da dahil olmak üzere telefondaki özlük verilerini adeta emiyor.

Bunun son örneği son günlerde furya haline gelen ve kişisel telefonumuzun başkalarının telefonunda nasıl kaydedildiğini gösteren “GetContact” uygulaması. Eğlenceli bir uygulama gibi başlayan program aynı zamanda kuran kişinin tüm rehberine de erişim imkanı sağlıyor.



GENÇLERİN HER TÜRLÜ SAKINCALI SİTEYE ULAŞIMINI SAĞLIYOR
Bir diğer güvenlik açığını ise genellikle ‘pornografi’ve ‘kumar’ içeriği olan sitelere erişmede kullanılan VPN ve Hotspot Shield gibi yazılımlar oluşturuyor. Bu uygulamalar en basit anlatımla site davranışlarına göre reklam belirlerken, daha ileri boyutlarda ise kullanıcının bulunduğu ülkeyi, Wi-Fi ağ adını ve bazı hassas bilgileri açığa çıkarabiliyor. Hatta bazı durumlarda kullanıcının IP adresini ve adresini belirleyebiliyor.



BTK BAŞKANI UYARMIŞTI
Bu tür yazılımlara karşı uyarı en tepedeki kurumdan, BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan’dan geldi. Sayan, hızla yayılan ve güvenlik açığı içeren 3. parti uygulamalarla kaynağı belli olmayan, kullanıcıdan izin talep eden GetContact ve benzeri uygulamaların kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesine neden olabileceği konusunda uyardı.

Bilgi Teknoloji Kurumu (BTK) İnternet Dairesi Bilişim Uzmanı Levent Gönenç de, VPN’lerin tüm dünyada ortak bir sorun olduğunu belirterek, “Bununla ilgili çalışmamız şu anda mevcut, tedbir alınması amacıyla uyarılarımız erişim sağlayıcılara mevcut ve ciddi önlemler de aldık, test aşamasındayız, testlerimiz tamamlandıkça faz faz ilerlemeyi düşünüyoruz” dedi.

ZARARLI YAZILIMLARI MANŞETTEN ÖNERİYOR
Ancak buna rağmen Türkiye’de en çok okunan haber sitelerinin başında gelen Doğan Grubu’na ait www.hurriyet.com.tr bu tür yazılımları manşet haberinden öneriyor. Kullanıcılara yararlı bazı uygulamalar öneren site araya birçok yetişkinin yanı sıra milyonlarca gencin hayatını karartabilecek “Orbot Tor Proxy” uygulamasını da sokuşturuyor. Üstelik bu uygulamanın reklamını “Orbot Tor Proxy uygulaması ile Android cihazlarınızdan engelli web sitelerine erişebilir ve kişisel gizliliğinizi koruyabilirsiniz” cümleleri ile yapıyor.

Ancak bu uygulamayı kuranların kişisel verilerinin üçüncü kişilerin her türlü erişime açılacağı uyarısını yapmaktan imtina ediyor.(Sadecehaber)