Gündem
10 Eki 2010 10:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:42

''BÖYLESİNE KARANLIK BİR DÖNEMİ SUSURLUK'TA BİLE YAŞAMADIM!''

Antalya'da bir konferansa katılan Star Haber Grup Başkanı Uğur Dündar konuşma yaptı.

Antalya’da bir konferansa katılan Star Haber Grup Başkanı Uğur Dündar, "Şu içinden geçtiğimiz korku yayılan, karanlık bir dönem. Böylesine korku yayılan, karanlık bir dönemi, Susurluk çetesine öldürülmem için havale edildiğim dönemde bile yaşamadım. Kurşunun her an nereden geleceği belli olmayan bir süreç" dedi.

Bugün başlayan Altın Portakal Film Festivali kapsamında Antalya’ya gelen Uğur Dündar, Belediye Kültür Salonu’nda ’Halkın Gündemi’ başlığı ile düzenlenen konferansta konuştu. Uğur Dündar, sevgi gösterileri içinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve gazeteci- yazar Ümit Zileli ile birlikte salona geldi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın, kamera ve kalemini namuslu kullanan insanlara ülkemizin çok büyük ihtiyacı olduğunu belirterek, Uğur Dündar ile Kuvayi Milliye ödülü aldıklarını ve birlikte isimlerinin Ergenekon’da geçtiği için ortak noktalarının da olduğunu söyledi.

’İşte Hayatım’ adlı hayatının anlatıldığı kitabın 14’üncü baskıda olduğunu belirten Uğur Dündar, kitabında yer almayan yaşam hikayelerine dair ve günümüze ilişkin de ilginç anekdotlar aktardı.

"SUSURLUK ÇETESİ ÖLDÜRECEKTİ"

1995’li yıllarda Arena programında dönemin iktidarındaki kişilerin yolsuzluklarına ilişkin haberler yaptıklarını anlatan Uğur Dündar, şöyle dedi:

"Patronuma gittiler, ’Bu Uğur Dündar’ı kontrol altına al, sana 500 milyon dolarlık otomobil işi var onu yaptıralım’ dediler. Ama patron kabul etmedi. Ardından peşime maliyeciler takıldı. Bunlarla yetinilmedi sürekli taciz politikaları uygulandı. Bunlar da para etmedi. En sonunda bir gün telefonum çaldı. İsmimin Susurluk çetesine öldürülmek üzere verildiği söylendi Ben korkuyla yaşayacak bir insan olmadım ve korkmak için hiçbir şey yapmadım. Şu içinden geçtiğimiz süreçte gördüğümüz baskı, uğradığımız iftiraları ayrıca bir kitap yapsak yeridir. Böylesine korku yayılan, karanlık bir dönemi Susurluk çetesine öldürülmem için havale edildiğim dönemde bile yaşamadım. Kurşunun her an nereden geleceği belli olmayan bir süreç. Geriye dönüp baktığımızda ’acaba bunu yapmasaydım, o insanların günahını aldım’ diyebileceğim hiçbir şey yapmadım."

"TARAFSIZ KALMAK YİĞİTLİK"

Bugün Türkiye’nin en önemli sorununun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde olduğunu belirten Uğur Dündar, bütün iktidarlardan çok acılar çekmiş gazetecilerden biri olduğunu anlattı. Dündar, "Bugünkü süreçte hiç abartısız söylüyorum, dürüst ve tarafsız kalabilmek bile gazetecilik mesleği adına büyük yiğitliktir. Yandaş, yalaka, devamlı iktidardan yana yontmamak ve sadece meslek ve evrensel ilkelerinin gerektirdiği doğrultuda tarafsız kalmak büyük bir yiğitliktir" diye konuştu.

CEMİYETE ŞENLİK TEPKİSİ

Ergenekon davasından tutuklu Mustafa Balbay ve diğer gazetecilerle ilgili soru üzerine Uğur Dündar, Gazeteciler Cemiyeti’ne göndermede bulundu. Gazetecilerin tutukluluk halinin cezalandırma yöntemine dönüştüğü bir dönemde Gazeteciler Cemiyeti’nin Babıali Şenlikleri düzenlediğini belirten Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sanki cezaevlerinde meslektaşlarımız yokmuş, Türkiye’de basın özgürlüğü sonuna kadar kullanılıyormuş, masum muhalefet yazıları iktidarı yıkma çabası gibi değerlendirilmiyormuş gibi şenlik yapıyor arkadaşlarımız. Bende öyle bir efekt yaratıyor ki bu sanki cezaevlerindeki arkadaşlarımızın şenliği gibi. Mutlaka böyle değildir ama köşe yazarlarının hedef gösterildiği, baskılarla işlerinden ayrılmak korunda bırakıldığı, işsiz kaldığı, cezaevlerinde yattığı dönemde bir gazeteciler cemiyeti şenlik mi düzenler?"

ÇANKAYA ADAYLIĞI NE ZAMAN?

Bir dinleyici ise Uğur Dündar’a "Pensilvanya marka mürekkep kullanan Çankaya noterinin yerine ne zaman aday olacaksınız?" diye sorudu. Dündar ise bu soruya karşın, "Benim hakkımdaki bu düşünceniz benim hayatımda verilecek en büyük ödüllerden biridir. Bu düşünceyi bugüne kadar aldığım ödüller arasında nadide bir yere koyacağım" dedi.

İzleyenlerin salona sığmadığı program sonrasında Uğur Dündar, hayran ve izleyicileri için Nedim Şener tarafından kaleme alınan ve hayatının anlatıldığı ’İşte Hayatım’ adlı kitabını imzaladı.