Dünya
22 Ara 2023 20:28 Son Güncelleme: 22 Ara 2023 20:31

Böylesi daha önce hiç kullanılmadı: Gazze'yi vuran bombayı yapay zeka tespit etti

Amerikan New York Times gazetesi, İsrail'in siviller için güvenli alan ilan ettiği Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta en büyük ve en yıkıcı bombalardan birini kullandığını kanıtladı.

Hamas ile geçici ateşkesin sona ermesiyle Gazze'ye yönelik saldırılarına çok daha şiddetli bir şekilde yeniden başlayan İsrail ordusu, Han Yunus kentini en büyük ve en yıkıcı bombalardan biriyle vurdu. Her biri en az 1 ton ağırlığındaki füzelerin savaştan kaçan sivillerin üzerine yağdığı görüntüleri yapay zeka kullanarak servis eden ABD basınının söz konusu bombalara yönelik sorularına İsrail ordusu herhangi bir yanıt veremedi.

BOMBALARIN HER BİRİ EN AZ 1 TON AĞIRLIĞINDA
New York Times'ın görsel kanıt servisinin analiz ettiği görüntüler, neredeyse her biri 1 ton ağırlığındaki füzelerin savaştan kaçan sivillerin sığındığı Han Yunus'ta defalarca atıldığını ortaya koydu. Gazete, bombaların düştüğü yerleri belirlemek için uydu görüntülerini tarayan bir yapay zeka kullandı.

ABD 5 BİNDEN FAZLA MK-84 BOMBA GÖNDERDİ
Yapay zekanın bulduğu kraterler New York Times muhabirleri tarafından sahadan gelen görüntülerle karşılaştırıldı. 208 krater tespit edildiğini ve sınırlı uydu görüntüleri nedeniyle birçok çukurun da belirlenemediğini kaydeden gazete, İsrail'in ana müttefiki ABD'nin Gazze'nin bombalanması için 7 Ekim'den bu yana 5 binden fazla MK-84 bombası gönderdiğini yazdı. Yaklaşık bir ton ağırlığındaki MK-84'ler, F-16 gibi savaş uçaklarından atılan en büyük bomba.

İSRAİL ORDUSU İDDİALARA YANIT VERMEDİ
Gazeteye konuşan cephane uzmanları, 12 metre ve daha büyük çaptaki çukurların çoğunlukla yalnızca 1000 kilogramlık bombalar tarafından oluşturulduğunu söyledi. New York Times söz konusu bombalara dair İsrail ordusuna sorular yöneltti ancak İsrailliler bu tür soruların bir sonraki aşamada gözden geçirileceğini söyledi.

 

ETİKETLER
#Han Yunus #gazze