Gündem
03 Haz 2012 11:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:44

BOSNALI KADIN GAZETECİLERDEN 'KÜRTAJ' TEPKİSİ

Bosnalı kadınlar, kürtaj tartışmasında tecavüz mağduru Bosnalı kadınların örnek gösterilmesine itiraz etti.

Savaş sırasında Bosna ve Kosova’da gazetecilik yapan kadınlar, kürtaj tartışmasında tecavüz mağduru Bosnalı kadınların örnek gösterilmesine itiraz etti...

Resmi rakamlara göre Bosna savaşı sırasında 20 bin kadının tecavüze uğradı, ama bu sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Bu kadınların çoğu tecavüze uğradıklarını söyleyememiş ve çaresiz bir şekilde doğum yapmış insanlar. ‘Tecavüz mağdurları kürtaja karşı oldukları için değil, tecavüzü sakladıkları için çocuklarını doğurdular’ diyor Kosovalı Gazeteci Burbuce Rushiti.

Rushiti, Kosova savaşı sırasında tecavüz vakalarıyla ilgili duyduklarını şöyle anlattı: “Bosna gibi Kosova’da da tecavüz vakaları savaş sırasında çokça vardı. Aileden ve toplumsal baskıdan dolayı çok sayıda kadın Sırplar tarafından tecavüze uğradığını konuşamadı ve bu tecavüzleri sakladı. Birçoğu doğum yaptı. Çok sayıda kadının başına gelenler özellikle ailesinin önünde tecavüze uğramış kadınlardı. Bir köyde bir kadın eşinin ve çocuklarının önünde tecavüze uğramış, eşi olayı kabul etmiş. Ondan sonra kadın eşinden dört defa hamile kamış. Dört defa kürtaj yapmasını emretmiş eşi, o pis kan temizlensin, Sırplardan bir şey kalmasın istemiş. Bazı aileler toplumda kötü gözle bakılmasın diye sakladılar savaş sonrası tecavüze uğradıklarını. Şimdi konuşmak istiyorlar ve protesto gösterileri yapıyorlar Kosova’da. Bunlar savaşta en acı yarayı alan kadınlar çünkü. Bu kadınların ruhu yaralandı, ne zaman ruhun yaralanır, o ölüme kadar gider. Kürtaj meselesine karşı olmadıkları için doğurdu bazıları, tecavüze uğradığını hep sakladı. En acı ve kanayan yara tecavüzdür. Bu yara asla tedavi olmaz.”

Başka çareleri yoktu

Savaş sırasında Bosna’da görev yapan gazetecilerden biri de Şerif Turgut. Turgut Avrupa’nın göbeğinde yaşanan dram için şunları söyledi:

“Bosnalı kadınlar hakkında yapılan duygu yoksunu, onları anlamaktan cok uzak, haddini aşan bu açıklamalara yalnızca üzülmüyor, yapanları tüm kalbimle kınıyorum. O kadınlar toplama kamplarında sistematik tecavüze uğradılar, aylarca işkence gördüler. Kaçıp kurtulabilenleri yok denecek kadar azdı. Yani o cocukları doğurmaktan başka çareleri kalmamıştı. Tercihleri yoktu. Hamilelik süreci çok geçmemiş olanlar zaten aldırdı, hatta bazıları çok geçtiği halde mecburen bunu yapmak zorunda kaldı. Bir kadına nasıl ‘tecavüzcünden bile hamile kalmış olsan o çocuğu doğur’ deyip buna da Bosnalı kadınları örnek gösteriyorlar hâlâ inanamıyorum.”

“Bizi tartışmanın dışında bırakın”

Bosna Hersek, Oslobodjenje Gazetesi Türkiye Muhabiri Amina Şeçeroviç de Türkiye’deki tartışmaya tepkili: “Kürtaj meselesini savunurken ve/veya karşı çıkarken, her iki durumda da Boşnak kadınlar kullanılmamalı. Bu mesele, Türk kadını için çok önemli fakat, hiçbir şekilde bir şeyi savunurken veya eleştirirken başkalarının acılarını kullanmamalıyız. Nasıl Bakan’ın sözleri yanlış ise, hemen ardından Bakan’ı eleştirmek için Boşnak kadınlara ulaşmaya çalışan gazetecilerinin veya Boşnak kadınlar adına konuşan insanların yaptıkları da bir o kadar yanlıştır.



Yabancının Türkiye’ye İlgisi Arttı, İstanbul’un Finans Merkezi Olabilmesi İçin Yasa Çıktı
İşte Yeni İstanbul Kentsel Dönüşüme Vergi Ayarı
Glow 3 Çekmeköy’de 223 Bin Lira! Bankalar 2b’den Pay Alma Telaşında
Dumankaya Lobi Çarşı’da 119 Bin Liraya! Atlantis City’de 285 Bin Lira’ya 3+1
Bahçe’n Eryaman’da 60 Ay 0.97 Faiz Crown Tower’da Son 40 Daire, 40 Ay 0 Faiz
Riskli Evler İfşa Edilecek Next Level’da 3.3 Milyon TL’ye Penthouse!
Cami Yaptırana Vergi İndirimi Newista Life 30 Aya 0 Faiz Uyguluyor
TOKİ’den Proton Hızlandırıcı Tesisi Aris Park Residence’da 999 TL Taksitle!
İnşaat Süreci İnternetten Canlı İzlenebilecek Japonya’dan Örnek Alınacak
Marmara Evleri 3’de 1.2 Milyon TL’ye Dükkan! Türk Şirketler Azerbaycan’ın Yeni Yüzünü İnşaa Ediyor
Antep’te Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Japonya’dan Örnek Alınacak
Etiler’den Altunizade’ye Teleferik Projesi Tapu Dairesine Gitmeden Ödemenizin Yapın !
Exen İstanbul’da 84 Ay Vade! 3 Haziran Son Gün 2 B Öncesi Rekor Satış
Arista Bomonti’de Ofisler 6 Bin 375 Dolara! Park Avenue’den Bina Aldı ABD’de Otelleri 3’lüyor
Şehrizar’a Çevreci Çatı Rings İstanbul’da 2+1 Daire 425 Bin Tl’ye!
Keten İnşaat Nişantaşı’na Hayat Veriyor! Sultan Konakları’nda 2+1daire 178 Bin Lira!
Libya’da Türk Şirketlerinin Varlıklarına El Konuldu Metropol İstanbul’da Formula 1heyecanı
268 Rakımlı Tepede Tüm İstanbul Görecek 216 Butik Çekmeköy’de 158 Binliraya!