Ekonomi
26 Ara 2023 21:40 Son Güncelleme: 26 Ara 2023 21:57

Borsa İstanbul neden düşüşte?

BIST 100 endeksinde yer alan hemen hemen her hisse kayba uğradı. Peki analistler ve borsa uzmanları ne diyor? Borsa İstanbul neden düşüşte? İşte detaylar...

Bu yıl beş milyon yeni yatırımcı ile rekor kıran Borsa İstanbul, 8,5 milyon yatırımcıya ulaştı. Halka arzların da etkisiyle finansal okuryazarlığı düşük seviyede olan küçük yatırımcılarının işlemlerinin katlanarak arttığı görülüyor.

Borsa İstanbul'da geçen hafta genelinde yaşanan yüzde 5.5'lik düşüşün ardından bugün de satışlar devam etti. Küçük yatırımcıların gündeminde yer alan ve seçimlerin ardından başlayan ralli ile 8562 puan seviyesine kadar yükselen endeks 1300 puandan fazla değer kaybı yaşadı. Çok sayıda hisse ise gördüğü tavan fiyatların yüzde 50 altına geriledi.

'KÜÇÜK YATIRIMCININ ROLÜ BÜYÜK'
Haberglobal'den Şifa Kaymak'ın haberine göre, Finans Danışmanı Burhan Yılmaz "Noel tatili nedeniyle yılın son haftasında birçok borsada işlem yapılamıyor. Yabancı borsaların kapalı olmasından kaynaklanan likidite azlığı ise BİST’i etkiledi. TL varlıklar hafta boyunca yurt içi dinamikler ile hareket edecek ancak içeride yön tayin edilmesini sağlayacak önemde bir gündem maddesi bulunmuyor. Mevduat faizlerindeki yükseliş, enflasyona karşı parasını korumak için büyük oranda halka arzlarla birlikte gelen finansal okuryazarlığı sınırlı olan küçük yatırımcıların borsadan çekilmesinde rol oynadı" ifadesini kullandı.

Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: Bank of America (BOFA), Borsa İstanbul'da geçtiğimiz hafta 2,61 milyar TL net satış gerçekleştirdi. Bu satış, BİST100 endeksinin %5,45 düşüşle 7557,56 puandan kapanmasına paralel olarak gerçekleşti. Bank Of America'nın bazı hisse senetlerinde gerçekleştirdiği ciddi satış işlemlerinin de hisse değerlerindeki düşüşü tetiklemesi de gözardı etmemeliyiz.

Veri gündeminde yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, dış ticaret dengesi, ekonomik güven endeksi, yurt dışında ise Japonya'da işsizlik oranı, ABD'de Chicago ulusal aktivite endeksi Dallas Fed imalat aktivite endeksi, toptan stoklar, Richmond Fed sanayi endeksi ve Çin'de sanayi karlarının öne çıkabilir.

6950 seviyesine kadar geri çekilme yaşanmasını beklediğimiz BIST 100 endeksi, 7000 seviyesinin altını test etmeden yılbaşından sonra yukarı yönlü hareketler gösterebilir.

KÜRESEL PİYASALARDA BORSA
Analistler, küresel pay piyasalarında, Noel tatili nedeniyle yılın son haftasında birçok borsada işlem gerçekleşmediğini hatırlatarak, açık olan az sayıdaki borsada da likiditenin oldukça düşük olduğunu söyledi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) martta yüzde 78 ihtimalle politika faizini düşürmeye başlayacağının tahmin edildiğini belirten analistler, makroekonomik verilerden alınacak sinyallerin bankanın adımları üzerinde etkili olabileceğini bildirdi.

26 ARALIK BIST 100 ENDEKSİ SON DURUM NE?
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 38,43 puan artışla ve yüzde 0,53 değer kazancıyla 7.303,30 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,58, holding endeksi yüzde 0,67 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,02 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok gerileyen ise yüzde 1,18 ile spor oldu.

Dün, satış ağırlık bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,87 değer kaybıyla 7.264,87 puandan tamamladı.