Magazin
08 Haz 2020 15:41 Son Güncelleme: 08 Haz 2020 15:42

Bollywood yıldızlarına 'ikiyüzlülük' eleştirisi!

Hindistan'da ten rengini açmak için piyasaya sürülen kozmetik ürünlerini reklamını yapan Bollywood yıldızları, ABD'den başlayıp tüm dünyaya yayılan ırkçılık karşıtı protestolara destek verince ikiyüzlülükle suçlandı.

Bollywood'un A-listesinden Priyanka Chopra gibi yıldızlar, ABD'de beyaz polisin silahsız siyah yurttaş George Floyd'u ensesine çöküp boğarak öldürmesine yönelik protestoların sosyal medya cephesinde rol aldı. 

Chopra (37) Instagram'da yaptığı paylaşımda "ABD ve dünyada ırk savaşını sona erdirin. Nerede, ne şartlar altında yaşıyorsanız yaşayın, KİMSE bir başkasının ellerinde ten rengi yüzünden öldürülmeyi hak etmiyor" dedi.  

Sosyal medya kullanıcıları da derhal kendisine geçmişte cildi beyazlatan ve parlatan bir kremin tanıtımını yaptığını ve 2008 tarihli 'Fashion' isimli Hint filminde siyah erkekle sevişmekten utanan bir kadını canlandırdığını hatırlattı. 

Chopra'nın paylaşımına gelen tepki yorumlarından birinde "Siyahların hayatları için konuştuğunuz için teşekkür. Ama aynı zamanda siyah-karşıtlığını teşvik eden cilt beyazlaştırıcı kremi desteklemeyi de bırakmalısınız herhalde" denildi. 

 Bollywood kadar Hollywood'da da tanınan eski Kainat Güzeli, son dönem röportajlarında, gençken böyle bir ürünü tanıtmaktan pişmanlık duyduğunu ve esmer teninden gurur duyduğunu söylemişti. 

Diğer Bollywood yıldızları Sonam Kapoor Ahuja, Deepika Padukone ve Disha Patani de hem cilt beyazlaştırıcı ürünlerin reklamında yer alıp hem de ırkçılık karşıtı paylaşım yaptıkları için eleştiri oklarının hedefi oldu. 

Hindistan'da cilt beyazlaştırıcı ürünler milyarlarca dolarlık bir sektör oluşturuyor, bu ürünlerin reklamlarını da açık tenin yüceltildiği ve koyu tene karşı ayrımcılığın uygulandığı Bollywood'un yıldızlarına yaptırılıyor. 

Ancak son dönemde bu ürünlere karşı yürütülen kampanyalar, şirketleri kremleri 'açık tenlilik' diye değil, artık 'parlatıcı', 'beyazlatıcı', 'ışıklandırıcı' diye adlandırmaya itti.