CineRadar
05 Ara 2013 18:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:47

BOLLYWOOD KAFASIYLA KOMEDİ FİLMİ ÇEKMEK!

Yerli komedi filmleri salonları işgal ediyor! ayrıntılar Murat Tolga Şen!in hazırladığı Cineradar'da...

İşler Güçler ekibinden: Düğün Dernek

Selçuk Aydemir’in yönettiği ve Ahmet Kural, Murat Cemcir, Rasim Öztekin ile Devrim Yakut’un oynadığı Düğün Dernek, 06 Aralık 2013’de UIP Filmcilik dağıtımıyla BKM Film tarafından vizyona çıkarılıyor.

İmece usulü bir düğün yapmaya kalkışan dört kafadarın sevimli hikâyesi. Sivaslı Tarık ve Letonyalı Nugesha’nın aynı ülkede çalışabilmek için acilen evlenmeleri gerekir. Ancak damadın babası İsmail için, dört dörtlük bir düğün yapmak şarttır. Sivas’da düğün gelenekleri ağır, İsmail’de imkân dardır, ama ne gam! Can yoldaşları ile tüm Sivas düğün için seferber edilecektir.



Murat Tolga Şen’in yorumu: Selçuk Aydemir-Ahmet Kural-Murat Cemcir ortaklığından kötü bir sonuç çıkması beklenemezdi ve öyle de oldu. İşler Güçler’den farklı olarak genel sinema seyircisine daha çok hitap eden bir film Düğün Dernek ancak seyirciye müthiş bir samimiyet aktarıyor ki bu da neredeyse Eyvah Eyvah serisinin son filminden beri yakalayamadığımız bir duygu… Ayrıca çok komik, gerçekten komik… “Komedi filmi” izlemek için sinemaya gidenlerin tek seçeneği olmalı.

Festivalleri gezdi geldi: Yozgat Blues

Mahmut Fazıl Coşkun’un yönettiği ve Ercan Kesal, Ayça Damgacı, Tansu Biçer ile Nadir Sarıbacak’ın oynadığı Yozgat Blues, 06 Aralık 2013′de M3 Film dağıtımıyla Hokus Fokus Film – Arden Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Yavuz, belediyenin açtığı müzik kursunda hocalık yaparken, AVM´lerde eski Fransızca şarkılar söylemektedir. Kurstan öğrencisi Neşe ise marketlerde ürün tanıtımı yapmaktadır. Yavuz, aldığı bir iş teklifi üzerine Neşe’yle birlikte Yozgat’a gider. Sabri ve radyocu arkadaşının destekleriyle çok uğraşsalar da yaptıkları müzik pek ilgi çekmez. Zaman geçtikçe ilişkileri beklemedikleri yerlere gider.

Murat Tolga Şen’in yorumu: Yozgat Blues orijinalliğiyle tartışmasız yılın en iyi filmlerinden biri… İlgi çekici bir hikayesi ve yazılmış olanı sinemalaştırma hali, kurguyla ilgili kimi sıkıntıları olsa da, gerçek bir yönetmenlik başarısı içeriyor.

Eleştirilecek yanları da var filmin mutlaka... Ercan Kesal, Ayça Damgacı ve Tansu Biçer’in önceki filmlerinden gelen alışkanlıkla ve festival jürilerinin beklentilerine uygun “duygusuz” oyun vermelerinden dolayı hikaye güç kaybediyor. Karakterler de öyle yazılmış olabilir ancak Nadir Sarıbacak’ın Kamil olarak göründüğü her sahne filmin sahip olması gereken enerjiyi işaret ediyor. Hikayenin kendisi ve taşraya yolculuk teması daha büyük bir mizah ve trajedi beklentisi oluşturuyor. Eleştirdiğim bir şey daha var; bağımsızlar filmlerinde sadece ortam müziği kullanmak istiyor, bu ayrıca bir yazı konusu ama Yozgat Blues’un kendisini yıllar sonra bile hatırlatacak, dengeli kullanılmış bir müzikal temaya ihtiyacı var.

Yozgat Blues o kadar güçlü, güzel bir film ki, bir “festival filmi” algısına sıkışıp kalması, buna da sadece ortam müziği kullanmak, karakterleri duygusal açıdan kırpmak, anlatımı yavaşlatmak, kamerayı karakterlere iyice yakınlaştırmak gibi artık klişeleşmiş “sanat kaygılı” tercihlerin yol açması üzücü.
Son cümlede herkesin mutlaka izlemesi gereken bir film olduğunun altını çiziyorum. Yozgat Blues güçlü insan manzaraları içeriyor ve Mahmut Fazıl Coşkun’u da ülke sinemasının umutlarından biri haline getiriyor.

Bollywood kafasıyla yerli komedi: Mc Dandik

Ragga Oktay ile Cem Yaz’ın yönettiği ve Ragga Oktay, Zerrin Arıkan, Lemi Filozof ile Sümer Tilmaç’ın oynadığı Mc Dandik, 06 Aralık 2013′de Özen Film dağıtımıyla Paprika Prodüksiyon tarafından vizyona çıkarılıyor.



Doğduğu gün kaderi belirlenmiş olan öksüz ve yetim Dandik, zorluklarla dolu bir hayatın içinde iyilik ve dürüstlükle aşkının peşinden koşarken hayatın engellerini aşmaya çalışır. Yıllar önce kaybettiği çocukluk aşkı Aslı’yı tesadüfen yeniden bulan Dandik, en yakın arkadaşı Fiko ile birlikte ayakta durmaya çalışırken bir yandan da sevdiğiyle mutlu bir hayat kurmanın yollarını arar.

Yılın önemli filmlerinden biri: Ölümsüz Aşk (Yönetmen: David Lowery)

David Lowery’nin yönettiği ve Casey Affleck, Rooney Mara, Ben Foster ile Nate Parker’ın oynadığı Ölümsüz Aşk (Ain’t Them Bodies Saints), 06 Aralık 2013’de M3 Film dağıtımıyla Calinos Films tarafından vizyona çıkarılıyor.



Ruth ve Bob, Teksas’ta yaşayan kanun kaçağı genç bir çifttir. Karıştıkları bir soygunda hamile olan Ruth yanlışlıkla bir polisi vurunca Bob suçu üstlenerek hapse girer. Bob hapisten kaçarak sevgilisi ve çocuğuna kavuşmak için hayatı pahasına bir maceraya atılır. Bu sırada polis memuru Patrick, Ruth’a aşık olur. Ruth, O’nun güvenli hayatı ile aşkı arasında zorlu bir seçim yapmak zorunda kalacaktır.

Bir aile dramı: Kızım İçin

Hakan Haksun’un yönettiği ve Yetkin Dikinciler, Eda Ece, İnci Türkay ile Berke Üzrek’in oynadığı Kızım İçin, 06 Aralık 2013’de Pinema Film dağıtımıyla Avşar Film – Aktüel Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Tuncer, karısından boşanıp kendi hayatına yönelmiştir. Babasının varlığından habersiz büyüyen Tuba ise 18 yaşını doldurmasına üç hafta kala, bir anda karşısında Tuncer’i bulur. Onunla birlikte bir yolculuğa çıkar. Tuba, yolculukta, babası olduğunu iddia eden Tuncer’i tanırken, sürprizlerle karşılaşacaktır. Bir yandan hayatında eksikliğini hissettiği sevgilerle, diğer yandan aşkla tanışacaktır.

Yerinde duramayan gençlere: Yılın Savaşı

Benson Lee’nin yönettiği ve Josh Holloway, Laz Alonso, Josh Peck ile Caity Lotz’un oynadığı Yılın Savaşı (Battle of the Year), 06 Aralık 2013’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.



Hip-hop’ın dev ismi Dante Graham, b-boy (break dansçı erkek) geçmişi sayesinde milyar dolarlık bir iş kurmuştur. Şimdi tek amacı vardır. Fransa’nın Montpellier şehrinde gerçekleşecek olan, hip-hop’ın bir numaralı efsanevi yarışması Battle of the Year’ı kazanabilecek bir Amerikan rüya takımı yaratarak ABD’nin bu danstaki üstünlüğünü tüm dünyaya yeniden kabul ettirmektir.

Orada kimler yaşıyor? Saroyan Ülkesi

Lusin Dink’in yönettiği belgesel film Saroyan Ülkesi, 06 Aralık 2013′de M3 Film dağıtımıyla vizyona çıkarılıyor.



Kendisini her zaman Ermeni, Amerika’lı ve Bitlistsi (Ermenice: Bitlis’li) olarak tanımlayan yazar William Saroyan, 1964′te uzun bir Anadolu yolculuğuna çıkar. Saroyan Ülkesi, William Saroyan’ın bu yolculuğunun izinde, atalarının peşinden giden bir adamın kendisini bir kez daha keşfedişini anlatıyor. Gerek yol arkadaşlarının tanıklıklıkları, gerekse Saroyan’ın kendi anıları ve hikâyeleri aracılığıyla yazarın öfkesini, tutkusunu, özlemini, empati yetisini ve insan sevgisini sergiliyor.