Eğitim
18 Kas 2022 14:04 Son Güncelleme: 18 Kas 2022 14:11

Boğaziçi Üniversitesi'nde ikinci usulsüz atama!

Boğaziçi Üniversitesi’nde Şubat ayında İktisadi İdari Bölümler Fakültesi (İİBF) Dekanlığı pozisyonuna getirilen Prof. Dr. Murat Önder, kendisini Ekonomi Bölüm Başkanı olarak atadı.

Medyascope'da yer alan habere göre, İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Önder Ekonomi Bölümü Başkanlığı’na kendisini atadı. Önder, daha önce de kendisini İşletme Bölümü Başkanlığı’na atamıştı. Böylece Önder, fakülte içerisindeki üç bölümün ikisinin başkanı oldu.

"YETKİYİ KÖTÜYE KULLANMAKTIR"

Yapılan atamayı eleştiren öğretim üyeleri ise karar hakkında “Bu atamayı idari yetkiyi kötüye kullanma ve kamu zararı oluşturma olarak görüyor ve kınıyoruz” diye konuştu.

Bir önceki bölüm başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan rektör Naci İnci ve yönetimi tarafından 22 Ağustos’ta görevinden uzaklaştırılmıştı. Bu süreçte Prof. Dr. Zenginobuz’un görevini bölüm başkan yardımcısı, vekaleten devam ettirmişti.

ÖĞRETİM ÜYELERİ KINAMA MESAJI YAYIMLADI

Ekonomi Bölümü öğretim üyelerinin söz konusu atama ile ilgili yaptığı açıklama ise şöyle:

“Şubat 2022’de Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanlığına görevlendirmesi yapılan Prof. Dr. Murat Önder’in 16 Kasım 2022 tarihinde kendisini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkan vekili olarak atadığını öğrenmiş bulunuyoruz.

Hatırlanacağı üzere, Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ünal Zenginobuz 22 Ağustos 2022 tarihinde mesnetsiz gerekçelerle görevden uzaklaştırılmıştır. Takip eden süreçte, kendisinin yerine bölüm başkanlığı görevini bölüm başkan yardımcımız vekaleten sürdürmüştür. Ancak yapılan bu son atamayla birlikte bölüm başkan yardımcılarımız da gerekçesiz bir şekilde görevden alınmıştır.

Ekonomi Bölümü öğretim üyeleri olarak aşağıdaki noktaların altını çizmek isteriz.

Ekonomi Bölümünde, bölüm başkanlığı, rektör yardımcılığı, üniversite yönetim kurulu ve senato üyeliği dahil olmak üzere üst düzey idari görevleri başarı ile yerine getirmiş ve gerekli tecrübeye sahip çok sayıda öğretim üyesi bulunmaktadır. Dolayısıyla bölüm ve bilim dalı dışından yapılan bir atamanın makul bir gerekçesi yoktur.
Prof. Dr. Önder geçtiğimiz Ekim ayında yine kendisini İşletme Bölüm Başkanı olarak atamıştır. Dolayısıyla Üniversiteye sadece on ay önce atanan tek bir kişi Boğaziçi Üniversitesi İİBF’nin hem dekanlık görevini hem de fakültedeki üç bölümden ikisinin başkanlığını üzerine almıştır.
Boğaziçi Üniversitesi bir kamu kurumu olarak ülkemiz yüksek öğretim ve araştırma hayatında önemli yere sahiptir. Bu kamu kurumunda yaratılacak hasarlar, ülkemizin geleceğini olumsuz etkiler. Yukarıdaki bilgiler ışığında değerlendirildiğinde, Prof. Dr. Önder’in kendisini Ekonomi Bölümü başkanlığına ataması akademik prensiplere, demokratik yönetişim ilkelerine ve temel etik değerlere aykırıdır. Bu atamayı idari yetkiyi kötüye kullanma ve kamu zararı oluşturma olarak görüyor ve kınıyoruz.

Ekonomi Bölümü öğretim üyeleri olarak Boğaziçi Üniversitesini korumaya devam edeceğimizi ve Üniversitemizin akademik ve hukuki haklarını sonuna kadar savunacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.