Gündem
08 Şub 2021 09:54 Son Güncelleme: 08 Şub 2021 10:40

Boğaziçi dayanışma' gruplarını yönettiği iddia edilen Beyza Buldağ tutuklandı

Dün sabah saatlerinde İzmir'de gözaltına alınan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema ve Televizyon bölümü öğrencisi Beyza Buldağ tutuklandı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema ve Televizyon bölümü öğrencisi Beyza Buldağ, Boğaziçi Dayanışması hesabını yönetmek ve 12. Cumhurbaşkanı'na açık mektup sebebiyle Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlamasıyla İzmir'de gözaltına alındı. Buldağ, "Halkı kin nefret düşmanlığa tahrik ve  suç işlemeye tahrik suçlamasıyla" tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Buldağ, çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmasına karar verildi.

Boğaziçi Dayanışması sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hitaben açık bir mektup yayınlamıştı. Mektupta Erdoğan'a "Siz padişah değilsiniz, biz de tebaanız değiliz" denilmişti.

Dün sabah saatlerinde İzmir'deki evinden polis baskınıyla gözaltına alınan MSGSÜ Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencisi Beyza Buldağ, Buca Karakolu'ndan tutulduktan sonra Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Savcılık ifadesi alınan Buldağ, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmesinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmasına karar verildi.

AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Buldağ'ın avukatı Özgür Urfa, müvekkilinin Boğaziçi Dayanışması hesabını yönetmek ve “12. Cumhurbaşkanı'na açık mektup” bildirisi gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla gözaltına alındığını belirtti.

Urfa, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Boğaziçi Dayanışması hesabını yönettiği iddiasıyla, 12. CB'ye mektup sebebiyle CB'na hakaret, diğer paylaşımlar sebebiyle halkı kin, nefret, düşmanlığa tahrik etme ve suç işlemeye tahrik. Tek delil ise telefon numarasının son iki hanesinin 12 ile bitmesi" diye yazdı.

Buldağ'ın gözaltına alındığı ilk saatlerinde avukatlarıyla ve ailesiyle bilgi paylaşılmamıştı. Öğrenci Sendikası ve Boğaziçi Dayanışması Twitter hesaplarından yapılan paylaşımda, “Bir arkadaşımız bu sabah Boğaziçi protestoları ile ilgili WhatsApp grubu kurduğu gerekçesiyle evinden gözaltına alındı. Nereye götürüldüğü bilgisine ulaşamıyoruz. Öğrencilere karşı düşman hukuku işletiyorsunuz, bu uygulamalarınıza derhâl son verin” denilmişti.

Adalet İçin Hukukçular Platformu ise daha sonra yaptığı açıklamada, “Beyza Buldağ'ın Buca'da karakolda tutulduğu ve İstanbul'a getirileceği bilgisine ulaşıldı” demişti.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları doğrultusunda, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Twitter sosyal medya paylaşım sitesindeki "provokatif paylaşımlarla" ilgili çalışma yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, "Diriliyoruz, @Diriliyoruz1" rumuzlu hesap kullanıcısı olduğu tespit edilen M.Ü'nün İstanbul'da, "Boğaziçi Dayanışması, @boundayanisma" rumuzlu hesap kullanıcısı olduğu tespit edilen B.B. isimli şahsın ise İzmir'de yakalanarak gözaltına alındığı kaydedildi.

Her iki şüphelinin bugün mevcutlu olarak adli makamlara sevk edildikleri ifade edilen açıklamada, şüphelilerin "suç işlemeye tahrik" suçundan tutukladıkları bilgisine yer verildi.

Böylece Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protestolar ve destek eylemleri kapsamında tutuklanan öğrenci sayısı 10'a yükseldi.