Dünya
03 Oca 2024 14:30 Son Güncelleme: 03 Oca 2024 14:32

BM'den ABD'ye 'nitrojenle idam' tepkisi: İnsanlık dışı

Dört BM raportörü, ABD'de 25 Ocak'ta nitrojen gazı verilip oksijensiz bırakılarak idam edilemeye hazırlanılan 58 yaşındaki hükümlünün olası infazı karşısında endişe duyduklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, bir hükümlüyü 'nitrojenle oksijen yetmezliği' yöntemiyle idam etmeye hazırlanan ABD'li yetkililerden hükümlünün infazının durdurulmasını talep etti. Açıklamada, ABD'de bir ilk olacak bu öldürme şekline maruz bırakılmanın 'acımasız ve insanlık dışı' olduğu ifade edildi, bunun kişiyi 'kötü muameleye, hatta işkenceye maruz bırakmak' anlamına geleceği belirtildi.

2022 YILINDA DAMAR YOLU AÇILAMAYINCA İDAM EDİLEMEMİŞTİ
Reuters'ın haberine göre, 1998 yılında kiralık katil tutularak işlenen bir cinayetten hüküm giyen Kenneth Smith'in 25 Ocak tarihinde Alabama eyaletinde bu yöntemle idam edileceği açıklanmıştı. 'Nitrojen hipkosi' yoluyla gerçekleştirilen bu öldürme şekli, kişiyi bir nitrojen tüpüne bağlı bir maske ile oksijensiz bırakarak uygulanıyor. 58 yaşındaki Kenneth Smith, aynı zamanda ABD'de bir idam teşebbüsünün ardından hayatta kalan ve bugün hâlâ yaşayan iki kişiden biri. Daha önce, Kasım 2022'de zehirli iğne ile idam edilmeye çalışan hükümlü, damar yolu açma çabalarının başarısız olması sonrası idam edilememişti. 

Kenneth'in idamına ilişkin açıklama yapan dört BM Özel Raportörü, bunun 'nitrojen hipoksi' ile bir kişiyi ilk idam etme teşebbüsü olacağını hatırlatarak bu metodun 'çok büyük bir acıya' sebep olacağını ve muhtemelen işkence ve diğer acımasız, insanlık dışı ve alçaltıcı ceza yasağını ihlal edeceğini söyledi. Raportörler, "Nitrojen hipoksisinin acı verici ve onur kırıcı bir ölümle sonuçlanmasından endişe duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

'İKİNCİ KEZ İDAM TEŞEBBÜSÜ ANAYASYA AYKIRI'
Smith'in avukatları da test edilmemiş gaz verme protokolünün ABD Anayasası'nda güvence altına alınan 'acımasız ve olağandışı cezalar' yasağını ihlal edebileceğini ve kendisini ikinci kez idam etme teşebbüsünün anayasaya aykırı olduğunu belirtti. 

ABD'de, 27 eyalette halen idam cezası bulunuyor. ABD merkezli İdam Bilgi Merkezi'nin verilerine göre, 2023 yılında ABD'de beş eyalette idam cezaları infaz edildi ve yedi eyalette idam cezaları verildi.