Gündem
04 Mar 2014 15:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:58

Bloomberg'ten flaş iddia! Erdoğan Murdoch'un önünü kesti!

Dünya medya devlerinden News Corporation'un sahibi Rupert Murdoch'un Türkiye girişiminin önünü Başbakan Erdoğan kesti.

Mart 2012'de Rupert Murdoch Ankara'ya giderek Başbakan Erdoğan ile Türkiye'ye yatırım konusunda yaklaşık 1 saatlik görüşme yaptı.


Bloomberg'ün haberine göre, Murdoch'ın ilk ziyareti değildi. Murdoch’un News Corp. 2006 yılında Türkiye'de bir televizyon kanalından hisse almış ve 2008 yılında biri ulusal gazete diğeri televizyon partneri olmak üzere iki medya varlığı ile ilgilenmişti.


Zamanla söz konusu şirketler yaklaşık 200 milyon dolar kaybetti. Çalık Holding'in sahibi, alıcı bulmak için Goldman Sachs'ı yetkilendirmişti. News Corp., Time Warner Inc. ile PG Capital, KKR & Co., Dubaili Abraaj Group teklif verenler arasındaydı.


Konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, Ekim ayı itibariyle görüşmelerin Time Warner ile yolunda gittiği sırada Çalık, Goldman Sachs'ın satış çabalarından vazgeçmesini istedi. İki ay sonra ise Çalık, medya varlıklarını bir Türk şirketine sattı.


Londra Merkezli Chatham House üyesi Fadi Hakura ise Sabah'ın geleneksel çizgisine atıfta bulunarak Erdoğan'ın gazeteyi elinde bulundurmak istediğini belirti. Oy verenlerin yüzde 80'inin haberleri yazılı medyadan takip ettiği göz önünde bulundurulduğunda, gazete mesajlarını yönetmek Erdoğan için kritik bir konuydu.


Erdoğan hükümeti, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisine rekor seviyede yatırım çekerken, Time Warner ile News Corp.'un Türkiye'deki adımlarını hızlandırma girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanması Türkiye'de zorluklar yaşandığını ortaya koydu.