Gündem
22 Şub 2010 00:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 10:44

BİZDE YARGI SAVAŞI, ONLARDA AŞK SKANDALI!..İŞTE MEDYA FARKI!..

Zaman editörleri, Türkiye'nin baş döndüren haber trafiğinden sıyrılıp birkaç saatliğine de olsa, Avustralya ve Kanada gazetelerini okudu.Sonuç mu?

Sonuç? Normal bir ülke olana kadar, bu çileye katlanacağız. O zaman bizler de 'normal' gazete haberleriyle güne başlarız herhalde.


Son birkaç senedir Türkiye gündemi o kadar karmaşık ve yoğun hale geldi ki, pek çok gazete okuru birinci sayfalarda Ergenekon, darbe planları, hukuk skandalları, sivil vesayet, derin devlet gibi kelimeler görmekten yoruldu. Üstelik bu sürecin ne kadar devam edeceği, nereye kadar gazeteleri dolduracağı da bilinmiyor. Daha demokratik, daha müreffeh, daha 'normal' bir ülkeye doğru gidiyorsak eğer, çok yakın bir gelecekte bizim gazetelerimizde de 'normal' bir gündem yakalamak mümkün. Ekonomik durumu belli bir seviyeyi aşmış, halkla devlet arasındaki ilişkiler normalleşmiş, demokrasisi kurumsallaşmış bir Türkiye'de gazeteler nasıl olurdu kim bilir! Biraz da bunu tahmin edebilmek için Avustralya ve Kanada gibi ülkelerin 'normal' hayat seyrinde, 'normal' gazetelerini incelemeye başladık. Her gün gözümüze gözümüze batan tanklar, LAW silahları, askerî üniformalar ve bürokrasinin somurtkan yüzleri yerine şu sıralar devam eden Kış Olimpiyatları'ndan fotoğraflar olabilirdi bizde de.


Mesela, dünyanın ta öteki ucunda yer alan Avustralya'da medyada, dış haberler hariç, "büyük haber" yer bulamıyor pek. Bunun yerine, oldukça yerel hikâyelerden örülü, sıradan insanların hayat maceralarına dayalı haberleri görmek mümkün. Bizde "yargı savaşı" şeklinde başlıklarla çıkan 17 Şubat 2010 gazetelerini okumuşsanız, Avustralya'nın The Border Mail gazetesi sizi rahatlatabilir. Çünkü manşetten verdiği haberde, Albury kentinin Night Rider (gece sürücüsü) isimli otobüsünün kaldırıldığını anlatıyor. Yeterli ödenek bulamadığı için gece boyunca yol yapan otobüsün kaldırılması dahi öyle rahatlatıcı bir üslupla anlatılmış ki okuduktan sonra, tatlı nostaljik anılara yelken açabilirsiniz. Ülkenin biraz daha büyük gazetelerinden Herald Sun ise manşetini iki habere ayırmış; üstelik bunlar ulusal güvenlik ya da darbe planlarıyla ilgili değil! Birisi yeni doğmuş bir fil yavrusunu isimlendirmeleri için okurlarına çağrı yapan ve karşılığında ödül sunan bir haber. Diğeri tecavüzden yargılanan bir şarkıcıya hitaben, "Daha da gelme!" (Don't Come Back) hitabını içeriyor.


Avustralya'nın en ciddi gazetelerinden 1883 doğumlu The West Australian gazetesi, beklediğimizden daha rahatsız edici konuları gündemine almış durumda. Manşet haberinde, hiperaktivite ve dikkat bozukluğu olan çocuklara verilen ilaçların okullardaki başarıları düşürdüğüne dikkat çekiliyor. Hemen altındaki büyük boy fotoğraflı haberde ise köpek tarafından ısırılan bir çocuğun girdiği travmadan çıkamayışının öyküsü yer alıyor. Toplumun tamamını ilgilendiren gündelik yaşam hikâyeleri bunlar. Avustralya'nın bir başka önemli gazetesi The Sydney Morning Herald, ciddi bir yolsuzluk haberini "özel haber" olarak sunuyor. Metro inşasında yaşanan mali usulsüzlükler haberini, televizyon ağlarındaki rüşvet skandalı izlerken, gazetenin birinci sayfasında herhangi bir askerî yetkilinin resminin olmaması dikkat çekiyor!


Kanada'nın gündemi: Kış Olimpiyatları organizasyonu. İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasıyla ilgili gazetelerimizde pek haber çıkmazken, Kanada gazeteleri, neredeyse tam sayfa fotoğraflar ve ayrıntı haberlerle bu önemli organizasyonu birinci sayfalarına taşıyorlar. The Globe and Mail gazetesi, ulusal bir gazete olmasına rağmen manşetindeki haberde Toronto şehrinin bütçesiyle ilgili belediye başkanının yaptığı açıklamayı sunuyor. National Post gazetesi ise, 'mortgage' sistemiyle ilgili bir haberi önemli bulurken, sürmanşetinde Amerika'nın öldürülen başkanı John F.Kennedy ile alakalı yeni ortaya çıkan bir aşk skandalını görmüş.


Bu ülkelerin ulusal gündemlerinde bizdeki gibi kavgaların yer almaması, gazetelerde "ciddi" haberlerin olmadığı anlamına da gelmiyor elbette. Avustralya ve Kanada gazetelerinde, özellikle dünya gündemi de önemli yer buluyor. Amerika'nın devam eden Afganistan operasyonu, Irak Savaşı ve bütün dünyada 'birinci sayfa haberi' olması muhtemel, Facebook'ta 7 buçuk milyon hayranı olan ABD Başkanı Barack Obama, zaman zaman bu gazetelerde boy gösteriyor. Mesela Toronto Star gazetesi, ABD'nin Guantanamo üssünde tutuklu bulunan Avustralyalı bir mahkûmla ilgili haberi küçük de olsa birinci sayfasına taşımış. Diğer yandan The Australian gazetesinin gündeminde de Afganistan'daki savaş yer alıyor.