Gündem
22 Haz 2021 18:30 Son Güncelleme: 23 Haz 2021 22:20

Bitcoin ve Kripto Para Birimlerinde Boğa Piyasası ve Ayı Piyasası

2014 yılından beri kripto para haber sitesi olarak hizmet vermekte olan Türkiye'nin ilk kripto para haber kaynaklarından CoinTürk, Bitcoin’de yaşanan ayı piyasası ve boğa piyasaları ile ilgili detaylı bir yazı hazırladı. Kripto para haberleri ve Bitcoin haberlerinde sıklıkla karşılaşılan, Bitcoin fiyatında yaşanan düşüşler ya da yükseliş esnasında daha çok duyulan boğa piyasası ve ayı piyasası ne demek? Kripto para birimlerinde bu dönemler nasıl geçiyor?

2014 yılından beri kripto para haber sitesi olarak hizmet vermekte olan Türkiye'nin ilk kripto para haber kaynaklarından CoinTürk, Bitcoin’de yaşanan ayı piyasası ve boğa piyasaları ile ilgili detaylı bir yazı hazırladı.

Kripto para haberleri ve Bitcoin haberlerinde sıklıkla karşılaşılan, Bitcoin fiyatında yaşanan düşüşler ya da yükseliş esnasında daha çok duyulan boğa piyasası ve ayı piyasası ne demek? Kripto para birimlerinde bu dönemler nasıl geçiyor?

Ayı Piyasası ve Boğa Piyasası Nedir?

 

En temle tabiri ile ayı piyasaları bir piyasada görülen düşüş dönemlerine ve boğa piyasası da yükseliş dönemlerine verilen adlardır. Bu noktada ayı piyasası ve boğa piyasası terimlerinin sadece kripto para birimleri için değil tüm finansal piyasalarda kullanıldığını belirtmek gerekiyor. 

 

Piyasanın karamsar olduğu ve fiyatların genel itibari ile düşüş eğilimi gösterdiği dönemler için kullanılan ayı piyasasının ne kadar süreceği belli değildir. Yani, bir ayı piyasasının 3 ay ya da 6 ay gibi belli dönemleri bulunmuyor. 

 

Ayı piyasasında genellikle geleneksel finansal sistemlerde %15 ve %20 gibi düşüşler görülürken ve bu düşüşler çok büyük değer kayıpları olarak nitelendirilirken kripto para birimlerinde oranların çok daha büyük olduğu ifade edilebilir. Bu dönemlerde Bitcoin ve kripto para birimlerine olan talep azalır ve dolayısıyla fiyat düşüşleri bir süre devam eder. 

 

Boğa piyasaları ise ayı piyasasının tam tersine CoinTürk adlı kripto para haber sitesinde de belirtildiği gibi genellikle pozitif hissiyatın hakim olduğu ve yükselişlerin beklendiği dönemlerdir. Bu dönemlerde başta analistler ve uzman isimler olmak üzere piyasada ana trendin yukarı yönlü olduğu ifade edilir. Nasıl ki ayı piyasalarının süreçleri belli değilse boğa piyasasında da süreçler belli değildir.

 

Ancak Boğa piyasasının başlangıcında ilk olarak bir toparlanma evresinin yaşandığı ifade edilebilir. Örnek vermek gerekirse Bitcoin fiyatında ciddi bir düşüş yaşandıktan ve ayı piyasası sinyalleri yerini yükseliş sinyallerine bıraktığında fiyatlar bir gün içinde büyük artışlar yaşamaz. Öncelikle bir toparlanma ve güçlenme süreci yaşanır. Toparlanma aşamalarının genellikle büyük yatırımcıların alım yaptığı ve zararda olan nispeten küçük yatırımcıların satış yaptığı dönemler olarak nitelendirildiği görülüyor.

 

Büyük yatırımcıların piyasadaki grafiklerin dengelemesi ve piyasanın güç toplamaya başlaması ile kripto para piyasasına olan ilgi yeniden artmaya ve her türden yatırımcı yeniden alım yapmaya başlar. Bu süreçte analistler grafiklere bağlı olarak ana trendin yukarı yönlü döndüğü yönünde analizlerini paylaşırlar. Bu süreç sonunda da yatırımcı hissiyatının pozitife döndüğü ve bir süre artık piyasada artış grafiklerinin hakim olunacağının düşünüldüğü boğa piyasasına başlanmış olur. 

 

Boğa ve ayı piyasalarının ne kadar süreceğinin ise; kripto para haberleri, Bitcoin haberleri, yatırımcı hissiyatı, arz ve talep dengesi, arka arkaya yapılan pozitif ya da negatif açıklamalar ve devletlerin kripto para adımları gibi birçok etken belirler. 

 

Bitcoin ve Kripto Paralarda Ayı ve Boğa Piyasaları

 

Kripto para birimlerinde en bilindik ayı ve boğa piyasaları 2017-2019 yılları arasında yaşandı. 2017 yılında, 2016 yılında yaşanan Bitcoin blok ödülü yarılanmasının etkisi ile öncelikle bir toparlanma dönem başladı ve ardından Kasım-Aralık aylarında BTC2nin 20.000 doları gördüğü büyük bir ralli sergilendi. Bu dönemde altcoin’lerde de ciddi artışlar görüldü ve hatta 2018 yılının başında BTC’nin konsolide olması ile altcoin’lerin kendi rallisini sergilediği dile getirildi. Ancak 2018 yılı Ocak ayından sonra piyasada negatif hissiyatın hakim olmaya başladığı görüldü.

 

Negatif hissiyat ve sonrasında gelen ana trendin tersine döndüğü ile ilgili açıklamalar piyasada bir satış baskısı yarattı ve Bitcoin fiyatı 3.400 dolara kadar geriledi. Bitcoin fiyatındaki bu düşüş tüm kripto para birimlerinde görüldü ve bazı coin’ler %90’a kadar düşüşler yaşadı. Bu dönemde pek çok isim Bitcoin’in ve kripto para birimlerinin sonunun geldiğini dile getirse de 2019 yılının bir durgunluk içinde geçmesinin ardından ve 2020 yılında yaşanan blok ödülü yarılanmasının etkisi ile 2020 yılı sonunda başka bir boğa koşusu başladı. 

 

Günümüzde ise her ne kadar bir düşüş eğilimi hakim olsa da şu anda içinde bulunulan piyasasının bir ayı piyasası mı yoksa bir boğa piyasası mı olduğunu ifade etmek için erken olduğu düşünülüyor.