CineRadar
23 Ağu 2013 12:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:21

BİT PAZARINDAN ALDIĞINIZ ŞEYLERE DİKKAT EDİN!

Bu yazıyı okumadan sinemaya gitmeyin! Murat Tolga Şen, haftanın tüm filmlerini yorumluyor. Hangi film, sizin için, Cineradar köşemizde...

Ole Bornedal’ın yönettiği ve Jeffrey Dean Morgan, Kyra Sedgwick, Madison Davenport ile Grant Show’un oynadığı Şeytan Tohumu (The Possession), 23 Ağustos 2013′de Pinema Film dağıtımıyla r Film – Mars Entertainment Group tarafından vizyona çıkarıldı.

Eşinden yeni boşanan Clyde, küçük kızları Em’in bir ahşap kutu almasında endişe edecek bir şey görmez. Ancak ailenin başına tuhaf şeyler gelmeye başlar. Yahudi geleneklerinde sözü geçen Dibbuk Kutusu’nu açmışlardır. Kutunun içine hapsedilmiş bir cin, içine girdiği insanı yiyip bitirmek istemektedir.

Murat Tolga Şen’in notu: Şeytan Tohumu, skor peşinde koşan bir korku filmi değil yani her 5 dakikaya 15 ölüm düşmüyor. Şiddet gösterisi yapmak yerine atmosfere yükleniyor ve etkileyici olmayı başarıyor da. Tabii batı cephesinde değişen bir şey yok; 80’lerden bu yana alışageldiğimiz sakin ama sinir bozucu kamera hareketleri, kasvetli renk düzenlemesi, minimal piyano temaları vb. her şey filmde mevcut ancak kurguda sıkıntılar ve giderek artan devamlılık hataları seyir zevkini baltalıyor. Filmin türe getirdiği tek yenilik “Şeytan çıkarma” ayininin Hristiyan bir rahip değil de Yahudi Hahamı tarafından yapılması ki ben geleneksel olanı tercih ederim.

Şeytan Tohumu ortalama bir korku filmi ancak türün meraklıları için oyalayıcı bir seyirlik. Korku filmleri hep başka şeyler söyler ve bunu yaparken de sizi korkuturlar, başka hiçbir türün olamayacağı kadar da ahlakçıdırlar genelde (neden hep sevişenler önce ölür?) Bu filmin de dikkatlice saklanmış öğütleri var.

Kimler gitmeli: Şeytan çıkarma/Exorcisim filmlerine meraklı olanlar, baltalı manyakları değil de doğaüstü fenomenleri izlemeyi sevenler.

Sinemada izlemek şart mı: Sinemaya artık gençler gidiyor ve Şeytan Tohumu’nun ülkemizdeki gösterimi epey gecikti. Bu arada filmi izleyen izledi zaten! Ev sineması için ideal bir izlem ama görmediyseniz sinemada izleyin derim.

ROBERT REDFORD YÖNETMEN KOLTUĞUNDA… GEÇMİŞİN SIRLARI

Robert Redford’un yönettiği ve Robert Redford, Shia LaBeouf, Julie Christie ile Sam Elliot’un oynadığı Geçmişin Sırları (The Company You Keep), 23 Ağustos 2013’de Pinema Film dağıtımıyla Pinema Film tarafından vizyona çıkarıldı.



Eşini kaybetmiş olan avukat Grant küçük kızı ile birlikte yaşamaktadır. Grant, geçmişte savaş karşıtı bir militan grubunda aktif olarak görev almıştır. Cinayet ve soygun suçlamasıyla FBI tarafından otuz yılı aşkın süredir aranmakta olan Grant, onlardan saklanmayı başarmıştır. Kimliği ifşa olan Grant, bir kez daha kurtulmayı başarabilecek midir?

Murat Tolga Şen’in notu: Robert Redford hem oyuncu hem de yönetmen olarak dikkatle izlenmesi gereken bir sinemacı ve stüdyoların ilgisini çekmeyecek meselelerin filmini yapmayı bir kez daha başarıyor. Savaş karşıtı aktivistlerin heyecanlı öyküsünü izlerken altmetinde günümüz dünya sorunlarına dair önemli şeyler söylüyor.

Kimler gitmeli: Herkes…

Sinemada izlemek şart mı: Büyük perdeye yakışan bir film.

ARABALAR TUTTU! O ZAMAN BUYRUN UÇAKLAR!

Klay Hall’ın yönettiği ve Val Kilmer, Julia Louis Dreyfus, Teri Hatcher ile Dane Cook’un seslendirdiği animasyon film Uçaklar (Planes), 23 Ağustos 2013’de UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarıldı.



Film, hava yarışçısı olarak mücadele etme hayalleri kuran kasaba uçağı Dusty’nin hikâyesini konu alıyor. Ancak Dusty yarış uçağı değildir ve yüksekten korkmaktadır. Dusty, donanma pilotu Skipper’a başvurur ve yarış parkurunun son şampiyonu Ripslinger’la boy ölçüşecek seviyeye gelir. Dusty’nin cesareti büyük bir sınavdan geçer ve izleyenlere uçmak için ilham verir.

Murat Tolga Şen’in notu: Pixar, Disney’in kanatlarının altına girdiğinden beri Amerikan animasyonlarından fena halde sıkılıyorum. Aynı bayat hamburger öğütleriyle dolu filmler çekip duruyorlar. Teknik anlamda zirvedeler ama eğlence Toy Story zamanlarından beri sürekli moonwalk yapıyor. Belli bir yaş aralığındaki izleyici için oldukça eğlenceli ama büyükler için bir miktar sıkıcı…

Kimler gitmeli: Çocuklar, çocuklarımız…

Sinemada izlemek şart mı: Kesinlikle… Pixar üretimi olan her şey büyük perdede daha anlamlı.

ADAM SANDLER KOMEDİSİ DİYE BİR ŞEY VAR! BÜYÜKLER 2

Dennis Dugan’ın yönettiği ve Adam Sandler, Kevin James, Chris Rock, David Spade, Salma Hayek, Maya Rudalph, Maria Bello ile Nick Swardson’un oynadığı Büyükler 2 (Grown Ups 2), 23 Ağustos 2013’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarıldı.



Arkadaşları ve onların çocuklarıyla birlikte olmak için ailesiyle birlikte memleketine taşınan Lenny (Adam Sandler); eskisiyle yenisiyle kabadayılar, çılgın otobüs şoförleri, ayyaş polisler ve partiye dalan kostümlü 400 kişi sayesinde deliliğin peşini bırakmadığını anlar.

Murat Tolga Şen’in notu: Adam Sandler’ın suyu çıkmış edepsiz komedilerine bir örnek daha… Wedding Singer’a hepimiz çok gülmüştük ancak Zohan’dan bu yana Adam Sandler komedisinin tadı kaçtı. Komedi filmi sevenler için haftanın tek seçeneği ancak çok fazla bir şey beklemeyin.

Kimler gitmeli: Adam Sandler hayranları…

Sinemada izlemek şart mı: Ne sinemada ne de ev sinemasında, Adam Sandler’ı izlemek şart değil artık!

BU AŞK FAZLA SÜRMEZ

Dan Mazer’in yönettiği ve Rose Byrne, Anna Faris, Rafe Spall ile Simon Baker’in oynadığı Bu Aşk Fazla Sürmez (I Give It a Year), 23 Ağustos 2013’de M3 Film dağıtımıyla Calinos Films tarafından vizyona çıkarıldı.



Nat ve Josh’un evliliğinde cicim ayları çabuk bitmiş, pembe bulutlar dağılmıştır. Evliliklerinde ilk yıl dolarken iyice gün yüzüne çıkan sorunlar, zaten pek uyumlu olmayan çifti birbirinden uzaklaştırır. Resmin içine bir de Josh’ın eski kız arkadaşı Chloe ve çekici bir iş adamı olan Guy’ın da girmesiyle her şey daha da karmaşık bir hal alır.

Murat Tolga Şen’in notu: Üstüne ne yazmalı bilmiyorum; orta karar bir film, birbirlerini seven ama başkaları yüzünden fena halde kafası karışan bir çiftin öyküsü… Daha önce de böyle şeyler izlemiştik.

Kimler gitmeli: Romantizmden hoşlananlar…

Sinemada izlemek şart mı: Aslında değil ama kız arkadaşınızla bir filme girmeyi düşünüyorsanız bu olabilir. Bir sürü bonus toplarsınız!

MURAT TOLGA ŞEN / murattolga@gmail.com